Кућа Добрих Вести

Login

Сутра се обележава Светски дан Интернета ствари

Оцените овај чланак
(1 Глас)

internetstranitiititytytytyСутра се обележава Светски дан Интернета ствари (Internet of Things - IoT), једног од кључних носилаца четврте индустријске револуције.

 

Интернет ствари односи се на повезивање различитих физичких објеката путем Интернета како би дигиталним путем размењивали податке и реаговали према потребама корисника.

 

Како наводи магазин Форбс, сам термин Internet of Things полако нестаје из комуникације, али његова примена постаје све учесталија. Тако ће планета 2019. годину, у којој се обележава и двадесета годишњица од стварања појма Интернет ствари, завршити са више од 26 милијарди повезаних уређаја.

 

„Интернет ствари најчешће асоцира на такозване паметне пословне зграде и домове. На пример, паметне куће подешавају светло и оптималну температуру простора, омогућавају да помоћу мобилног телефона контролишемо ручак на шпорету или нас пак обавештавају да ли деца раде домаћи или гледају телевизију. Осим тога, Интернет ствари може олакшати свакодневицу старијим људима и људима са инвалидитетом, али и допринети уштеди електричне енергије”, објашњава Јан Келер из београдског одсека дигиталне агенције Namics.

 

Током ове године, Internet of Things концепт постаће стандардан начин у пословању. Према Форбс-овој процени, до краја 2019. чак 85 одсто компанија на свету, користиће умрежене уређаје и машине, а велике промене направиће пољопривредници и компаније које се баве производњом и транспортом робе. Здравство ће такође осетити бројне предности Интернета ствари.

 

„У болницама ће се употребљавати паметни кревети, који прате стање пацијената и обавештавају лекаре о њему. Затим, и сама медицинска опрема ће бити унапређена. Већ сада постоје уређаји који прате и олакшавају кретање пацијената након прелома, а развијају се бежични апарати за инсулин, мерачи крвног притиска, паметна сочива и апарати за људе са оштећеним слухом”, напомиње Келер.

 

У наредном периоду на развој Интернета ствари утицаће мрежа пете генерације, која ће бити 20 пута бржа од досадашње, а највећа новина огледаће се у коришћењу гласовних команди: „Већ данас можемо да причамо са виртуалним асистентима паметних мобилних телефона, а ускоро ћемо то чинити и са својим аутомобилима”, истиче Келер.

 

Термин Интернет ствари први пут је употребљен 1999. године, а осмислио га је британски инжењер Кевин Ештон. Сам концепт уређаја који комуницирају путем бежичне мреже виђен је и пре тога - 1982. године у аутоматима за грицкалице и сокове. Са спознајом да сматрфони и компјутери нису једини уређаји који се могу повезати са Интернетом, ИоТ концепт доживео је велику експанзију, а према подацима портала Статиста, свет ће већ за четири године премашити цифру од 50 милијарди умрежених уређаја.

 

Namics у Франкфурту награђен за ИоТ решење

 

Агенција Namics је за пројекат са Boehringer Ingelheimom освојила признање Ентерприсе Мобилитy Ањард 2017 за најбоље Internet of Things решење. Награда се додељује иновативним пројектима који осигуравају мобилност, а додељује се сваке године у Франкфурту.

 

Софтверска агенција Namics с више од 20 година бави се дигиталном трансформацијом пословања. Тренутно запошљава око 550 професионалаца у Сент Галену, Цириху, Франкфурту, Минхену, Хамбургу и Београду где има тимове за Јава, .NET и Фронтенд програмске језике, као и за мобилна решења, дизајн и QА.

 

У новембру 2018. године „Namics” се спојио са „Меркле-ом”, светским лидером за дигитална решења заснована на подацима, омогућивши софтверским инжењерима да савладају нове уско-специфичне области.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 08 април 2019 12:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија