Кућа Добрих Вести

Login

"Спорт у школе" за све ђаке Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mossportsuskole 1БЕОГРАД - Алиса Марић, министар омладине и спорта Србије отворила је дводневни семинар за стручно усавршавање наставника физичког васпитања који учествују у једном од приоритетних пројеката овог министарства – “Спорт у школе”, а који спроводи Савез са школски спорт Србије.


Отварању  је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.
 „Спорт у школе“ је дугорочна акцији чији је циљ да врати спорт у све школе у Србији. Пројекат је почео пре тачно годину дана у Крушевцу и за сада је у њега укључено 178 одељења од првог до четвртог разреда из школа широм Србије.
- Где год да смо били, а у овој првој години били смо у више од 50 места широм Србије, акција се показала као пун погодак и срећна сам што могу да кажем да смо вратили спорт у школе. Ови одлични резултати дали су  нам подстрек да у наредној години наставимо и то на ширем плану. Акције је  дугорочна,  трајаће четири године и није никакав маркетиншки потез, већ плод системског пруступа овом важном питању - рекла је Алиса Марић.
Навела је  да резултати здравствених прегледа забрињавају и намера Министарства омладине и спорта је да и то промени.
- Добре навике стичу се у најмлађем узрасту, а деца осим физичке активности, бавећи се спортом, науче да вреднују тимски рад, поштовање и фер плеј. Уверена сам да ће деца која су сад укључена у овај пројекат у будућности бити носиоци српског спорта - поручила је Алиса Марић.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић честитао је свима који су покренули акцију "Спорт у школе" и констатовао да је она пример како се у образовни систем уводе високи међународни стандарди.
- Промовисање физичких активности има за циљ здравији живот, а спорт, заједно са родитељима има снагу да васпитава младе. За то је потребан тимски рад свих у систему образовања, а школски спорт је додатно важан, јер се на ученичким такмичењима развија способност компетенције ђака, али и стиче знање. Успеси које деца постижу резултат су и посвећености наших наставника и сматрам да овај пројекат треба што више омасовити, односно да обухвата све школе у Србији - рекао је Обрадовић.
Председник Савеза за школски спорт и некадашњи истакнути одбојкашки репрезентативац Жељко Танасковић, изразио је задовљство резултатима акције и рекао да је свима највећа сатисфакција срећа на лицима деце
- Драго ми је што су сви, а посебно локалне самоуправе, препознале важност ове акције и дају пуни допринос да она буде реализована на најбољи начин - рекао је Танасковић.
Братислав Гашић, градоначелник Крушевца, одакле је акција “Спорт у школе” почела пре годину дана, истакао је да му је велико задовољство што је део великог пројекта враћања спорта у школе.
- Хвала Министарству омладине и спорта што су имали поверења у нас. Крушевац је одувек био град спорта и свакако ћемо наставити да га развијемо и да улажемо у њега колико год нам то могућности дозвољавају – навео је Гашић.
У току уводног дела семинара Жељко Танасковић и директор Завода за спорт и медицину спорта Јасминко Поздерац потписали су меморандум о сарадњи. Семинару су, осим великог броја наставника из школа широм Србије, присуствовали и државни секретар за спорт Предраг Перуничић, помоћник министра Драган Атанасов, саветник за школски спорт Игор Маринковић и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија