Кућа Добрих Вести

Login

Долази време блогера и интернета

Оцените овај чланак
(5 гласова)

blog-hotel-slika-uvodnaСТАРА ПЛАНИНА - "Ваше време тек долази", упућена је порука младим људима интернет заједнице у Србији, на данашњем отварању  регионалне конференције посвећене блогу и блогерима "Блогоманија", која се одржава у хотелу Фалкенштајнер (Falkensteiner) на Старој планини.

"У социјалним и друштвеним мрежама, ИТ сектору, лежи огроман потенцијал и он би могао додатно да се развија ако би држава имала више разумевања и обезбедила амбијент", истакли су учесници првог панела под називом "Бизнис дијалог".

 

Софтвери слађи од малине


"Србија је извезла више софтвера него малина", рекао је директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) Божидар Лаганин. Према његовим речима овај сектор остварује шест одсто од укупног бруто домаћег производа земље.

Лаганин је нагласио да је добра вест, што је направљена добра "инфраструктура" за 2013. годину, мислећи пре свега на донете законе, као што је Закон о електронској комуникацији, али и велике инвестиције, као што је ИТ парк у Инђији.

Он је навео да СИЕПА може да пружи подршку овом сектору кроз програм подршке директним инвестицијама, где свако може да конкурише под условом да је пројекат вреднији од 500.000 евра и да се запошљава најмање десет људи (подстицаји су од 4.000 до 10.000 евра по отвореном радном месту). До сада, признао је Лаганин, од укупних срестава из овог програма, свега један одсто је отишло у ИТ сектор.

Други програм је интернационализација предузећа и за те сврхе је до сада већ отишло око милион евра. Агенција за страна улагања и промоцију извоза кроз тај програм предузећима омогућава представљање у иностранству, изграду промоматеријала, отварање представништва, стандардизацију производа.

Однедавно је одређена  особа за контакт са представницима социјалних мрежа, па свако може да назове и распита се о јавним позивима, који се објављују четири пута у току једне године.

 

Искуства "Комтрејда"

 
Власник компаније "Комтрејд" (Comtrade) Веселин Јевросимовић истакао је да је та компанија препознала значај социјалних мрежа. Он је, како каже, међу првима који се прикључио интернет заједници схватајући да је то веома важно и за даље успехе његове компаније. Јевросимовић је указао на проблем да веома мали број људи и компанија користи социјалне мреже и да је то неопходно превазићи. Истичући да су даље реформе у овом сектору неопходне, Јевросимовић је похвалио и ангажованост рада Министарства финансија и привреде Млађана Динкића да се промени законодавни оквир и омогући већа активност на интернету и у погледу стицања зараде.

Да се ствари крећу у добром правцу показује и то да се догодило да је први пут један закон у Србији промењен због притиска друштвених мрежа. Реч је о пропису којим се уређује плаћање музичког динара (Закон о ауторским и сродним правима).

 

Живети од интернета и блогова


Како живети од интернета, писања блога?, једно је од логичних питања које се наметнуло панелистима. Члан Управног одбора АИК банке Дејан Тешић, као једне од банака у мањини у Србији, која је технички и технолошки оспособљена за праћење ових трансакција, истакао је да интернет заједница све више добија на значају. О томе у прилог говори и чињеница да су 2010. године плаћања на интернету у свету износила 1.000 милијарди долара, а процењује се да ће 2015. године та плаћања достићи 3.000 милијарди долара, што је 15 одсто укупног глобалног плаћања интернетом.

"То је нова сила која тражи своје тржиште", указао је Тешић.

 

 

Стара планина пример успешности младих

 

Председник опшине Књажевац Милан Ђокић истакао је да је Стара планина пример успешности младих и амбициозних људи, а слична по концпету је и "Блогоманија".

"Да ми је неко пре десет година рекао да ће се овде, у модерном хотелу, окупути млади људи који креирају будућност не бих веровао", поручио је Ђокић налгашавајући да је ово место, које лаганим корацима постаје ски центар, настало на ентузијазму потомака, унука људи из овог краја, који се враћају и овде стварају егзистенцију.

Ђокић је затразио од блогера да кроз свој интернет ангажман промовишу источну Србију и њене потенцијале.

 

Бурек као добар пример

 

Оснивач сајта "Бурек" Иван Минић поручио је учесницима данашње "Блогоманије" да је идеја да се уз помоћ ове конференције оживи идеја блогова, који данас у свету представљају најважнији медиј и канал у борби за боље друштво. Блогери и представници интерет заједнице креирају јавно мнење, па је потребно и у Србији створити критичну масу за мењање стања у друштву и борбу за праведнију и просперитетнију друштвену заједницу.

Како је Минић истакао, као посебна форма за писање на интернету, блог је у Србији у последње време "посустао", па му је потребно "дати крила".
На "Блогоманији" је присутно више од 400 учесника и како су поручили организатори - циљ је да се направи један пресек блог сцене, и размотре сви аспекти рада на интернету - од бизниса, маркетинга, па до односа са јавношћу (ПР) и стварања личног имиџа на интернет мрежи.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 08 децембар 2012 14:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија