Кућа Добрих Вести

Login

Едукативни стрип о фалсификованим лековима

Оцените овај чланак
(3 гласова)

larakfot11111БЕОГРАД - Опасност од фалсификованих лекова по људски живот је огромна, од чега није заштићена ниједна земља, па ни наша.

 

Ова појава све више утиче и на младе.


Они у контакт са овим производима долазе преко Интернета и друштвених мрежа, користећи их углавном у рекреативне сврхе, али несвесни да тиме озбиљно и дугорочно угрожавају своје здравље.


Унапређење знања о фалсификованим лековима је кључно за очување здравља и живота младих људи. Како би се деци, тинејџерима и студентима појаснила ова тема на приступачан и занимљив начин, направљен је едукативан стрип „Лана Тафи“ у форми интерактивне игре – приче са више крајева. Читаоци овог стрипа имају активну улогу, и својим одлукама воде кроз причу ликове са којима се лако могу идентификовати, покушавајући да избегну замке и искушења налик онима које их могу снаћи у стварном свету.


Пројекат ће бити представљен у Удружењу за борбу против дијабетеса „Плави круг“ 5. октобра у 19 часова.


Овај пројекат је окупио референтне државне и међународне институције у Европи и Србији који се боре против фалсификованих лекова, конкретно Европски директорат за квалитет лекова и бригу о здрављу Савета Европе (European Directorate for Quality of Medicine and Healthcare – EDQM of Council of Europe) и Италијанску агенцију за лекове (Agenzia Italiana del Farmaco – AIFA) који су финансирали пројекат, док је за реализацију била задужена Агенција за лекове и медицинска средства Србије – АЛИМС.


Озбиљна научна подлога кључних порука и метода употребе „Лане Тафи“ од стране едукатора је обезбеђена од научника – психолога са Универзитета „La Sapienza“ у Риму и Универзитета у Венецији, док је имплементација најбољих пракси у борби против фалисфикованих лекова унета од стране експерата АИФА и АЛИМС.


На самом стрипу су радили Мр.фарм. Павле Зелић из АЛИМС који је поред писања сценариа био и вођа пројекта, и Борис Ненезић, дипломац Академије примењених уметности Унивезитета у Београду и успешан илутратор и стрип аутор, док је концепт дефинисао Др Доменико Ди Ђорђо из АИФА. Зато је, поред образовне улоге, „Лана Тафи“ реализован са пуно умећа и креативности, и у духу девете уметности – стрипа. Циљ овог пројекта је да се порука и знање о проблему фалсификованих лекова пренесе што већем броју младих људи. Велико интересовање преко 10 држава, чланица Савета Европе, од Јерменије до Велике Британије и од Малте до Пољске, које су најавиле да ће објавити овај стрип и користити га за едукацију младих у својим земљама је највећа потврда успеха и релевантности ове велике иницијативе.


На првој трибини у Студентском културном центру Београд одржаној 28.09.2015. је пред преко 300 ђака и студената промовисан овај пројекат, а сви присутни су добили на поклон примерак стрипа.


И на будућим промоцијама на којима ће се делити стрипови и које ће се одржавати у школама, на факултетима, у удружењима, и скуповима је планирано да се појасни тема фалсификованих лекова у ширем контексту, али и детаљно представи пројекат „Лана Тафи“, како би учесници тих предавања ту поруку пренели што даље и шире и самим тим сачували своје здравље, као и здравље својих вршњака и наравно, уживали у авантурама Лане Тафи!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 02 октобар 2015 23:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија