Кућа Добрих Вести

Login

Конференција о развоју интернета - ДИДС 2014

Оцените овај чланак
(6 гласова)

DIDSssssssБЕОГРАД – Дан интернет домена Србије - ДИДС 2014, пета годишња конференција о развоју Интернета на .RS и .СРБ доменима, али и трендовима развоја Интернета у свету биће одржана 10. марта у хотелу “Метропол Палас“ (Metropol Palace).

Конференцију организује Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), са почетком у 10 часова.

Више од 300 посетилаца пријавило се да присуствује овој конференцји. 

Целодневни програм ДИДС-а је намењен како ИТ професионалцима, тако и свим осталим корисницима Интернета (студентима, блогерима, предузетницима, новинарима...), које занима да сазнају више о актуелним темама, како у свету, тако и на интернет простору Србије.
Програм ДИДС-а је подељен у три тематска блока и одржава се кроз презентације, предавања и панел дискусије, са око двадесетак релевантних саговорника из земље и света.
Ове године ће у првом блоку, названом "Доменизација", бити речи о променама које доноси увођење нових gTLD (глобалних) домена на светско тржиште и како ће се то одразити на ccTLD (националне) домене. Други блок "Друштвенизација" посвећен је промоцији интернет сајтова кроз друштвене мреже, а трећи блок "Добра локација" даје примере успешних сајтова на националним интернет доменима .RS и .СРБ.
Кад Конференција почне, на интернет страни wwww.dids.rs моћи ћете да пратите пренос уживо, као и комуникацију преко Твитера.

Они који нису успели да буду међу предвиђеним бројем посетилаца, програм ДИДС-а могу да прате и на бројним сајтовима медијских покровитеља: РТС, Блиц, Б92, Јужне вести, Радио Лагуна, MarketingITD.com, ITdogadjaji.com и LiveTV.rs.
За нове информације о конференцији ДИДС 2014, пратите РНИДС и на друштвеним мрежама.
Треба напоменути и да је ова конференција бесплатна за све посетиоце.

Први блок – „Доменизација“

Листи добро познатих интернет домена највишег нивоа (Top Level Domains - TLD) однедавно се придружило више од 1000 нових генеричких домена (gTLD) и то на више језика и писама: .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place, .guru, .blog, .sex... и много других.
Да ли је оволико проширење било потребно и да ли ће оно донети више избора или више конфузије? Хоће ли се повећати тржиште и продаја, или ће нови домени преузети "комад" постојећег тржишта? Како ће се сходно томе кретати цене регистрације назива домена? Да ли ће национални домени (ccTLD) изгубити на значају или, напротив, постати потребнији и поузданији? Како ће се корисници снаћи да направе најбољи одабир, и како продавци и регистри могу да им помогну да донесу праву одлуку? Да ли ће и како нови домени утицати на брендирање на Интернету, и како ће их претраживачи третирати? Како заштити свој бренд у том мору нових домена, и да ли ће се променити неутрална политика регистара према садржају?

Уводну реч, на почетку овог блока даће директор РНИДС-а Данко Јевтовић, а након тога на "сцену" ступају учесници: Michele Neylo CEO, Blacknight Internet Solutions, Urlich Retzlaff, Director of Channel Management, Public Interest Registry .ORG, Слободан Марковић, саветник за ИКТ политике и односе са интернет заједницом.

 Други блок – „Друштвенизација“

Други блок ДИДС-а посвећен је причи о добром присуству и позиционирању интернет сајтова на друштвеним мрежама и представиће неке од успешних домаћих примера, а чућемо и њихова искуства и савете. О свему томе из угла психологије, о односу присуства на друштвеним мрежама и SEO (Search engine optimization –  процес унапређења квалитета и количине саобраћаја од претраживача ка веб сајту преко природних, органских или алгоритамских резултата претраге), утицају друштвених мрежа на развој startupa, промоцији свог сајтa и бизниса на друштвеним мрежама...

Модератор овог блока биће Ивана Ћирковић, оснивач и уредник женског портала www.organvlasti.com

Учесници су: Николина Љепава, директор развоја Ninamedia Research, Радомир Баста, CEO Four Dots, Мартина Анђелковић, online community manager, Vibe Network, Јелена Василев, координатор за друштвене мреже Београдске филхармоније и Марија Петровић, блогер (Mezze.rs).

Трећи блок - „Добра локација“

Трећи блок ДИДС-а резервисан је за добре локације на националним интернет доменима .RS и .СРБ.
Неке од њих су створене и захваљујући средствима из 4ПИ - Програму подршке пројкетима популаризације Интернета, који организује РНИДС. Представници домаћих сајтова говориће о својим искуствима и развојном путу, а посебан простор намењен је за питања из публике и са Tвитера.
Једна од тема ове конференције биће и Домен .СРБ две године касније.
О занимљивим .СРБ интернет локацијама говориће мр Владо Ђукановић, лингвиста и оснивач "Лексиком - језички инжењеринг", www.lexicom.rs.

Модератор, овог трећег дела конференције биће Иван Минић, оснивач и директор форума Burek.com.

На конференцији ће присуствовати представници, успешних медијских стајтова у Србији: www.021.rs - Слободан Крајиновић, главни и одговорни уредник, www.posmatrac.rs - Ненад Милосављевић, оснивач, www.mondo.rs - Даниел Букумировић, директор и главни и одговорни уредник, www.prva.rs - Јелена Анђелић, New Business Manager. 

Ту ће бити и представници интернет заједнице, међу којима су и оснивач сајта www.gdenapivo.rs - Константин Милутиновић, www.blogmagazin.rs - Марко Цветковић, оснивач, www.mozilla.rs - Борис Прпић, представник "Мозила Србија", www.clubbing.rs - Иван Танасковић, оснивач www.startit.rs - Зоја Кукић, администратор сајта
Неће бити заобиђене и успешне продавнице на Интернету: www.avmarket.rs - Иван Голубовић, оснивач, www.beomob.rs - Александар Дмитровић, менаџер сајта, www.biospajz.rs - Миља Вуковић, члан интернет тима, www.winwin.rs - Милош Обрадовић, маркетинг менаџер "Win Win".

Дођите на ДИДС и сазнајте све новине о развоју интернета у свету и Србији! Организатори вас очекују.

Извор: Кућа добрих вести/РНИДС


Последњи пут измењено понедељак, 10 март 2014 00:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија