Кућа Добрих Вести

Login

Изражавање захвалности делује позитивно на расположење

Оцените овај чланак
(3 гласова)

1707-uvodnaМИЧИГЕН,ВАШИНГТОН - Изражавање захвалности својој околини делује позитивно на расположење, показали су резултати истраживања које је спровео професор психологије с универзитета у Мичигену Крис Питерсон (Chris Peterson). Он је затражио од својих студената да редовно пишу "писмо захвалности" оним људима који су од значаја у њиховом животу.

Истраживање је потом показало да тај "домаћи задатак" помаже дугорочно добром расположењу студената, објављено је на веб сајту бон нувел.

"Они су се осећали 100 одсто срећнијим", предочио је Питерсон.

Идући даље с испитивањем, Питерсон је открио да та иста писма прочитана наглас особи којој су упућена током "посете захвалности", још појачавају осећање среће.

 

Вођење "дневника захвалности"

 

Да би се, међутим, то постигло потребно је редовно подстицати осећање захвалности, као када се вежбају мишићи. Ти поступци треба да буду и искрени и не само усмерени ка другима, већ и на  личне предмете захвалности.

Вођење "дневника захвалности" повећава осећање припадности свету. "То побољшање онда често примете блиске особе", каже Роберт Емонс (Robert Emmons).

Они кажу да особа која води такав дневник постаје хуманија.

pisanje

Још важније је откриће до кога је дошао професор психологије с универзитета у Вашингтону Филип Воткинс, а то је да они који живе са "свесном захвалношћу" признају да њихови најважнији извори задовољства нису материјални и да не проналазе срећу, рецимо, у куповини новог телевизора са равним екраном, већ у односима са људима, који их обогаћују. Ти односи су, међутим, обогаћени и њиховим осећањем захвалности.

Научна истраживања су показала и да је захвалност средство за позитиван напредак на послу, посебно ако окружењем руководи директор склон свађи и са недостатком самопоуздања.

Научници су, наиме, приметили током истраживања да хијерархијски надређене особе, које имају најмање поуздања у своју компетентност, имају и тенденцију да деградирају рад својих запослених. То се дешава готово увек, осим у случају када ти подређени запослени успеју да на захтев надлежних  - да се врате на радно место, након критике, кажу "хвала много на Вашој реакцији, захвалан сам на њој".

Констатација је да се способност захваљивања показује као основни елемент преживљавања, бољег расположења и чак успеха у савременом друштву.
На крају, хвала Вам од срца свима што сте уз "Кућу добрих вести", хвала и онима који нас подржавају, али и дају сугестије, јер је и свака конструктивна критика велики подстицај на боље.

Извор: Кућа добрих вести / bonnesnouvelles


Последњи пут измењено среда, 26 септембар 2012 02:07
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија