Кућа Добрих Вести

Login

Нови Портал еУправа доступан грађанима Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

eupravaaaaaa5454545Након скоро 11 година грађанима Србије доступан је нови Портал еУправа. Портал има нови дизајн и функционалности, његов садржај је прилагођен мобилним и таблет уређајима, a налази се на старој адреси euprava.gov.rs.

 

„По први пут у Србији у систему електронске управе је уведена електронска идентификација уз коришћење мобилног телефона тј. двофакторска аутентикација. Ово је више него битан корак у развоју електронске управе који суштински омогућава развој мУправе у Републици Србији. Увођење двофакторске аутентикације ће нам омогућити да у наредном периоду све услуге електронске управе буду доступне на мобилном телефону. Део новог система је и национални Портал за електронску идентификацију грађана и привреде. Врло брзо очекујемо повезивање других државних портала (ЛПА, АПР, еПорези, ЦРОСО) са новим системом електронске идентификације и тако ће се коначно превазићи проблем који су корисници имали са различитим оперативним системима и инсталацијом читача квалификованих електронских сертификата“, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и додао да корисници са квалификованим електронским сертификатом сами могу да изгенеришу налог двофакторске аутентикаицје, а да ће до краја фебруара издавање налога двофакторске аутентикације бити доступно и на различитим шалтерима у Србији.

 

Подаци о држављанству, из матичних књига....

 

На новом Порталу еУправа грађани по први пут могу да виде своје податке из 15 различитих регистара у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе (матичне књиге рођених и венчаних), Министарства унутрашњих послова (подаци из личне карте, пасоша, пребивалиште, држављанство, боравиште, возачке дозволе, регистрација возила, оружје у легалном поседу), Централног регистра социјалног осигурања, Националне службе за запошљавање (тренутна евиденција и историја евиденције), Републичког геодетског завода и ПИО фонда. Ово значи да ће грађани имати на једном месту транспарентан увид у све своје податке. Следећи корак је да се грађанима омогући увид у личне податке у регистрима локалне пореске администрације и Пореске управе Републике Србије.

                                      porodicniyivot34343434

 

Нова функционалност приступа подацима ће помоћи даљем развоју еУправе у Србији јер ће грађани бити у прилици да лако провере тачност својих података и по потреби обрате надлежној институцији како би се ти подаци исправили.

 

Јовановић је рекао да су информације и услуге на новом Порталу организоване према животним догађајима, у овом тренутку то је 8 области – породични живот, вртић, основно образовање, средње образовање, студирање, тражење посла, куповина непокретности, као и отпочињање пословања и оснивање фирме. „Ове области садрже одговоре на 300 питања која смо прикупили из анкета које су грађани попуњавали, јер нам је од великог значаја било да идентификујемо реалне животне проблеме грађана. Желели смо да знамо шта је оно што их највише интересује када се нађу у одређеној животној ситуацији. На писању одговора заједно су радили тимови из различитх државних институција и трудили су се да одговоре конципирају тако да буду кратки и разумљиви свим нашим грађанима“, изјавио је Јовановић.

 

Он се захвалио целом тиму из Канцеларије за ИТ и еУправу који је учествовао у развоју новог система еУправе и електронске идентификације.

 

Преко 980.000 већ постојећих корисника еУправе могу без икаквих проблема да користе нови систем еУправе са својим старим корисничким именом и лозинком.

 

Важно: Корисници који изаберу да се пријављују двофакторском аутентикацијом, потребно је да преузмете апликацију „ConsentID”:

 

За Android кориснике, апликацију можете да преузмете ОВДЕ.

За iOS кориснике, апликацију можете да преузмете ОВДЕ.

 

Напомена: У зависности од језика који сте изабрали на телефону, апликација ће Вам се исписивати на том језику приликом коришћења.

 

Детаљно упутство за коришћење апликације ConsentID, можете преузети ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести/Е-управа

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 03 фебруар 2020 14:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија