Кућа Добрих Вести

Login

Океан креативности за талентоване људе

Оцените овај чланак
(4 гласова)

okeankreativnostiБЕОГРАД - Почетком септембра пуштен је у етар сајт okeankreativnosti.rs где је слободним креативцима у Србији омогућено да се представе и бесплатно промовишу своје радове.
Да у нашем друштву живи велики број младих и креативних људи, којима је потребан медиј у коме могу да изразе своје уметничке склоности, доказ је недавно лансирана интернет платформа за промоцију уметности, изражавање талената и кретивности.

Портал окренут новом времену

"Океан креативности" је портал који је фокусиран на слике, графике, фотографије, али је отворен и за примењени дизајн и архитектуру, маркетиншке кампање, стрит арт, хоби активности, ручне радове…

Сви заинтересовани могу да на портал постављају своје материјале. Радове је могуће прегледати, коментарисати, оцењивати и делити на друштвеним мрежама. На тај начин обезбеђена је динамичност, популарност и одрживост пројекта.
Океан креативност, је један од награђених радова у Телекомовом конкурус под називом “Уради нешто”.

Акција "Телекома Србије"

Компанија “Телеком Србија" покренула је у априлу портал “Уради нешто”, како би мотивисала грађане да сами предложе и реализују пројекат, који доприноси позитивним променама у њиховом непосредном окружењу. “Океан кретивности” је је био један од награђених радова.
Жеља оснивача овог сајта била је да се подигне “мост”, који ће спајати креативце са једне и оне, који су заинтересовани за њихово ангажовање, са друге стране.
“Много је креативности у Србији која је маргинализована под налетом кича и глобалних трендова. Постоји разлог зашто су креативни људи маргинализовани у нашем друштву. Они нису “лакташи”, не гурају се и не мувају се по сваку цену. Њих не интересују друштвено неприхватљиве ствари на које су приморани. Креативно биће жели да ради само оно што зна и воли. Циљ овог пројекта је да се таквим људима омогући сарадња, продаја својих радова и да се и даље инспиришу”, каже на почетку разговора за интернет новине “Кућа добрих вести” аутор  пројекта океана креативности - Немања Ђурић.

Реакција уметности на друштвене појаве

По тумачењу Ђурића, уметност настаје као нека реакција на природне појаве или догађаје у друштву. Зато често није подложна експлоатисању у комерцијалном смислу. Уместност “не трпи” шаблоне, ако се покуша да се стави у неке оквире, то није добро за друштво у целини. Глобални трендови иду ка томе. Конципирани су тако да се уклапају у корпоративне интересе. Уметност све више постаје простор за продају, а мање за право изражавање", виђење је Ђурића.
Према његовим речима на овом сајту се могу видети разне врсте уметности, које поједини историчари уметности чак не признају - као што су стрит арт, тату арт, боди арт, дигитал арт, дизајн сатова, стари занати, прављење накита или одеће.
Идеја је да не постоји опција куповине, већ се допушта могућност да људи сами остављају своје контакте.
„Ако вам се, рецимо, свиди накит ви можете лично да контактирате уметника. Не наплаћујемо никакву провизију. Ми једноставно само спајамо људе. У суштини то је сајт на коме можете бесплатно да се рекламирате. То је концепт који до сада није постојао на нашим просторима.
Сајт је конципиран тако да са десет ваших радова, практично постаје ваш. Ви сте "закупили" тај простор и ту се одређено време налазе само ваши радови, док не дођу нови. Ништа се не плаћа, све је бесплатно“, каже Ђурић и додаје "да су задовољни посетама и реакцијама", пошто је од 11. до 25. септембра , са сајта "скинуто" око 350 радова.
"То је, међутим, једини начин на интернету да се неком свиди то што радите. Једина мана је то, јер не можете да користите социјалну интелигенцију или контакте. Можда ће више људи прочитати ваш текст или више људи видети вашу слику, али да ли ће се то неком свидети то зависи од вашег рада“, навео је Ђурић.

Ауторска права

Свако ко "качи" своје радове на сајт одговара за своја ауторска права. Ђурић је знао да постоји доста кретивности у Србији, али није очекивао толико квалитетних радова. Подршку младим људима могу да пруже компаније, које су друштвено одговорне. Тада се јавља проблем - недостатак новца, непрепознавање циљне групе, као важне друштвтвене групе.
Ђурића каже да треба бити фер и рећи да постоје фирме које могу да послуже као узор. Рецимо, „Теленор“ има пројекат у коме се прикупљају дела младих уметника, па се касније продају. „Ерсте банка“, такође, има сличне пројекте.
Бројне друге компаније, међутим, не схватају моћ друштвених мрежа . Такве компаније се и даље уздају у штампане медије и телевизију, у којима се одвија једносмерна комуникација, где је могуће радити једно, а причати друго. Док се то не промени Ђурић не очекује већи уплив средстава у ову врту активности.
Шта би била добра вест за Ђурића и његов пројекат „Океан креативности?
„За мене би била добра вест да свако, од људи који качи своје радове на наш сајт, нађе неког са ким ће сарађивати и да се даље инспирише за свој рад. Дубоко верујем да за сваки од тих радова постоји неко ко то воли да види“, каже Ђурић.

 

О креативности

Можда најчешће помињана дефиниција креативности у литератури из ове области је Баронова (Barron, 1995), по коме је креативност способност да се произведе дело, које је, не само ново, него и корисно. Природа, порекло, структура и развој креативности су предмет проучавања у теоријама даровитости, талента и креативности, при чему се креативно изражавање, више или мање, јасно одређује као суштина и циљ талента, а таленат као испољена даровитост.

 

Пројекат “Уради нешто”

На порталу "Телекома Србија", www.uradinesto.rs одвија се конкурс, а појединци, удружења или институције, који предлажу пројекте за побољшање услова живота, свог окружења, унапређење инфраструктуре, социјалне инклузије, културе, образовања, и освоје највише гласова грађана, од “Телекома Србија” добијају потребна средстава за реализацију својих идеја.
Условима конкурса предвиђено је да за један пројекат може бити издвојено највише 500.000 динара, а укупан буџет за први циклус конкурса износи четири милиона динара.
"Телеком Србија" планира да током једне године два пута организује конкурс на који ће грађани моћи да пријављују своје пројекте.
За сваку добру идеју потребно је осмислити неопходне кораке - реално испланирати средства, уверљиво објаснити идеју путем видео снимка или презентације, и пријавити је на порталу www.uradinesto.rs.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 октобар 2012 16:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија