Кућа Добрих Вести

Login

Заштитник права осигураника

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zavoddddБЕОГРАД - У здравственим установама у Београду данас почиње са радом Заштитник права осигураника, чији је задатак да се бори да сваки пацијент оствари своја права на здравствену заштиту и права из здравственог осигурања.

Заштитник права осигураника почиње са радом симболично на Дан људских права, а како је саопштено из Републичког фонда за здравствено осигурање он је запослен у РФЗО, тако да ће бити независно тело на које неће моћи да има утицај директор здравствене установе или запослени у здравственој установи.
"Сваки пацијент који сматра да је нарушено његово право треба да се обрати Заститнику осигураника, који је у обавези да му пружи потребне информације, савете и да му помогне око решавања проблема на лицу места или у року од пет дана", наводи се у саопштењу РФЗО.
Уколико у току пријаве осигураника заштитник схвати да постоје елементи предвиђени казненом одредбом закона, дужан је да обавести Сектор контроле РФЗО који ће потом обавити контролу уговорених обавеза.
Ако сама здравствена установа не пружи осигуранику услугу или му је пружи у мањем облику, сектор контроле ће примењивати прекршајне мере по којима давалац услуге може да буде кажњен и новчаном казном од 300.000 до милион динара.
Заштитник осигураника неће седети у канцеларији већ ће активно обилазити одељења установе за коју је задужен, лежеће пацијетне у болницама и клиничким центрима, амбуланте и чекаонице у домовима здравља, а на зиду у чекаоницама здравствених установа налазиће се плакати са контакт телефонима надлежног заштитника.
                                                                                                            Извор: Кућа добрих вести/РФЗО


Последњи пут измењено уторак, 10 децембар 2013 00:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија