Кућа Добрих Вести

Login

Сутра се обележава Међународни дан веба

Оцените овај чланак
(1 Глас)

websiteeeeeeСутра се обележава Међународни дан веба – информационог система World Wide Web препознатљивог по скраћеници www.

 

Овај систем добио је сопствени дан јер се сматра основом за развој информационог друштва и јер је већ 30 година примарна алатка за коришћење интернета.

 

Иако је светска мрежа неизоставан део свакодневице за више од 4 милиона људи и даље постоје забуне око тога шта је интернет, а на шта се односи скраћеница за World Wide Web.

 

Јан Келер, из београдског одсека дигиталне агенције Namics, објашњава да је веб ужи појам од интернета: „Интернет је систем међусобно повезаних компјутерских мрежа, а веб је скуп различитих садржаја који се налазе на тим мрежама. Између осталог, тај садржај може обухватити текст, дигиталне слике, видео и аудио записе и анимације, а наведени елементи су најчешће повезани један са другим и доступни су корисницима на веб страницама.ˮ

 

Према подацима портала Интернет ливе статс на свету постоји више од 1,7 милијарди веб страница, а резултати доступни на Алеџа.цом показују да су најпосећенији сајтови како у Србији тако и у свету Google.com, Youtube.com и Facebook.com.

 

„Веб се сматра зачетником и основом развоја информационог друштва јер је омогућио једноставан и брз приступ најразличитијим информацијама. На мрежи лако можете пронаћи архивске снимке догађаја који су обележили свет, послушати најактуелнији музички хит, погледати биоскопски репертоар, ступити у контакт са пријатељима који живе далеко, потражити посао или развијати сопствено пословањеˮ, истиче Келер.

 

Развој веба значајан је и јер је утицао на појаву бројних послова у ИТ индустрији - од уређивања садржаја до задатака софтверских инжењера: „Веб сајтови се могу правити помоћу различитих програмских језика. Неки од најзаступљенијих су Java и JavaScript чије основе српски софтверски инжењери савладавају већ током студирањаˮ, напомиње Келер.

 

Светску мрежу су створили инжењери Тим Бернерс Ли и Роберт Кајо пре тачно 30 година како би омогућили научницима ЦЕРН-а (Европска организација за нуклеарна истраживања) да размењују информације. Њихов шеф био је један од људи који није разумео идеју веба, али их је подржао поруком: „Нејасно, али интересантноˮ.

 

Први веб сајт представљен је 1991. године, и још га је могуће пронаћи на мрежи. Годину дана касније постављена је прва слика, а већ на 10. годишњицу веба постојало је више од 3 милиона сајтова међу којима је био и Google.com.

 

Софтверска агенција Намицс више од 20 година бави се дигиталном трансформацијом пословања. Тренутно запошљава око 550 професионалаца у Сент Галену, Цириху, Франкфурту, Минхену, Хамбургу и Београду где има тимове Java, .NET и Frontend програмске језике, као и за мобилна решења, дизајн и QА. У новембру 2018. године „Namicsˮ се спојио са „Меркле-ом”, светским лидером за дигитална решења заснована на подацима, омогућивши софтверским инжењерима да савладају нове уско-специфичне области.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 31 јул 2019 12:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија