Кућа Добрих Вести

Login

Завршена летња школа машинског учења

Оцените овај чланак
(2 гласова)

masinciКако научити машине да проблеме решавају „самостално“? Како рачунар може да научи да сам реши Рубикову коцку, да препозна говор и разуме текст? Ове и бројне друге занимљиве задатке, решавали су студенти из земље и региона на управо завршеној, четвртој по реду Летњој школи машинског учења PSI:ML“ (Петница Summer Institute of Machine Learning), у организацији Развојног центра компаније Microsoft у Србији и Истраживачке станице Петница.

 

Учесници су били у прилици да се кроз интензивна целодневна предавања и радионице упознају са основама машинског учења и да обогате своје знање, како теоријским тако и практичним радом. Након уводних предавања на којима су студенте са основама машинског учења упознали реномирани предавачи, други део семинара подразумевао је рад на групним или индивидуалним пројектима на предложену или самоиницијативно одабрану тему.

 

Данијел Мишулић и Алекса Гордић били су део тима који је радио на занимљивом пројекту који на сликовит начин приказује примену машинског учења. „Изабрали смо да радимо на пројекту који је за циљ имао да Рубикова коцка научи да сама себе реши. Основа нашег пројекта је била у тзв. reinforcement learning, захваљујући којем софтвер после низа покушаја, научи да детектује најбржи начин да дође до решења“, истакли су Данијел и Алекса. Њих двојица су додали да је машинско учење дефинитивно област у којој би волели да се усавршавају, јер има веома широку примену.

 

Сличне утиске имали су и Јелена Тришовић и Андрија Гајић, дипломци Електротехничког факултета који истичу да је Летња школа машинског учења изузетна прилика да се сазна више о овој области, како кроз теоријски, тако и практични део, захваљујући стручњацима из ове области, који су ове године радили са студентима.

 

„Наш пројекат био је усмерен на сегментацију слике на примеру људског тела. Направили смо алгоритам машинског учења заснован на неуронским мрежама који је сваки пиксел слике одредио као један део човековог тела“, рекао је Андрија Гајић.

 

Ове године, забележено је изузетно интересовање за Летњу школу, са преко 350 пријава и реч је о тренду који се бележи сваке године. microsoft развојни центар у Србији и Истраживачка станица Петница, 2015. године основали су међународни семинар машинског учења „ PSI:ML“. Семинар је осмишљен од стране неколицине инжењера запослених у microsoft развојном центру у Србији, који су дуги низ година били сарадници у Петници, и експерти су у овој области. До сада је учествовало преко 100 студената, из Србије, региона, али и земаља ЕУ, а неки од пројеката на семинару развили су се у награђиване научне радове.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 август 2018 11:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија