Кућа Добрих Вести

Login

Драган Варагић - Како зарадити без банера

Оцените овај чланак
(5 гласова)

varagicПАЛИЋ - У оквиру последњег дана тринаесте конференције о електронском пословању, предавање о “Native advertising”, одржао је данас Драган Варагић, један од организатора Е-трговине и потпредседник за е-пословање и онлајн комуникацију у Интернет групи (Internet Group). 

Он је дао пример класичног native адвертајзинга, представљајући амерички сајт Buzzfeed, који је прошле године зарадио 20 милиона долара, без постављања икаквих банера.
"Од момента када се појавио податак о заради овог сајта, истог тренутка се проширила прича у свету онлајн (online), али и класичних медија. Управо се тада поставило питање да ли је native адвертајзинг можда сламка спаса медија, када је у питању оглашавање на истом", рекао је Варагић и нагласио да није познато колико је до сада сајтова усвојило овакав систем размишљања и оглашавања.

Класично рекламирање је "нападајуће"

Варагић је упоредио класичан систем оглашавања и native адвертајзинг, рекавши да је класични адвертајзинг на интернету “нападајући”, јер клијентима или корисницима не дозвољава да раде оно што су наумили.
"Док слушате радио или гледате телевизију, вас прекину у ономе што тренутно радите, да би вам приказали неку рекламу, коју нисте желели да видите. Исто тако, када ходате улицом и гледате нешто у даљини, вас билборд прекида да наставите да гледате оно што желите", објаснио је Варагић и додао да исто тако функционишу банери на сајтовима, који вас прекидају да посматрате нешто што вас интересује.

Оглашавање које вас не прекида у ономе што радите

Идеја native адвертајзинга је та да је то у основи начин оглашавања који вас не прекида да радите оно што сте наумили и који вам даје могућност да оно што се рекламира буде у складу са сајтом на којем се ви налазите.
Према његовим речима постоји неколико врста native адвертајзинга, али с обзиром да је ово нова област постоје различита тумачења истог.
"Новинари сами у сарадњи са спонзором креаирају текст, а акценат је да сами људи из медија примарно креирају текст да би то што више личило на њихову уређивачку политику.
У основи нативе адвертајзинга је техника где покушавате садржајем и занимљивошћу да привучете оне кориснике које су вама битни, нагласио је Варагић.
Овај познати стручњак за интернет маркетинг и пословање, саветовао је да било да онлајн медији или блогери раде спонзорисане текстове, нагласе да је реч о спонзорисаним текстовима.

Извор: Кућа добрих вестиш


Последњи пут измењено субота, 27 април 2013 00:17
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија