Кућа Добрих Вести

Login

Блог: Лични печат или и могућност зараде?

Оцените овај чланак
(4 гласова)

blog-hotel-slika-uvodnaБЕОГРАД - Да ли се може зарадити од блога, како препознати где је граница комерцијализације блога, колико је блог ваша лична карта, да ли је важно да текстови које пишете задрже ваш лични печат и кредибилитет - само су нека од питања и дилема о којима се расправљало на “Блогоманији”, првој регионалној конференцији блогера одржаној прошлог викенда на Старој планини.

Пишите аргументовано, специјализујте се у областима у којима пишете, учите постепено и доћићете до индиректне зараде писањем на блогу, порука је појединих познатих блогера, попут Истока Павловића (istokpavlovic.com/blog)

 

 

Естрадизација блога – да или не

 

И док су једни били против “естрадизације” Исток је, не улазећи у велику расправу, објаснио због чега је важно имати “добру копчу” и споменути неку познату личност, барем у наслову, док би се текст бавио сасвим неком другом темом. “Морате имати занимљив наслов”, поручио је Исток.

Istok-Pavlovic

Исток је ове своје ставове изнео у тексту раније објављеном на свом блогу “Зашто је немогуће имати веб портал без Станије”, па је управо за време изношења његових ставова, Твитер (Twitter) био препун твитова у којима се коментарисао тај његов текст.

Како је блогерска сцена, заједница суверених ставова, за очекивати је било да ће Исток имати противнике оличене у блогерима који су против овакве стратегије. Дијаметрално супротан став имао је, рецимо, Урош Недељковић са својим Бјутијевим неблогом (neblog.bjuti.info).

uros-nedeljkovic

Он, како каже, пише само за себе и ради себе, јер то воли и није му примарни циљ да га читају, да има читалачку публику.

 

 

 

На интернету су важни садржај и контекст

 

Стручњак за пословну примену интернета Драган Варагић (draganvaragic.com) поручио је у свом предавању  - на тему чему блог заиста служи,  да је на интернету веома важан садржај, а затим и контекст у ком се садржај пласира. “Ако ви имате квалитетан садржај и добар контекст, а тај садржај је довољно интересантан да хоће да га погледају ваши пријатељи, рођаци, пословни партнери и непознати људи и да га деле са другима, имаћете користи од тога”, тврди Варагић.

Dragan-Varagic

Његова тврдња је да “идемо ка времену где ће све важније бити оно што је релевантније од нечег другог”. Он је навео као пример Фејсбук (Facebook), где се све чешће појављују статуси који нису најновији. Како је истакао, Фејсбук управо покушава да направи релевантан систем приказа, онога што би могло да интересује корисника, без обзира на време објаве, те ће то бити тренд који ће све више пратити и други претраживачи и мреже на нету.

Дакле, нагласио је Варагић, важно је да оно што радите са становишта садржаја буде релеватно и нађе се међу првим резултатима Фејсбука, или претраживача као што је Гугл (Google) . И што будете бољи у томе имаћете веће користи од тога, без обзира на време објаве, тврди Варагић.

 

Светла будућност пословних блогова

 

Варагић дели мишљење поједних блогера да не постоји непосредна, али постоји посредна корист од писања блога, да се догоди да блогери, захваљујући свом писању, постану видљиви у некој области и буду ангажовани у одређеној области.

Он је закључио да људи, свакако, могу да користе блог у оне сврхе које желе и да не морају уопште да улазе у пословну причу. Са друге стране, како тврди, од блога се могу узимати средства на различите начине. Такође, будућност пословних блогова је светла и таквих блогова ће бити све више.

Да је будућност управо у овим младим људима – блогерима, поручио је на Блогоманији и први човек “Комтрејда” (Comtrade) Веселин Јевросимовић који је окупљеним блогерима на Старој планини поручио - "Ваше време тек долази".

"У социјалним и друштвеним мрежама, ИТ сектору, лежи огроман потенцијал и он би могао додатно да се развија ако би држава имала више разумевања и обезбедила амбијент", истакли су учесници првог панела одржаног на Блогоманији, под називом "Бизнис дијалог".

 

Да ли се у Србији може живети од блога?

 

“Важно је нагласити да се блогови у више од 99 одсто случајева не користе за узимање пара, већ људи то раде зато сто им је интересантно. Не може се у Србији живети од блога само тако што ћете писати, а паре ће вам доћи на руке. Има ту пуно проблема. Како да се позиционирате на претраживачима, да научите да продајете то што имате, да будете интересантни циљним групама. Значи може да се заради, није једносатвно и мора да постоји већа количина знања. Успех је могућ код оних блогера који препознају потребе фирми у наредних “x” година и ако знају да представе то на нивоу онога што је разумљиво људима који воде бизнис”, поручио је Варагић.

 

На Интернету назанимљивији скандали, хејт и секс

 

Овај интернет стручњак је нагласио да када се упореде подаци о посећености блогова са подацима шта се највише шерује , добија се представа да људе у Србији и у свету највише интересују скандали, хејт, или, на пример, све што је везано за секс. “Ако хоћете да будете популарни и од тога узмете паре, по истом принципу како узимају класични медији онда ћете покушати да радите те ствари. Онда се дешава оно што се догодило у случају "Трачаре" (tracara.com), да када је видела да ту има пара, да из блога, прерасте у портал”, нагласио је Варагић.

 

И од авијације на блогу може да се живи

 

Петар Војиновић, који уређује Tango Six blog (tangosixblog.com)  на тему авијације, један од је од ретких чији је блог постао профитабилан, али је за то, по његовим речима, било потребно више од пет година рада и труда. Пресудна је била његова посвећеност тематици и “чињеница да први долази до информација везаних за новитете у авијацији”. Несумњиво је, навео је он, да ако блогер има добре и проверене информације, користиће га и класични медији. Тако су њега већ више пута цитирали и користили као извор, а тога ће, како каже, све више бити и у будућности.

petar-vojinovic

Петар је напоменуо да је тешко избећи ситуацију у каснијој фази “монетизације блога”-  неку компанију која жели да за њу пишете. Он је прихватио такав модел рада, а моралну дилему како да направи разлику између спонзорисаног поста и онога који то није, отклонио је тако што кроз пост увек провуче да је подржан, омогућен од одређене компаније. “Поента је, ипак, на крају да ја нећу написати нешто што ће довести у питање мој кредибилитет. Написаћу то на креативан и смислен начин, а важно је и задржати поверење, односно да вам људи верују”, нагласио је Војиновић.

 

Блоговањем до експертских позиција у друштву

 

Маркетинг менаџер Иван Димитријевић (ivandimitrijevic.com),  паралелно са дневним послом уређује и блог. Уз помоћ блога тешко може да се живи, али је уз њега могуће лично и професионално позиционирање, поручио је Иван уз опаску да му је понекад тешко да објективно пише о тржишту, а да га не повезују са компанијом у којој ради.

Ivan-dimitrijevic

“Важно је да вас људи не повезују са фирмом за коју радите”, поручио је он. “Пишите оно што волите, на теме о којима сте упознати, а може и оно што учите и желите да сазнате”, додао је Иван, указујући да постоје многи који су кроз учење блоговали и дошли до тога да се данас налазе на експертским позицијама у друштву.

 

Блогом до упознавања нових људи

 

Владимир Станковић, који уређује блог DedaBor.com, навео је “да је приметно да на локалу људи често оспоравају писање блогова, што глобално није случај”. Он је, каже, захваљујући блогу успео да унапреди посао, дође до људи до којих иначе не би могао да дође, иако нема непосредну материјалну корист од блога.

deda-bor

И док у мушком блогерском свету још није јасно искристалисана стратегија коју блогови требају имати у друштвеној заједници, код женског блога, чини се, преовладала је чиста практичност. Као најбољи пример, можда може да послужи Маја Вучековић са својим блогом “Magrit” (magrit.wordpress.com), који се бави плетењем, фотографијом, путовањем, али не заостају ни “food i fashion” блогерке.

 

Од плетења, до хране и моде на блоговима

 

“Инспирисана неким иностраним блоговима, и ја сам почела да пишем о блого плетењу, али је било ту и многих других тема попут фотографије, козметике, музике. У почетку сам писала лако, слободно, јер нико није знао ко сам. Данас пазим шта пишем, јер ме људи знају. Има доста мојих фотографијам а и делим савете и пројекте иза којих стојим.

Имам скоро 700 постова, а то дође као пуно података и слика, истакла је Маја на “Блогоманији”, указујући да јој је блог донео много лепих познананстава, а ту су и спонзори који схватају да их рекламира помињањем на блогу…

Међутим, можда највише зависти код блогера изазвале су модне илити fashion блогерке, које имају огроман број посета, уз утешну оцену, појединих, из “мушког клана”, да је то вероватно због тога што, рецимо, специјализовани блог о авијацији не може да има циљне групе веће од неколико десетина људи, док је за моду заинтересовано најмање милион жена у Србији. Причу о практичној примени наученог, заокружиле су на крају “даме хране на интернету”, односно food блогерке. Оне су, заправо, кроз спој традиционалног и модерног показале како се може зарадити од тога.

 

Пријатељи или сукобљене стране?

 

На панелу Блогови и ПР: пријатељи или сукобљене стране, последњег дана "Блогоманије", виђени учесници попут попут Милоја Секулића из фирме Homepage и писца блога milojesekulic.rs, затим Марка Селаковића (портпарол УРС) и писац блога selak.blog.rs, као и гостију из региона, указали су да би српска влада требало више пажње да посвећује друштвеним мрежама, као и да уместо Канцеларије за односе са медијима има Канцеларију за односе са јавношћу.

miloje-sekulic

Јавност која се креира на интернету се не може више пренебрегнути, порука је са овог панела.

Најилустративнији пример колико су друштвене мреже “информативно” јаке може да послужи чињеница да су блогери праву информацију о стању на завејаним путевима, враћајући се са Старе планине, могли чути од својих колега, а не информативних и сервисних служби које су задужене за давање таквих информација.

 

Утицај друштвених мрежа

 

Друштвене мреже, посебно блогови, имају велики утицај на друштвени и политички живот, често имају информативну улогу и требало би да их знатно више користе сви у друштву, порука је са овогодишње “Блогоманије”.

Током два дана на конференцији представљени су и најпознатији регионални блогери из свих република бивше Југославије, предавачи који су заинтересованима приказали своје радове, а одржане су и бројне радионице на којима су учесници могли да се информишу о томе како се води блог, чему он служи, како да га осмисле, реализују и приближе читаоцима.

И на крају, умало да заборавимо : На Твитеру је све време спомињан и неки “спа панел” у хотелу Фалкенштајнер (Falkensteiner) на Старој планини! На том панелу нисмо били, али ко је био причаће…Поздрав, до наредне “Блогоманије” од “Куће добрих вести”.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 16 децембар 2012 16:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија