Кућа Добрих Вести

Login

Опорезивање фриленсера: почетак кампање Поправи систем – знањем до промена

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zananeeproeneneeКако су покренути порески поступци за наплату пореза и доприноса на приходе физичких лица из иностранства, доста фриленсера и удружења је изразило своје незадовољство.

 

Удружење Србија у покрету од данас покреће кампању Поправи систем – знањем до промена, којој се Pausal.rs прикључује, како би заједно постигли циљеве који ће помоћи целој заједници. Прво саопштење преносe у целости:

 

У октобру, готово преко ноћи, донета је одлука да ће се кренути са свеобухватном наплатом заосталих потраживања насталим неопорезивањем прилива из иностранства свих грађана у последњих пет година са стопом од 44.64 % и свим пратећим каматама.

 

Реч је о пореској политици која има изразито негативне последице на више десетина хиљада наших суграђана који су у претходних пет година имали приходе из иностранства, као и на њихове породице и окружење.

 

Правни оквир на основу којег је овај процес отпочет је на снази више од 5 година, али је симптоматично што неплаћање пореза и доприноса од стране физичких лица на прилив из иностранства није изузетак, већ правило. То јасно говори да у овом систему годинама нешто фали, а да се адекватно системско решење није тражило.

 

У овом тренутку постављамо питање одговорности државе да своје грађане едукује, обавести и упозори да су у прекршају. Закон који већина не поштује мора бити на неком нивоу доведен у питање. Када је закон јасан, смислен, људима објашњен и спроводи се ажурно, кршење истог представља изузетак.

 

У моменту када су економије широм света пред колапсом и сви позивају на солдарност и разумевање, грађани Србије добијају пореска решења са енормним износима на конто камата које морају да плате у целости у року од 15 дана.

 

Обавезе према држави морају да се измире, али порез и доприноси требају бити еквивалент правима које грађанин остварује. За систем који је недовољно разумљив, често дестимулишући и доприноси правној несигурности, потражује се неоправдано велики проценат прихода. При чему се не узимају у обзир појединачне околности, што потенцијално угрожава егзистенцију лица која на овакав начин зарађују за живот, често и из разлога што не могу наћи жељени, а исплативи посао у Србији.

 

Сада треба да деламо сви заједно. Наш први корак је уклањање непознаница, као и осмишљавање алтернативних и примењивих решења. Упоредо ћемо радити на грађењу коалиције грађана, институција и цивилног сектора око решења које прво разумемо, па тек онда и прихватамо.

 

Зато траже хитно усвајање следећих мера:

 

– Омогућити мировање постојећих дуговања, отпис камата и дела главног дуга по основу неплаћеног пореза и доприноса, по службеној дужности

По угледу на решења из новембра 2008. и децембра 2012. године, када је отписана камата и део доприноса, а дуг активних правних лица износио је 517,5 млрд. динара, од чега је 339,1 млрд. динара камата. Укупан дуг активних предузетника износио је 56 млрд. динара, од чега је 26,5 млрд. динара камата.

– Успоставити систем збирног пријављивања прихода, на месечном, кварталном или годишњем нивоу. Ово учинити како за претходне непријављене приходе тако и као систем који ће се примењивати у будућности.

Оваквом мером ће се омогућити ушеда времена приликом пријаве великог броја мањих појединачних непријављених прихода.

– Подићи праг до којег се од дужника не тражи обезбеђење наплате за дуговани износ.

Подићи праг дугованог износа до којег се од дужника неће тражити давање средстава обезбеђења наплате, по основу свих јавних прихода које наплаћује пореска управа.

– Установити гранични месечни износ до којег се не обрачунавају порез и доприноси (бестеретни износ).

На овај начин штите се појединци чији месечни износ дохотка, оптерећен порезом и доприносима, није довољан да се намире егзистенцијалне потребе.

 

На крају треба истакнути да држава није на време увидела мањкавости закона и немогућности његове потпуне примене. Исправно је једино да заједно са својим грађанима створи законски оквир који ће бити применљив, одржив и на обострану корист.

 

Извор: Паушал/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 30 новембар 2020 17:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија