Кућа Добрих Вести

Login

Револуција у глобалној кухињи

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nsldfdfdБЕОГРАД - Конференција о храни и вину "Моја Кравица Фуд ток" под слоганом Револуција у храни, одржана је по четврти пут у организацији Колор прес групе, на туристичком комплексу Рибарско острво у Новом Саду. 

 

Водитељ је био Оливер Млакар, а конференцију је отворила амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро.

 

Широм света последњих година дошло је до великих промена у припремању хране, а при том су се променили и укуси и мириси јела, захваљујући томе што кувари својом креативношћу настоје да задиве своје госте и да их вежу за свој ресторан, јединственом понудом. На скупу је разматрано како се Србија укључује у те светске токове, како би се створила што разноврснија гатрономска понуда и привукао што већи број туриста.


Члан Градског већа за привреду Новог Сада Горан Сечујски је рекао да наша земља има за то све предуслове -добро земљиште, климу, воду и непроцењиво знање како да направо добар производ. Он је навео да се једна трећина туристичке потрошње оствари у области хране. У анкети је 20 одсто туриста навело да жели да доживи гастрономсса искуства краја у који долази. Према његовим речима, Нови Сад подржава производњу органске хране и производе са ознаком географског порекла. Он је подсетио да су Кинези, присутни на пољопривредном сајму, били веома заинтересовани за штанд са футошким купусом.


Амбасадорка Француске Кристин Моро је подсетила како је та земља створила бренд од своје кухиње, која је 2002. године стављена на Унескову листу светске културне баштине. Све је почело ј0ш 1651. године када је краљев кувар издао прву кнњигу рецепата, која је постала бестселер. Француски кувари су допринели да гастрономија постане права наука и да се кухиња те земње брендира. "Французи обожавају да кувају и да верно репродукују рецепте својих бака, а уз то обавезно иду и лепи тањири и прибор за јело, јер је ручак тренутак радости која се дели са породицом и пријатељима", казала је Моро. Она је додала да се та кухиња прилагодила савременом начину живота, како би се хранили здраво, али су остали обавезни сиреви и чаша вина сваког дана.

 

Главна уредница кулинарских издања Колор прес групе Жења Аћимовић представила је најтиражније куваре у региону "Пошаљи рецепт" и "Торте и колачи."


Представница компаније Лезафре, приказала је како су они као произвођачи квасца уоспели да направе један од најпопуларнијих сајтова "Месимо заједно" и то за веома кратко време. Циљ је био да се промовише мешење код куће, а одзцив је био изнад очекивања. Посетиоци се на сајту у просеку задже 12 минута и погледају девет различитих садржаја. При том могу и на Ју тјубу да погледају како се шта меси.

 

mlakarrrr

 

"Помажемо и великим пекарама да поправе свој асоартиман, а сваке године окупљамо блогере и фејсбук фанове па их уживо учимо како да праве кроасане", казале је она, додајући да наставу изводе професионалци.

 

На скупу је било речи и како се свет све више окреће здравој храни и вегетаријаснтву, што уз употребу егзотичних зачина даје сасвим нове укусе, а Душка Јованић представила је најбоље шефове и власнике најпопуларнијих гастро места у Београду.

 

Историчарка уметности Тамара Огњевић је причала да је храна у Француској постала уметност, захваљујући томе што су њихви кувари желеи да буду интелектуалци, па су увели науку у храну."Од 1850. године када је настао први шпорет на дрва до данас, филозофија доброг укуса и однос према храни се променио из корена. Све је почело након француске буржоаске револуције, када се бележе прва јавна обедовања. Данас, француска кухиња је поставила стандарде и речник за храну у свим кухињама света", истакла је она.


То је значило да се са обилних оброка, пређе на храну, после које човек неће бити тром и поспан, већ пун енергије, што је довело и до стварања правила где се шта и како једе. Да би се догодила револуција у храни , потребно је имати шефа кухинње који је мега звезда, закључила је она.


На панелу на ком је било приче о ресторанској публици говорили су шефови и блогери из региона. Мастер шеф Маја Мачковић из Удружења хрватске мастер шеф асоцијације каже да храна у устима треба да изазове емоцију, било какву. "Имамо такво богатство да можемо да направимо бренд у целом свету, па ипак у целом региону као да се срамимо своје хране. Уместо „фаст фуда“, треба да продајемо „традиционални фуд“, па то ипак не радимо", казала је она и додала да сада гости код врхунских кувара највише цене искреност, па и када се деси неки „кикс“ у кухињи и то прикаже на друштвеним мрежама, гости имају прилику да виде да су и најбољи шефови само људи који греше.

 

На скупу су били и представници младе генерације кувара, а посебно се представио Алекса Жујовић. Он је испричао да је свакодневно правио неред у кухињи кад је би мали, а кад је својим родитељима почео сваког дана да припрема по неко укусно јело, они су схватили да је та љубав код њега озбиљна. "Срећан сам кад кувам и своје куинарско знање приказао сам у књижици са 30 рецепата", навео је он.

О битности протеина и новој линији својих производа, упознао нас је технолог Иван Зорић из компаније Имлек. Покровитељ овогодишње конференције је Моја Кравица Кухињица компаније „Имлек". Моја Кравица Кухињица уврстила је новитете у своју палету производа. Реч је о Сладолед Миxу, млечној смеси за припрему сладоледа код куће, који је доступан у три укуса, чоколада, ванила и јагода. Сладолед који се добија мућењем богат је млечном машћу, препознатљивог пуног млечног укуса и кремасте структуре имали су прилике да пробају сви гости конференције.


Марина Косановић је говорила о опасностима од ГМО хране, посебно соје, кукуруза и парадјза. Она је упозорила да грађани често купују храну на акцијама зато што је јефтина, али не размишљају дали она може да буде штетна. Произвођач органске хране Сања Кузмановић је казала да је то јако захтевна производња и физички тешка, јер све мора да се ради руком, без употребе хемије. Представница пекаре "Хлеб и кифле" Марина Стојковић је рекла да они нуде три оброка за тренутно модерну хроно исхрану, која захтева пет сати паузе између оброка, с тим што доручак треба да буде најјачи.
Публика је имала прилике да чује који су то трендови у прављењу колача и испијању вина. Дегустирали су се колачи спремљени по најновијим трендовима у посластичарству, али и бомбоне прављене по рецепту старом више од 120 година. Дегустирало се и вино из винарија Алексић и Chichateau, а причало се о новим етикетама у региону, трендовима прављења вина, винској публици и фестивалима. "За мало времена српско винарство је доживело велику експанзију али и даље каскамо за земљама из региона попут Словеније и Хрватске", закључила је Драгана Јањић, сувласница и директорица Винарије Алексић.


Учесници скупа могли су на штандовима да пробају деликатесе у виду нових сланих и слатки укуса, међу којиовма су палачинске са органским џемом од шипака, жем од лука који иде добро уз бифтек, али и нове врсте вина. Компанија Имлек је као генерални спонзор представила нов производ- течни сладолед који може да се умути и да се за три минута од пола литра смеше добије 1,2 килограма сладоледа. Постоје три укуса -ванила, јагода и чоколада.

 

Марија и Јанош Шош су на свом штанду правили необичне колаче на жару. Марија каже да је у питању традиционални колач Трансилваније, који спада у народну уметност. Колач се спрема пред купцима, који гледају како се меси пед купцима, па се тесто намотава око буковог ваљка. Ваљак се окреће изнад жара, а колач је печен кад се на њему кристализује шећер. Потом се аумаче у млевене лешнике, орахе, какаи и разне друге укусе, по жељи купаца.
Удружење "Бач у срцу Бачке" је организовало Војвођански шведски сто уз помоћ Општине Бач и Покрајинског секретеријата за пољопривреду. Циљ конференције Фоод Талк је да промовише светску кухињу, али и специјалитете војвођанске кухиње свих националних мањина.

 

Војвођански шведски сто понудио је праву војвођанску кухињу гостима. Пите, погаче, разна пецива, сармице од зеља, колачи са маком, орасима вишњама... куварице су се смешиле, јер су се тацне празниле брзо, а кад су око и стомак сити, увек влада позитивна атмосфера, те су на конференцији о храни и вину сви били насмејани.


Током последња два панела Sweet Revolution и La Traviata, публика је имала прилике да чује који су то трендови у прављењу колача и испијању вина. Дегустирали су се колачи спремљени по најновијим трендовима у посластичарству, али и бомбоне прављене по рецепту старом више од 120 година.


Током целог дана сви присутни су остављали поруке љубави, качећи их са Јана вода катанцима на "ЛОВЕ" конструкцију и тиме подржавајући слављење љубави и живота. Пред крај конференције уручене су дипломе полазницима пролећног семестра Школе за уреднике и новинаре Колор Прес Групе. Дипломе је 21. генерацији полазника доделила координаторка Мира Пантош.
На крају је уприличена вечера у Ресторану Аласка Барка, а за одличну атмосферу се побринуо бенд Апсолутно романтично.

 

Да нас све спаја љубав према храни и вину доказала је посета многих познатих личности, медија, власника винарија и ресторана. Само неки од њих су ; новинарка Душка Јованић, списатељица Јелена Бачић Алимпић, легендарно ТВ лице Оливер Млакар, водитељка Наташа Илић, инфлуенсер Милан Вучићевић, певачица Тања Бањанин, модни креатор Младен Миливојевић, новинарка Марина Косановић, водитељка Снежана Дакић, певачица Ивана Јордан, музичар Бојан Глувајић, модни креатор Бата Спасојевић, водитељка Маја Манојловић и многи други.

 

Партнери конференције су: Моја Кравица Кухињица, Lesaffre и Месимо Заједно, ILLI Company и ресторан Бата Пежо, Јана и МГ Мивела, Хлеб&Кифле, Амстел, Форд, Винарија Алексић, Марленка торте, Гранд кафа, Град Нови Сад и Туристичка организација Новог Сада.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 јун 2016 23:22
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија