Кућа Добрих Вести

Login

Какве технолошке иновације у служби човека развијају српски стартапи?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

starptai44545„Технолошка иновација у служби човека” била је тема прошлонедељног Оригинал Pitching Daystartap такмичења које су организовали Магазин Оригинал и Фондација Новак Ђоковић.

 

Замисао организатора била је да пруже подршку и подстакну младе на креативност и примену информационих технологија у друштвено одговорне сврхе.

 

Вођени овим идејама организатори су након селекције изабрали десет тимова који су се у простору београдског Стартит Центра представили жирију, а за победнике обезбедили директан пласман на Google Launchpad догађај, менторску подршку, учешће у Стартитовој Стартап академији и бесплатан радни простор.

 

Аутентичне и одрживе идеје

 

Три тима чији производи су поседовали највише аутентичности, одрживости и утицаја на друштво била су Премести се, Zoundark и Shtreber.com.

 

Жири је проценио да је Shtreber.com најбоље одговорио на задату тему. Друго место припало је екипи иза Зоундарка, а треће је отишло креаторима стартапа Премести се.

 

Премести се

 

Како каже представник стартапа Премести се, Душан Орловић, њихова идеја настала је из потреба саме екипе. Према његовим речима, та потреба директно се тиче тога што у Новом Саду нема слободних места у вртићима, па је једини начин за уписивање или премештање детета у најближи вртић налазак замене. Као родитељи који су са својим познаницима делили проблем уписивања или премештања деце у вртић који је близу места на коме станују дошли су на идеју да направе сервис који у пракси замењује огласе врсте „Мењам место у вртићу А за вртић Б у групи Ц”. Душан даље објашњава како ово изгледа у пракси: Сервис омогућава да се изврши унос жељеног вртића бирањем на мапи и аутоматски пронађе могућности за ротацију деце. На пример, ако се деси поклапање жеља А -> Б -> Ц -> Д -> , онда тих четворо родитеља могу заједно поднети захтев за премештај. Службеница у предшколској установи ће бити срећна што може да изврши пребацивање четворо деце, што је раније било скоро немогуће реализовати.

 

Сајт је активан три месеца, на њему се регистровало више од 250 мама и њих неколико је пронашло адекватну замену.

 

Зоундарк

 

Они који прате догађаје у Стартит Центру Београд, за Зоундарк су већ чули јер је екипа недавно представила своју игру у овом простору. За оне који не знају, проблем којим се бави ова трочлана екипа јесте изостављање слепих из света гејминга. Тако је Зоундарк настао као аудио игра која ће бити интерактивна и забавна и онима који нису слепи и онима који јесу. Или речима Андрије Радојева: Нико пре нас није успео да створи облик забаве који би и слепи и обични гејмери могли да играју равноправно. Зоундарк реално приказује изазове слепе особе и укључује механику налик на популарне игре и визуале који прате звук, да буде занимљива обема циљним групама. Схватили смо да слепима интеграцију у друштво отежавају предрасуде. Кроз тестирања наша игра је већ разбила бројне предрасуде људи у Србији и измамила осмехе на бројна лица.

 

Игру су до сада тестирали на највећим сајмовима игара и бројним догађајима у Србији и региону, пробало ју је више од 3.000 људи, па већ планирају да лансирају игру на Стеаму и мобилним платформама.

 

Shtreber.com

 

Shtreber.com настао је још 2015. године као бесплатна платформа која би садржала све лекције из свих предмета за основну школу. Једна од чланица екипе иза платформе Стефанија Лукић, описује који начин размишљања стоји иза ове победничке замисли: Живимо у ери епохалних научних открића и убрзаног развоја технологије. А знање нашој деци није доступно због садржаја који је углавном на страном језику. Савремени основац је навикнут на мултимедије, интернет, видео, интерактивне апликације… Он упија знање много брже и ефективније користећи логику у видео играма, анализирајући слике, доживљавајући свет кроз видео садржаје. И лакше учи кроз пример у пракси, док се слабо ослања на „бубање“ дефиниција.

 

Зато је Shtreber.com понудио школско градиво баш кроз формате који су примамљиви деци и учинио да учење постане игра. У међувремену је на Shtreber.com креиран и едукативни садржај који не представља само лекције које се уче у школи, омогућено је тестирање знања и такмичење са вршњацима широм земље. Тренутно више од 5.000 деце свакодневно учи за школу на овој платформи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 16 октобар 2018 14:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија