Кућа Добрих Вести

Login

Мeђународна конференција о медијима данас и сутра у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SLIKAaaaБЕОГРАД - Међународна конференција о медијима - "Слобода изражавања и демократија у дигиталној ери - могућности, права, одговорности" биће одржана данас и сутра у хотелу Метропол Палас (Metropol Palace) у Београду.

На овом скупу ће министри држава чланица Савета Европе разговарати о унапређењу заштите слободе изражавања у Европи.
Конференцију министара задужених за медије и информационо друштво из 47 земаља чланица Савета Европе отвориће премијер Србије Ивица Дачић и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд.
На дводневном скупу ће говорити и комесар за људска права Савета Европе Нилс Муижниекс, специјални извештач за промоцију и заштиту слободе мишљења УН Франк Ла Ру, представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић и генерални директор Европске радиодифузне корпорације Ингрид Делтенр ла Ру.

Медијски изазови и интернет

Учесници скупа, који организују Савет Европе и Министарство културе и информисања, разматраће могућности и препреке слободи изражавања и других основних права и слобода у светлу изазова које поставља Интернет, као и о улози суштинских медијских стандарда у демократским друштвима у дигиталном добу.
Биће речи и о узнемиравању, лишавању слободе и убиствима новинара, као и о подстицајима на насиље и мржњу, нарочито на Интернету, као заједничким проблемима у свим деловима Европе.
Конференција ће се бавити и развојем интернет стандарда и практичних мера против ових појава у тесној сарадњи с државама чланицама.
Шта је слобода интернета, и какви предуслови и окружење су потребни за њено постојање? Одговорност државе и других учесника? Интернет као средство за дијалог више учесника и развој демократије. Приступ интернету – људско право? Слобода изражавања у дигиталном окружењу. Интернет и друштвена кохезија. Све су ово само неке од тема која ће се разматрати на панелу "Приступ интернету и основна права", првог дана конференције.

Медији - покретачка снага у друштву

Биће разматрано и да ли јавни медијски сервиси могу преузети улогу покретачке снаге иновација и креативности у дигиталном окружењу и како медијски конгломерати утичу на процес формирања јавног мњења.
Међу темема конференције наћи ће се и саморегулација медија, медијска концентрација и заштита транспарентности медијског власништва, као и како путем медија цивилног друштва промовисати интеграцију и активно учешће у цивилном друштву у дигиталној ери и начин промовисања етичких стандарда у онлајн новинарству.

Говор мржње на интернету

Други дан конференције „резревисан“ је за дијалог на тему говора мржње на интернету.
Када информације или идеје које вређају, шокирају или узнемиравају постају говор мржње? Како регулисати говор мржње на интернету на националном и међународном нивоу?
Будуће активности Савета Европе у области медија и информационог друштва, биће изложене на крају конференције, а затим ће уследити и усвајање политичке деклaрације и резолуције од стране министара, а у вези са медијским темама о којима се расправљало на конференцији.
Детаљну агенду догађаја можете погледати ОВДЕ.

                                                                Извор: Кућа добрих вести/Министарство културе и информисања


Последњи пут измењено четвртак, 07 новембар 2013 08:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија