Кућа Добрих Вести

Login

Србија постаје део руског технолошког пројекта ‘Тачка кључања’

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rusijaaaaaaaaaaaБеоград би могао да буде први инострани град у којем ће бити спроведен руски пројекат 'Тачка кључања' који подразумева мултидисциплинарно повезивање, рад и размену идеја из области науке, инжењерства, образовања и дигиталних технологија.

 

Пројекат назван Точка Кипения (Тачка кључања) већ је развијен у 19 руских градова. У питању је специјална иницијатива која подразумева умрежавање, размену идеја и икуства, као и заједнички рад у оквиру различитих области међу којима су високотехнолошко предузетништво, саобраћајна инфраструктура, медицина, образовање и слично.

 

Ова иницијатива требала би да стартује у Србији већ почетком априла, изјавио је за дневне новине Блиц министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

 

Тачка кључања с једне стране представља заправо хуб, централно место на којем се окупљању представници из области образовања, науке и бизниса, те локација на којој ће своје идеје и производе моћи да развијају научници, привредници, предузетници, чланови јавних организација, као и студенти и теоретичари.

 

У том погледу, мобли бисмо рећи да је овај пројекат сличан развоју Научно-технолошких центара које држава Србија финансира захваљујучи подршци Европске уније.

 

С друге стране, помиње се да руски пројекат у себи садржи две компоненте: прва компонента тиче се централног места за окупљање заједнице и пројеката, док је друга компонента универзитетска што значи да се надовезује на већ постојећу структуру и отвара нове могућности високим образовним институцијама. Које су то могућности, медијима није прецизирано за време посете председника Русије Београду.

 

Да ли смо заборавили на локалне иницијативе?

 

Пројекат Тачка кључања спроводи Агенција за стратешки иницијативе која за циљ има отварање још већег броја оваквих центара широм Русије. Током година у њима су се одржали различити форуми, конференције и дискусије у којима су представници науке и привреде расправљали о многим питањима, са посебним фокусом на образовање и на развој МСП сектора.

 

Иако једна оваква иницијатива може бити позитивна, не треба заборавити да у Србији већ постоји слична иницијатива која се огледа управо кроз рад Научно-технолошког парка, али и кроз децентрализацију технолошког предузетништва коју је спровео SEE ICT са Стартит Центрима.

 

Поменути пројекат је развијен и покренут у 19 руских градова. Остаје ипак да се види како би поменута иницијатива могла да изгледа у Србији.

 

У овом тренутку остаје нејасно и то да ли ће се пројекат ширити изван Београда, као и да ли ће се у српској престоници градити нови технолошки центар – попут оног на Звездари. У извештавању медија изостале су и информације о конкретним финансијским улагањима, као и о модалитету сарадње.

 

Остаје и оно централно питање – хоће ли Тачка кључања представљати програм размене знања између руских и српских студената, научника, истраживача и предузетника, или ће у главном граду, али и широм Србије, младима бити омогућено да развијају конкретне технологије и технолошке производе са конкретним могућностима пласирања на руско тржиште?

 

Извор: Нетокрација/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 29 јануар 2019 10:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија