Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: Јести или не јести, питање је сада

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hranajesti676767БЕОГРАД – У Дому омладине ће сутра, 21. новембра са почетком у 19 часова бити одржана трибина „Јести или не јести, питање је сада“.

Организатори скупа су Биоетичко друштво Србије и др Павле Д. Пиперац, доктор медицине, мастер неуроетике Сарадник у настави, Катедра хуманистичких наука, Медицински факултет Универзитета у Београду.

 

Предавачи су студенти Медицинског факултета Универзитета у Београду: Данијел Шкријељ, Душан Елбоурш, Јелена Малић, Ана Пејатовић, Ивана Ћурчић.

 

Притисци масмедија, пропагација и терор  виткости, наметање калупа лепоте, естетске друштвене прихватљивости  представљају само неке од садржаја културно-образовног императива младима на путу трагања за сопственим идентитетом, понуде инстант решења, универзалног узора и крхке узданице. Како је у нашој земљи на пијадесталу култ хране, било да се добром гозбом частимо или прослављамо или у храни трагамо за утехом, поремећаји исхране су постали свакодневица, честа појава и велики проблем.

 

Информације на тему здраве и правилне исхране

 

Идеја пројекта „ Јести или не јести, питање је сада?“  је да се ученици средњих школа поуздано информишу, кроз  интерактивне двочасовне радионице у форми предавања, на тему здраве, правилне исхране, неопходности физичке активности, отклањања илузија и заблуда на тему појединих редукционих дијета, дијететских препарата, последица злоупотребе лекова, као и о последицама неадекватног (прекомерног, недовољног, неизбалансираног) енергетског уноса (гојазност, атеросклероза, дијабетес тип 2), о ментално условљеним поремећајима исхране (анорексија, булимија, бинџ итинг (енг. binge eating).

 

Предавачи су студенти Медицинског факултета Универзитета у Београду, који су и сами  прошли едукацију од стране стручних сарадника са Катедри Медицинског факултета, одржане у циљу унапређивања пројекта, освешћивања, адекватне информисаности и побуђивања одговорности студентима - предавачима учесницима на пројекту.

 

Ученици решавају асоцијације, чија решења упућују на теме предавања. Предавање садржи део о самој улози хране, хранљивим материјама (угљени хидрати, протеини, масти, витамини, минерали, вода), метаболизму, спорту; део о дијетама, последицама недовољно избалансиране исхране и део о ментално условљеним поремећајима исхране.

 

Пројекат постоји од 2010. године и спроводи се волонтерски, са мањим паузама у спровођењу. Предавања су одржавана у београдским гимназијама, (Трећој и Четвртој  београдској гимназији и у Математичкој гимназији). Тренутно је осам предавача на пројекту.

 

Примарни циљ пројекта је превенција поремећаја исхране путем поуздане информисаности на начин примерен узрасту ђака и стварање сигурног окружења у коме је могуће правовремено препознавање и благовремено решавање проблема поремећаја исхране. Секундарни циљ је подстицање и развијање друштвене одговорности код студената медицине, које ће им помоћи да већ током студија стичу искуство у здравствено - васпитном раду што пружа добру основу за каснији рад у примарној здравственој заштити.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине Београда


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија