Кућа Добрих Вести

Login

Отварање Women4Cyber Chapter у Србији и Луксембургу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

womenchapterОнлајн догађај Women4Cyber Chapter Србије и Луксембурга одржаће се 8 марта у 12 часова, на Дан жена.

 

Догађај ће отворити министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић као и високи представник државе Луксембура тема је значај подједнаког укључивања жена у сајбер безбедност и представљање прилика за развој каријера жена у пословима будућности.

 

АФА организација за економско оснаживање жена кроз иновације и технологије је постала део глобалне мреже жена у сајбер безбедности оснивањем Women4Cyber Chapter иницијативе чије ће се деловање у овој области бавити оснаживањем жена да се укључе и подједнако учествују у креирању дигиталне будућности.

 

·       Жене нису подједнако укључене у креирање дигиталне будућности и на светском нивоу девојке чине само 35% студената на СТЕМ факултетима, а жене чине само 20% свих „tech“ запослених.

·       У Србији је само 17% жена на руководећим позицијама у технолошким компанијама и оне имају 20% ниже плате од својих мушких колега

·       Родни дисбаланс је очигледан и када је у питању оснивање стартапова где су жене власнице само 3%

·       Жене су мање укључене и у послове сајбер безбедности у којима је глобално само 20% жена

 

„Будући да у 21. веку подаци представљају „нову нафту“ а да је повезаност важнија него икада, област сајбер безбедности је од суштинске важности за етичан и одржив развој савременог друштва. Узимајући у обзир значај сајбер безбедности за економски развој, са једне стране, као и недостатак вештина у овој професији са друге стране, од изузетне је важности оснажити жене да се пођеднако укључе и буду спремне за растућу тражњу данашњих изазова на овом пољу, истакла је Жаклина Николић Кушић оснивач АФА организација за економско оснаживање жена.“

 

Women4Cyber Chapter Србија и Women4Cyber Chapter Луксембург су основани као део Women4Cyber Фондације коју је покренула Европска организација за сајбер безбедност, а заједнички догађај 8. марта којим се лансирају обе организације има за циљ да промовише активности и позиционира важност ове теме на интернационалном и националном нивоу укључивањем свих важних заинтересованих страна из обе земље; представника државе, приватног сектора, институција, организација и шире јавности.

 

На овом бесплатном он лине догађају за који ће линк добити сви који се пријаве на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

окупљени лидери из ове области ће разговарати о важности пођеднаког укључивања жена у сајбер безбедност и прилика за развој каријера жена у пословима будућности. Осим панел дискусије, на којој ће учествовати представници оба чептера и приватног сектора из обе земље, на догађају ће се обратити и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић као и високи представник државе Луксембург. Истог дана ће бити најављено и заједничко организовање Women4Cyber Хакатона за студенткиње из обе државе који ће се реализовати у сарадњи са приватним сектором, државом и универзитетима са циљем оснаживања пођеднаког укључивања будућих генерација младих „tech“ лидерки у области сајбер безбедности.

 

Програм Women4Cyber Chapter онлајн догађаја је на АФА сајту а сви заинтересовани појединци и компаније који би желели да се укључе у ову и будуће активности Women4Cyber Chapter у Србији се позивају да се пријаве тако што ће послати мејл на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 март 2021 21:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија