Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

invalidtiet565656БЕОГРАД - Међународни дан особа са инвалидитетом проглашен је од стране Уједињених нација и широм света се обележава сваког 3. децембра, почев од 1992. године.

 

Конвенција о правима особа са инвалидитетом темељи се  на начелима поштовања урођеног достојанства индивидуалне аутономије особа са инвалидитетом. Индивидуална аутономија особе са инвалидитетом подразумева и право те особе да бира где ће, са ким и како живети, као и њено право да живи самостално и да буде укључена у локалну заједницу.

 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као један од најважнијих стратешких циљева има унапређење положаја и заштиту права особа са инвалидитетом кроз афирмацију развоја инвалидске заштите у оквирима модерне, плуралне социјалне политике.

 

 

 Први правац сарадње огледа се у непосредном учешћу представника удружења особа са инвалидитетом у свим радним групама које су формиране у циљу израде неког законског, подзаконског или стратешког документа. Ова сарадња усмерена је ка доношењу или покретању иницијативе за измену законских и стратешких докумената која нуде решења која доприносе укључивању особа са инвалидитетом,  као и праћењу примене закона и прописа, укључујући и оне који нису у надлежности Министарства, јер нека од наведених решења могу утицати позитивно или негативно на квалитет живота особа са инвалидитетом.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће наставити да пружа финансијску и сваку другу врсту помоћи и сарадње удружењима која спроводе програме у циљу заштите права и унапређења положаја особа са инвалидитетом. Подршка је усмерена на програме које реализују удружења на целој територији земље, а посебно у области спречавања дискриминације, развоја сервиса на локалном нивоу кроз увођење нових услуга које као пружаоци спроводе удружења у циљу пружања подршке особама са инвалидитетом, што за резултат има већи степен њихове укључености у социјални и економски живот друштва.

 

 Управо зато је од суштинског значаја да се организације цивилног друштва које окупљају особе са инвалидитетом још активније укључе у решавање проблема са којима се те особе суочавају, а Министарство ће са своје стране још снажније утицати на решавање заједничког задатка, уклањању свих препрека које онемогућавају не само партиципацију особа са инвалидитетом у друштвеним збивањима, већ и њихов пун допринос заједници чији су равноправни чланови.

 

За остваривање  права многим особама са инвалидитетом неопходни су сервиси подршке, попут персоналних  асистената. Систем социјалне заштите и услуга у заједници морају бити доступни особама са инвалидитетом, а такође мора постојати разграната мрежа разноврсних услуга у заједници која ће особама са инвалидитетом нужно пружити истинску могућност избора.

 

Тема овогодишњег обележавања 3. децембра гласи: ,,Трансформација ка друштву које је одрживо и прилагођено свима”, и у складу је са објавом која је дата овим поводом, у којој се наглашава да у Агенди 2030.  стоји да се мора изградити друштво које ,,никога не оставља иза себе”, то јест, које укључује све грађане и не занемарује никога”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 децембар 2017 20:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија