Кућа Добрих Вести

Login

Образовање дигиталног доба – бесконачне могућности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

MinecrafttttuБЕОГРАД - На петој по реду, међународној конференцији и сајму “Нове технологије у образовању” у организацији Британског савета, компанија Мicrosoft у Србији представила је иницијативе и програме у области образовања које спроводи глобално и у Србији, као и алате и савремена решења која помажу свеобухватнијој примени технологија у овој области.

 

Microsoft активно подржава прилагођавање свих нивоа образовања потребама живота у 21. веку и окружењу које одликују све израженије дигиталне карактеристике. ИТ платформе које компанија развија, као и програми које спроводи у области образовања, осмишљени су са циљем да деци и младима учине информатичко знање доступним и интересантним.

 

Minecraft

 

Неки од ових алата представљени су по први пут код нас, па су тако посетиоци имали прилику да детаљније упознају глобално најомиљенији и најзанимљивији програм за учење различитих креативних ИТ вештина – популарни Minecraft. На радионицама посвећеним овој популарној игриприлагођеној за образовне програме (Minecraft Education Edition), која је по први пут представљена на српском језику, показано је како деца и млади на креативан начин могу да науче, не само да буду корисници технологија, већ и да учествују у њиховом креирању.

 

Истовремено, представљени су и материјали за учење информатике у основњ школи, који су креирани у сарадњом са фондацијом Петља, који подједнако помажу ученицима у усвајању информатичког знања,и служе као подршка професорима у настави.

 

„Microsoft својим решењима, програмима подршке и иницијативама представља поузданог и дугорочног партнера свим институцијама и чиниоцима образовног система, јер управо област образовања препознајемо као основ за бољу будућност и одрживи развој друштва и економије. Обука наставника за рад на савременим ИТ платформама, бесплатни алати за ученике, само су неке од иницијатива које спроводи microsoft у Србији, са циљем да се код деце и младих развије критичко размишљање и решавање проблема уз помоћ савремене технологије, а у складу са захтевима дигиталног доба у коме живимо“ истакао је на отварању сајма Жељко Вујиновић, директор Мicrosoftа у Србији.

                                       Minecraftradionicassss

Глобална стратегија

 

Сајму нових технологија у образовању претходила је једнодневна регионална конференција министара просвете, на тему дигиталне трансформације, коју је у Београду такође организовао Британски савет. На конференцији је учествовао Данијел Бачелић, регионални директор сектора образовања у microsoftу, који је представио Microsoft Education Transformation Framework, глобалну стратегију компаније у сфери образовања.

 

Једна од њих је и подршка имплементацији прве фазе пројекта Е-просвета, успостављање модерне платформе за сарадњу у образовању, за све основне и средње школе.

 

Свеобухватне дигиталне трансформације нема без изградње компјутерских капацитета наставника, како би могли да што успешније спроводе часове информатике у основним школама. Овај пројекат организован јеу сарадњи са Фондацијом Петља. Обуку је до сада прошло више од 1150 наставника информатике, што чини оквирно 95% овог кадра у Србији. Додатно, у 250 школа у Србији одржана је обука за Office 365 Education којом су наставници добили прилику да се упознају и обуче за рад на савременим платформама за сарадњу у школама.

 

Део процеса трансформације и модернизације образовања наравно подразумева и осавремењивање инфраструктуре школства, где је компанија такође дала свој допринос у оквиру Цоннецтивитy пројекта, којим је обезбеђена бесплатна бежична Wи-Фи мрежа у 40 школа у руралним подручјима Србије. Више од 17.000 ученика и 2.000 наставника ће имати изузетно важан ниво сигурности и адекватне употребе садржаја на интернету, захваљујући обезбеђеним Мicrosoft технологијама.

 

Наравно, када је реч о употреби савремених технологија, посебно код деце и младих, једна од кључних тема у последњих неколико година је и безбедност. ИТ Караван, партнерски пројекат са Министарством просвете и Министарством телекомуникација спроводи се већ три године и посвећен је повећању свести јавности, посебно деце, младих и њихових породица, о безбедном и паметном коришћењу савремених информационо-комуникационих технологија и уређаја. До сада је пројектом обухваћено више од 20.000 ученика и 300 наставника из основних школа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 јун 2018 17:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија