Кућа Добрих Вести

Login

РНИДС одабрао најбоље пројекте

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rnidsБЕОГРАД - Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) доделио је по трећи пут бесповратна средства у оквиру Програма подршке пројектима популаризације Интернета за 2012. годину.

 

 

 

 

Новчане награде

 

Ове године помоћ РНИДС-а добило је осам интернет пројеката, који ће бити реализовани на једном од два национална интернет домена (.SRB ili .RS). Добитницима су додељена средства у укупном износу од 4.000.000 динара, а рок за завршетак пројеката је 31. јул 2013.
Награђени пројекти треба да допринесу повећању друштвено корисних садржаја на српском интернет простору. Листа награђених обухвата разноврсне садржаје и активности: интернет школа пловидбе, медијско описмењавање, електронски речник, портал за здравље младих, сајт о старим занатима и традицији, ИКТ обука наставника, развој интернет предузетништва и употреба QR кодова.
На Конкурс за 4ПИ 2012. било је пријављено укупно 72 пројекта који су задовољили све формалне захтеве. Број пријављених је мањи од прошлогодишњег, јер овог пута није било омогућено учешће физичких лица, већ су пројекте могли да пријаве само правна лица и предузетници.

 

Намењена средства

 

Конкурс је предвидјао да бесповратна средства морају бити намењена некој од следећих активности: креирање друштвено корисних садржаја на интернету намењених грађанима Србије, унапређивање информисаности најшире јавности о предностима коришћења интернета у свакодневном животу и раду, развој наменских интернет сервиса за привреду и грађане Србије, развој е-Управе, е-пословања и е-учења.

Услов је био и унапређивање примене интернета у истраживању и образовању, посебно у перманентном образовању, унапређивање доступности интернета за све грађане Србије, нарочито оне са нижим степеном образовања, слабијим социјалним статусом и умањеним психо-физичким способностима

Све активности морају да се реализују на сајту на једном од националних интернет домена (.srb ili .rs).

 

Неки од награђених пројеката

 

Идеја нашег пројекта јесте да се обуче наставници који су запослени у приградским и сеоским срединама или који раде са децом са посебним потребама, да самостално и једноставно израђују електронске наставне материјале (мултимедијалне презентације), које ће користити и у настави у учионицама, али које ће успешно претварати у наставне веб странице, које ће постављати и на веб-у кроз израду сопственог наставног блога. Свака школа ће добити из пројекта бесплатних годину дана хостинга и срб. домен на коришћење.
Пројектом је предвиђено да се обука спроведе у шест школа рашког округа, коју ће похађати минимум 110 наставника, по 20 из сваке школе, а из ШОСО ”Иво Лола Рибар”, десет наставника. Носилац пројекта: Гимназија Краљево

 

Интернет презентација www.sansasrbije.rs/шансасрбије.срб и едукативна радионица "Традиција за квалитетан живот“

 

Интернет презентација www.sansasrbije.rs/шансасрбије.срб као први део пројекта, представљаће свеобухватни портал о старим занатима и традиционалне српске културе, биће једана комплексна веб презентација посвећења едукацији, очувању српске традиције и културе као нематеријалне баштине. Пројекат ће се бавити презентацијом старих, традиционалних, уметничких заната, подстицајем и популаризацијом истих на територији Републике Србије, од историје, креативног развоја, вештина и знања, способности некадашњих популарних мајстора, до обједињавања свих информација које су сродне овој теми.
Други део пројекта је организовање едукатвних радионица "Традиција за квалитетан живот“. Едукација и оспособљавање особама са посебним потребама, са инвалидитетом и нижим степеном образовања, слабијим социјалним статусом и умањеним психо-физичким способностима.
Носилац пројекта: Агенција за интернет маркетинг “WebPortal”

 

Портал за здравље младих

 

Циљ пројекта је унапређење интернет садржаја за младе из области промоције здравља на српском језику и ћириличном писму, као и унапређивање информисаности младих о предностима коришћења интернета у промоцији здравља и превенцији болести. Специфични циљ пројекта је успостављање новог сајта за здравље младих, који је прилагођен потребама младих, али користан и широј јавности. Такође, наш циљ је осавремењивање система дистрибуције квалитетних информација у вези здравља младих како би се уанпредило њихово активно учешће у систему здравствене заштите.

Пројекат омогућава остваривање једноставног, квалитетног и ефективног начина информисања младих о активностима, делатностима и релевантним чињеницима везаним за здравље. Објединиће се неопходне информације које се тичу здравља младих, садржај сајта одредиће наше досадашње искуство у раду са младима, фокус дискусије и анкетирање, а циљна група су првенствено млади узраста од 15 до 30 година. Планирано је редовно одржавање и освежавање садржаја сајта, као и висок степен интеграције сајта са социјалним мрежама као својеврсна on line промоција сајта, како би се стекла што већа покривеност и популарност, као и лакоћа комуникације са корисницима и посетиоцима.
Носилац пројекта: Институт за јавно здравље Ниш

Детаљније о свим награђеним пројектима na: 4pi.rs/odobreni-projekti

                                     Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 децембар 2012 22:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија