Кућа Добрих Вести

Login

Школа за програмирање која се издвојила од других

Оцените овај чланак
(2 гласова)

programiranjeskola34343434Београдски институт за технологију – БИТ је школа за програмирање намењена младима који су на почетку каријере и онима који желе да се преквалификују.

 

У Србији има много курсева програмирања, али једна школа се за веома кратко време издвојила. За само годину и по дана од оснивања, БИТ је постао школа која према званичним статистикама има најбоље резултате, из више разлога – од формата обуке, преко предавача, до самог програма. Али, пут до успеха није био лак, ни једноставан.

 

„Идеја није настала импулсивно. Дуго смо међу собом причали о потребама и природи ИТ индустрије у Србији и дошли смо до тога да је њен можда и највећи проблем недостатак људи“, прича директорка БИТ-а Милана Брисић.

 

Један од оснивача школе је ветеран ИТ индустрије, који ради на водећем месту једне од највећих софтверских компанија у свету, што је донело јединствени увид у индустрију и њене потребе. Тако се дошло до решења које за Србију није уобичајено: нетрадиционално образовање.

 

“Традиционално образовање не даје одговор на потребе индустрије јер премало људи заврши ове смерове на факултетима и не обраћа се довољно пажње на практичан рад. У земљама са развијеним ИТ сектором одговор на овај проблем је развој квалитетног неформалног образовања. Тако смо и ми решење видели у отварању школе која ће имати формат ’boot campa’ и чије ће основно обележје бити квалитет наставе и развијени односи са индустријом. На самом почетку окупили смо групу програмера са великим искуством и заједно са њима направили програм са великим нагласком на практичном раду“, прича Брисићева.

 

„Boot camp“ је формат обуке који омогућава да се за кратко време савлада много градива. Свакодневно се ради осам сати, плус додатно вежбање код куће. То није темпо који свако може да савлада, али даје опипљиве резултате.

 

Према званичној статистици БИТ је имао најбоље резултате у програму преквалификације. То значи да највећи проценат оних који успешно заврше овај „boot camp” нађе посао у ИТ индустрији. Та мера је једина коју у БИТ-у вреднују: колико људи је после њиховог курса нашло посао у ИТ сектору.

 

„Наши студенти раде у најбољим фирмама попут Endave, Callidus Cloud, Interventure, Seven Bridges. Последња генерација завршила је курс пре месец дана и до сада је запослено око 30 одсто њих. Временом тај проценат расте, па тако чак 77,27 одсто прве генерације ради у ИТ сектору. То је резултат у нивоу најбољих светских ’boot campova’. У каријерном вођењу студената веома нам је значајна сарадња са Привредном комором Србије, која нам је партнер у повезивању студената са ИТ компанијама које послују у Србији”, каже Брисићева.

 

После годину и по дана резултати су доказали да овај концепт просто ради, због чега је интересовање за БИТ све веће.

 

„Тешко је било у почетку, али кад су дошли резултати много је лакше радити то што радимо. Велики проценат нових студената долази јер је из прве руке чуо за нашу школу, од неког ко је био наш студент или од неког програмера који међу колегама има наше студенте. То нам је омогућило да одемо и корак даље и понудимо и напредне курсеве који нису за почетнике попут ’Machine learning’. На ово смо посебно поносни јер се ради о најактуелнијем домену ИТ. Планирамо и развој других сектора у оквиру БИТ-а, али је у центру свега школа, јер чврсто верујемо да што више људи буде радило у ИТ индустрији, то ће Србији бити боље“, каже директорка БИТ-а и додаје “успешна прича БИТ-а омогућила је десетине појединачних успешних прича. Наши студенти су људи који храбро искораче из зоне комфора и неретко дају отказ како би остварили свој сан”, истиче Брисићева.

 

Они су остварили свој сан

 

Јелена Милосављевић има 40 година. Имала је сталан посао који је радила дуже од деценије, али је ипак решила да нешто промени. „Упустила сам се у ово, затворила очи, па шта буде. Испало је супер, пресрећна сам сада. Из БИТ-а изађеш са знањем које је довољно да се запослиш. Јесте доста напорно, стресно, али ти школа да знање са којим можеш да почнеш да радиш“.

 

Нинослав Јовић има 27 година и читавог живота се спремао да буде ватрогасац, у складу са породичном традицијом. Завршио је факултет за безбедност, радио као ноћни чувар и на крају уписао БИТ. „Променио сам каријеру, променио сам све, и то у року од пет месеци. Прошло је само толико од тренутка када сам завршио последњу ноћну смену у фирми за обезбеђење до тренутка када сам почео да радим оно што волим“.

 

Бранка Цветић има 35 година. Дипломирани је инжењер пољопривреде. Програмирање јој је ишло добро у средњој школи, а решила је да се опроба у њему из практичних разлога, да би нашла посао, што се десило врло брзо после завршетка курса. „Није ми било необично када сам почела да радим. У БИТ-у смо доста симулирали управо то како ће да изгледа посао у ИТ-у”.

 

Извор: ПКС/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 јун 2019 16:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија