Кућа Добрих Вести

Login

Како ти онлaјн свет може помоћи у проналаску посла?

Оцените овај чланак
(0 гласова)

onlajposaodfdfdfКада кажем онлајн свет, прилично сам сигурна да су ти прва помисао друштвене мреже. Ово и није толико изненађујуће, поготово сада када се већина наше комуникације одвија управо путем њих.

 

Наравно, на друштвеним мрежама, и интернету генерално, можемо пронаћи апсолутно све – од разних игрица, часописа, па до инспиративних животних прича које људи дијеле путем својих блогова.

 

Међутим, интернет је много више од часописа, па и само тражење посла данас изгледа сасвим другачије.

 

Како би лакше дошао до посла, веома је важно да размишљаш о себи као професионалцу, његујеш свој лични бренд и будеш добро информисан. Што је твој лични бренд јачи и што што си присутнији на правим мрежама, повећавају се и шансе да посао пронађе тебе чак и онда када га не тражиш активно. Као прави професионалац први корак је – отварање ЛинкедИн профила.

 

Отвори ЛинкедИн профил

 

Ах, не, још једна друштвена мрежа! – сигурна сам да ти је ово прошло кроз главу. Међутим, ЛинкедИн је нешто посебно. То је мрежа која служи пословном умрежавању. Путем ње можемо лако наћи послодавце, али и сами послодавци могу наћи нас. Просто речено, ЛинкедИн представља онлајн CV који је доступан свим људима са којима смо “умрежени”, а уз то нам пружа могућност да покажемо своје вјештине експертима из наше сфере пословања, наводећи их да нас примијете.

 

Зашто бих се уопште мучио са прављењем профила на ЛинкедИн-у када свој CV директно могу доставити жељеном послодавцу? Одговор је прилично једноставан и врло лако објашњив кроз искуство. Узмимо за примјер моју пријатељицу, која је прије пола године завршила студије и послала свој CV свим школама у окружењу. Како се убрзо испоставило, ниједно радно мјесто није било слободно.

 

Ако се питаш шта је ова млада учитељица урадила, рећи ћу ти да је, за почетак, истражила ЛинкедИн платформу и направила свој профил. Затим се умрежила са другим људима из своје струке. Након тога је ажурирала свој профил, гђе је унијела и све обуке, курсеве, семинаре и конференције које је похађала, дијелила је своје мисли и запажања из области образовања и убрзо је била примјећена од стране једне професорице која ју је и препоручила директору школе, па је на овај начин добила свој први посао као сарадница у настави.

 

Баш тако, и ти на овај начин можеш искористити чари ЛинкедИн-а. Ево и како:

 

Користи ЛинкедИн на прави начин. Ова мрежа се разликује од Инстаграма, Фeјсбука и било које друге друштвене мреже, па самим тим мораш обратити посебну пажњу на то шта објављујеш. На профилу дијели искључиво своја искуства и теме које могу бити од значаја твојим контактима, док се личне ствари и слике са одмора не смију наћи овде. Од изузетне важности је и твоја профилна фотографија, која мора одисати професионалношћу, јер ће то бити прва ствар коју ће људи запазити приликом посјете твом профилу. Друга ствар јесу засигурно твоји коментари и објаве. Труди се да све што подијелиш носи одређену вриједност твојим пратиоцима, па имај слободу да изнесеш и своје стручно мишљење, али и да напишеш текст на одређену тему који ће показати да ти заиста познајеш дату сферу. Тиме повећаваш кредибилитет, па у очима својих контаката ђелујеш много стручније.

 

Редовно ажурирај свој профил. При кориштењу ове мреже, веома је важно да се представиш у што бољем светлу, а то подразумијева и да наведеш своје радно искуство, при томе, не само гђе си радио и шта су била твоја задужења, већ и шта си постигао и чему си допринио својим радом. Немаш радно искуство? Без бриге! Наведи свој лични пројекат, волонтерско искуство, чланство у организији, не заборави и да истакнеш обуке и курсеве које си завршио, чак и оне онлине у које си уложио много времена и труда. Наравно, наведи и степен образовања, ниво познавања страних језика као и рада на рачунару.

 

Запамти, на овој мрежи се сваки вид рада на себи изузетно цијени, посебно јер сви ти подаци стварају слику о теби, а редовно ажурирани ЛинкедИн профил показује да константно радиш на свом личном усавршавању.

 

Прикључи се ЛинкедИн групама. На овој мрежи можеш наћи групе које одговарају твојој струци. Самим прикључивањем имаш могућност не само да пратиш нова дешавања из области која те занима, већ и да повећаш видљивост и стекнеш нове контакте учествовањем у дискусијама које су од значаја за твоју професију.

 

Да ли си сада макар корак ближи креирању свог ЛинкедИн профила?

 

Покрени свој сајт

 

Малоприје си рекла да је ЛинкедИн одлична ствар за умрежавање. Откуд сад тема личног сајта? Какву корист имам од тога?

 

Ако мене питаш – велику! Лични сајт представља твој лични печат, а посебно је погодан за људе који своје знање могу да уновче и онлaјн.

 

Неке од тих вјештина су везане за писање, умјетност и дизајн, а све популарнији су постали и фитнес савјети, онлине тренинзи, као и часови јоге и страних језика.

 

Како ЛинкедИн користе људи широм свијета (и то преко 225 милиона!) веома је важно да знамо како да се изборимо са конкуренцијом. Најбољи начин да се истакнеш јесте онлине дестинацијом која говори о теби, не само као о професионалцу, већ као и о особи, дозвољавајући будућем послодавцу да те заиста упозна. На овај начин ниси ограничен само ЛинкедИн форматом, већ можеш да покажеш своју креативност и способности.

 

Самим тим, сајтови постају све траженији, нудећи могућност ширења тржишта, изградњу бренда и јасан приказ вјештина, услуга или производа које нудимо – све на једном мјесту и свима доступно.

 

Ок, надам се да сам те мало заинтересовала. Шта треба да урадиш?

 

Први корак ка креирању сајта јесте његова сврха. Како бих ти олакшала сам процес размишљања, дијелим са тобом која су то 3 начина на које можеш да користиш свој сајт, а да иде у прилог твом запослењу.

 

Користи сајт као свој портфолио. Имати лични сајт значи имати свој лични простор на интернету, гђе читав свијет можеш упознати са својим вјештинама. Самим тим, у мору хартија, твој CV може бити “жив” и интерактиван, али и лако памтљив. Такав портфолио има и графички дизајнер Лука Жарић, који је на свом сајту осликао једноставност и уникатност, пружајући клијентима јасан приказ свог стила али и професионалности.

 

Приказ професионалности. Сајт је универзална ствар и не служи само као онлајн портфолио за проналазак посла, већ и као одраз твог искуства за даље пословно напредовање. На свом сајту можеш да дијелиш научено из своје стручне области, било да је то економија, фотографија, па чак и плес. Дијелећи своја знања и запажања, свeту показујеш да ти заиста умијеш да пренесеш своје искуство на занимљив начин. Баш је тако и Владимир Вулић препознат у онлине свијету као неко ко се бави дигиталним трансформацијама и говорништвом. Па поред својих профила на друштвеним мрежама има и свој лични сајт, као приказ свих својих достигнућа на једном мјесту.

 

Онлajn продавница. Поред тога што сајт можеш да користиш као свој лични портфолио или блог, он може бити и одлична основа за твој бизнис. Потребно је само да искористиш надолазеће трендове и препознаш шта је то што људи желе да купе. Уколико волиш да сликаш или је неки други занат твоја страст, сајт може бити твоја онлајн продавница, па тако из удобности свог дома можеш лако покренути бизнис.

 

Поред тога што ЛинкедИн профил и лични сајт дају одређену предност на тржишту рада, једнако је важно остати информисан и бити свестан свог окружења и шта оно нуди. Код нас постоје бројни сајтови који повезују понуду и тражњу радних мјеста и који ти нуде управо то – прилику за запослење али и даље учење и усавршавање. Неки од таквих онлајн оглашивача су: prekoveze.me, zaposli.me, www.hrpartners.me, karijera. me. 

 

Сада када си сазнао како да користиш Интернет за проналазак посла, крени корак по корак и вјерујем да резултати неће изостати.

 

Извор: Bankar.me

 


Последњи пут измењено субота, 11 јул 2020 00:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија