Кућа Добрих Вести

Login

Лала Дика и Неда Дата

Оцените овај чланак
(5 гласова)

uvodnaЂАЛА - На почетку Сариног пута, који најкраћом пречицом води до суседног Крстура, чим се напусте последње сеоске куће Бапе Заге и Буде Рајићеве, са десне и леве стране прашњавог пута, налазиле су се две необичне куће од набоја – станишта Неде Дате са леве и земуница Лале Генгеша, званог Лала Дика, на десној страни пута. Необичне куће са још чуднијим становницима, каквих је мало било у дугој историји села.

Тај простор, у селу међу оближњим житељима, био је познат под именом Забашће, јер се наслањао на дворишта и башће домаћинстава, која су се простирала од Пескуље до некадашње ветрењаче Јове Ракића.

Забашће је са селом било спојено уском неуредном ленијом, зараслом у трави и ниско трновито жбуње, коју су сељаци ретко користили за пролаз. Неуредна ленија имала је своје путнике само у време када се с јесени у оближњим многобројним виноградима брало грожђе. 

 

Сеоски Робинзони

 

Осим скромних изби, двојицу људи, који су живели као модерни Робинзони, без струје и основних кућних потрепштина, ван шорова и додира са другим светом, без пристојних услова за живот, старијег Лалу Дику и млађег нежењу Неду Дату, везивао је сличан начин живота и различит однос према раду и традицији жовота осталих сељака.

Једина два становника Забашћа, Лала Генгеш и Неда Дата, били су прави боеми, вандрокашког понашања, љубитељи слободног живота и добре капљице. Заједничка особина обојице сеоских утвара била је да се раду нису веселила, нити су за њиме чезнули.

Неда Дата мерено величином куће био је већи домаћин од Лале Генгеша, јер је имао неолепљену кућу од набоја са две просторије, док је Лала Дика био задовољан својом полуукопаном земуницом. Понекад је Лали Генгешу и она била луксуз, па је често, након бурних и мокрих кафанских дана, ноћивао у оближњим купама сачињеним од кукуражвине. Тада је властима и поштару своје станиште пријављивао као “купа број 9”.

 

"Светски човек"

 

Лала Дика је , у односу на Неду Дату, био светски човек. Прича се да је Лала Генгеш трбухом за крухом путовао у Америку и да је пре свог посртања био обичан, радан човек, ни почему се не издвајајући од осталих комшија. Након повратка из далеког света, одакле се под необичним околностима вратио у завичај, без паробродске карте и пребијеног долара у џепу, за њега је свака обавеза била сувишна и заморна. Дане и ноћи проводио је у кафанама, ретко навраћујући у своју земуницу. Био је, казивали су његови бирташки пајташи, оштроуман и бистар човек, склон говору у стиху, па се тако и данас неке његове песмице, попут чувеног банатског песника Ђуре Јакшића, памте и цитирају у селу.

 

Непоправљиви женскарош

 

Неда Дата био је човек другачијих склоности и навика. Пустолов у души, није имао храбрости да као Лала Генгеш, напусти своје село. За то је имао и других разлога. Он је на другачији начин волео живот, а нарочито сеоске прије, младе распуштенице и удовице. Посебно су га интересовале прије, које су лети одлазиле на плаже Тисе, јер се и он у том простору осећао као риба у води.

Prizor-sa-Tise

Са дугом, црном крецавом и брижљиво негованом косом, био је претеча модерних хипика овога света. Дуге летње дане, док се већина сељака бавила радом у пољу, Неда је проводио на плажама Тисе. Њега није привлачила оближња Пескуља, него ширина Тисе и лепе купачице поред бисерне реке. Атрактивног, више лежерног изгледа, који је одударао од средине којој је припадао и из које је изникао, Дата је био уочљива мета, знатижељних прија.

Представљајући се најчешће као студент медицине или глумачке школе, знао је често да и у познијим година, привуче девојке. Симпатије, међутим, никада није доводио у своју кућу. Разлог су знале само прве комшије.

 

Кућа од набоја

 

Пре него што се преселио иза башће, Неда Дата је са својим остарелим оцем Шандором, живео у селу, у непосредној близини Пескуље, на фртаљу плаца Леце Шњоде. Мало двориште од десетак метара ширине и исто толико дужине, било је тесно за планове Неде Дате. Плац и кућу понудио је Лецином сину Илији за ланац земље и изградњу куће од набоја. По договору, Илија Шњода се обавезао да ће кућу подићи под кров и уступити позамашни комад земље на којој ће се налазити његов нови дом, уз наравно нешто приде новаца.

Неда Дата се обавезао да ће свој нови дом дотерати по своме укусу и да ће га споља и изнутра облепити блатом. Окренут лепоти девојака и изазовима Тисе, више него кућним пословима, Неда никада није стигао да испуни обећање.

Његов нови дом поделио је тужну судбину свог власника. Зуб времена и небрига домаћина срушили су скромну грађевину, баш као што је Лала Дика запоставио своју земуницу.

 

Тужне судбине сеоских Робинзона

 

Двојица комшија са Сариног пута доживела су исту,  судбину, јер су имала сличан животни крај. Заједнички снови о богатом и раскошном животу, претворили су се у истоветну тужну судбину. Обојица – Лала Дика и Неда Дата напустили су овај свет у беди и сиромаштву. Остало је сећање на двојицу људи, који су својом појавом и другачијим схватањем живота, одударали од свих осталих становника села. Као да су заједнички пркосили целом селу и својој злој судбини.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 08 децембар 2012 14:51
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Више из ове категорије « Плевљење лука Драгић »

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија