Кућа Добрих Вести

Login

Срушимо баријере за аутизам заједно

Оцените овај чланак
(1 Глас)

autizammmmmmmБЕОГРАД - У марту 2017 навршава се 10 година од доношења Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом (УНЦРПД) и њеног Опционог протокола.

 

 

Међутим, упркос чињеници да је ратификована од стране ЕУ и скоро свих земаља чланица, није примењена у многим областима.
На дан обележавања Светског дана аутизма, 2. априла, организација Аутизам Европе и Савез Аутизам Србија ,позивају доносиоце одлука у Србији и широм ЕУ да посвете време уклањању многобројних баријера које спречавају особе са аутизмом у остваривању својих људских права.


Овогодишња кампања фокусира се на приступачност, и носи слоган “Срушимо баријере за аутизам заједно: Хајде да Изградимо Приступачно Друштво”.


Према статистици организације Аутизам Европе,аутизам погађа једну у 100 особа, што значи да у Европи тренутно живи пет милиона особа са аутизмом. У Србији не постоје тачни подаци о броју особа са аутизмом, нити постоји Национални регистар.


Упркос повећању свести о томе шта је аутизам, особе са аутизмом и њихове породице и даље мисле да јавност ово стање не разуме. Овај недостатак разумевања ствара препреке у ставовима и недостатак подршке, који отежавају укључивање особа са аутизмом у друштво. Тако се особе са аутизмом често у великој мери суочавају са проблемом приступачности,са изолацијом у својим локалним заједницама, као и у друштву у целини, што појачава дискриминацију са којом се суочавају у многим областима живота, наводи у најавио овог догађаја Савез Аутизам Србија.


Од изузетне је важности да доносиоци одлука, као и друштво у целини, имају веће знање о аутизму , и да чине све у смеру уклањања постојећих препрека које спречавају пуну инклузију и учешће особа са аутизмом у друштву.

 

 

autizammmmm                                                   

 

Кључне поруке овогодишње кампање су:


- Разумевање особа са аутизмом је први корак ка приступачном и инклузивном друштву.
- Боља сарадња са удружењима родитеља особа са аутизмом, и са особама са аутизмом,како би заједно идентификовали и уклонили баријере са којима се сусрећу особе са аутизмом и усвојили иновативна решења и изградили приступачно друштво.
- Особе са аутизмом поседују многе скривене вештине и таленте, кључ је знати како то искористити и помоћи особама са аутизмом да искажу свој пуни потенцијал.
- Неопходно је направити приступачно- образовање,посебно средњосколско због адекватних занимања ,затим, здравствену заштиту у одраслом добу, услуге социјалне заштите и запошљавање.


Зато се позивају доносиоци одлука, стручњаци, лидери пословног окружења и јавност да се консултују и сарађују са људима из аутистичног спектра и огранизацијама које их заступају, како би друштво учинили сензибилисаним у свим животним аспектима и омогућили усаглашеност са Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом (UNCRPD).

 

Аутизам-Европа је међународна асоцијација чији је основни циљ да унапреди права особа са аутизмом и њихових породица и да им помогне у унапређивању квалитета живота. Осигурава ефикасну везу између више од осамдесет чланица организација које се баве заштитом права особа са аутизмом.Савез Аутизам Србија је равноправни члан велике породице Аутизма Европе,који у својој мрежи има 16 локалних организација.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 март 2017 14:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија