Кућа Добрих Вести

Login

Студија о ИТ сектору у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fronttttpageБЕОГРАД - Војвођански ИКТ кластер представио је у Привредној комори Србије 4. издање студије ICT in Serbia – At a Glance, која се на свеобухватан начин бави сектором информационо-комуникационих технологија у нашој земљи и покрива све најважније аспекте пословања у тој области.

 

Студија нуди јасан и систематизован преглед ситуације у ИКТ сектору и намењена је пословним људима, новинарима, студентима, истраживачима, инвеститорима и свима другима заинтересованим за ову област.

 

Ново издање студије ICT in Serbia – At a Glance представили су аутори Милован Матијевић, директор компаније Mineco Computers, која се већ годинама бави прикупљањем и обрадом података везаних за ову област пословања, и Милан Шолаја, директор Војвођанског ИКТ кластера, водећег удружења овог типа у Србији.

 

„Пажњу јавности на развој ИКТ сектора у Србији скренула је пре, сада већ седам година, констатација да Србија извози више софтвера него малина.У претходном издању ове студије, пре две године, објавили смо да ИКТ индустрија бележи сталан раст, а у овом издању објављујемо да је тај тренд одржао двоцифрену годишњу стопу раста. Штавише, прошле године српски извоз ИКТуслуга је по први пут премашио и извоз кукуруза”, констатовао је Шолаја и додао: ”То су добре вести, јер указују да је доста тога учињено и да постоје потенцијали за даљи развој. Са друге стране, када је утицај и употреба нових технологија на развој наше државе у питању, треба увек имати у виду ниво инвестиција у ИТ по глави становника, јер је то одличан показатељ нивоа развоја било ког друштва и степена усвајања савремених стандарда у различитим областима живота и рада. Овај показатељ је у Србији на нивоу од 62 евра, што је знатно мање од 800 евра колико се просечно инвестира у земљама ЕУ. Управо у том правцу треба више да радимо у наредном периоду”.

 

 itsektorrrrrrr

 

Судију су подржали Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Немачка организације за међународну сарадњу ГИЗ. На представљању студије присутнима су се обратили Бранислав Бандић, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам и Томислав Кнежевић, менаџер ГИЗ-овог програма Развој приватног сектора у Србији ПСД, који се спроводи у оквиру Немачко-срспке развојне сарадње.

 

„ГИЗ пружа подршку ИТ сектору још од 2004. године, као и израду свих издања ICT in Serbia – At a Glance.

 

                                        privrednakomora

 

Претеча ове квалитетне анализе је била израда првог каталога софтверских компанија у сарадњи са Привредном комором Србије пре, сада већ, четрнаест година. Од тада до данас се много тога променило на боље - изглед публикације, али пре свега стање у том сектору“, рекао је Кнежевић и закључио: „Садржај студије, који представља јасну слику стања у ИТ сектору, нам показује да је ИТ постао један од главних извозних грана у Србији у последњих неколико година. Циљ публикације се такође променио - данас је много шири него пре, служи и даље за промоцију ИТ сектора, али представља и основу за креирање секторске политике и у складу са глобалним трендовима, показује нам како ИТ може да помогне другим привредним секторима и традиционалним индустријама“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 јун 2018 15:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија