Кућа Добрих Вести

Login

Таблет-такси за сигурну вожњу

Оцените овај чланак
(14 гласова)

bg-taxiБЕОГРАД - Бучне радио станице у такси возилима коначно одлазе у историју, док на њихово место, пратећи тренд европских метропола, и у српску престоницу долазе мали мобилни рачунари.

У Београду, нову технологију за сада једино примењују у новоформираном Такси удружењу „БГ Такси 19800”. Модерна техника омогућила је да се у „централи” Удружења свако појединачно такси возило прати без непосредног уплива диспечерске екипе, па сада једним додиром на иконице популарних таблета таксиста прима наручену вожњу.
Од тог тренутка сви подаци о даљем кретању возила, о траси којом је ишао путник, као и цени вожње за сваку релацију се архивирају у рачунарском центру Удружења и могу разрешити евентуалне нерегуларности.

Апликација мења диспечера

Према речима председника „БГ Таксија 19800” Миливоја Армуша, предност новог система рада је очигледна не само за таксисте, него и за кориснике такси услуга. Тражена вожња се ефикасно остварује са само неколико кликова на мобилном телефону, а позивање телефонског броја 19800, одвија се путем одређене апликације, односно без разговора са диспечером.

korisnicka-aplikacija

- Апликација „БГ Таксија 19800“ је једини систем који омогућава кориснику да у потпуности сагледа своју вожњу у реалном времену, наглашава Армуш. - Од момента прихватања вожње корисник на свом телефону прати долазак возила, а није потребно ни да стоји на једном месту; док се креће и на пример гледа излоге, наше наручено возило ће га пронаћи.

Директна корист за путнике је и та што ће корисник имати прецизну евиденцију трасе вожње која мора бити најкраћа, али и трошка вожње који се аутоматски региструје и памти у телефону корисника и у архиви централе Удружења.

Фер- манири новог пословања

– Такође, уз примену овог система путник у такси возилу више неће имати проблема са непријатним појачаним звуком радио станице, онемогућено је лажно пријављивање позиције нашег возила у тренутку када путнику затреба такси, а нема ни утицаја људског фактора у току процеса доделе вожњи. Све ово утиче на ново, више „фер“ пословање у којем ће бити задовољни и таксисти и путници,каже Армуш. - Такође, применом таблет уређаја повећана је и безбедност таксиста с обзиром на мере заштите које се могу активирати путем таблета у возилу једним додиром на тастатури.

tablet

Таблетом се вожња додељује најближем таксисти након брзе процене рачунара путем џи-пи-ес-а. Тиме се наручене вожње непристрасно додељују свим таксистима у Удружењу, чиме се пружа и једнака шанса свима за већу зараду, а самим тим и измиривање својих пореских обавеза и одржавање аутомобила.

Употребом савремене технологије смањује се време чекања на возило након позива, али и сви поступци током пружања такси услуга подижу се на виши ниво. Коректније је све: када је реч о налозима за вожњу, утврђивању локације са које путник позива, плаћања вожње, извештаја о свим аспектима интеракције таксиста – путник... Суштински, сви параметри једне такси вожње, од трасе до цене архивирају се у рачунарском центру Удружења и јесу валидан доказ постојања или непостојања неправилности у случају жалбе путника.

Софтвер водич кроз Београд

Како би мобилни рачунари у такси возилима били ефикасно умрежени, овај нови технолошки пакет унапредио је софтвер, сервер, мобилне терминале, СИМ картице, Џи-пи-ес и Џи-пи-ер-ес програме и интернет конекцију у сваком возилу.

– Бесплатни интернет је посебна погодност и по томе што странци, уколико то само желе, путем таблета и апликације „Београд прича...“, у току вожње могу да одмах добију податке о знаменитостима главног града поред којих возило пролази и то на неколико светских језика, кажу у удружењу „БГ Такси 19800”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 26 април 2014 15:20
Слободан Клисински

Без своје посебне заслуге рођен у Београду, 20. јуна 1952. године у студенатском браку двоје неспојивих људи и због тога детињство провео са мајком. Опирући се „самохраном“ васпитању, у паузама глуварења по зидинама Калемегдана и Академског парка, мало свирао виолину, мало играо у „Лоли“, завршио основно и гимназијско образовање, а током овог потоњег кренуо понешто и да пише за тадашњи лист "Сусрет". Током студија стоматологије баталио писање и заљубио се у хирургију, а потом завршио као 800-ти зубар на Бироу за запошљавање и поново прописао; најпре у РТС-у (замена труднице), касније у Омладинским новинама, Индексу и „одраслој“ Двестадвојци, све до озбиљне „Политике ЕКСПРЕС“ где остаје све до њеног гашења. Радио свашта разно од писца вести, преко уредника свега и свачега до в.д. глодура. Један је од оснивача НУНС-а, двомандатни члан управе и Извршног одбора УНС-а, идејни творац и душа Академије за медије и непоправљиви новинарски педагог. Није помогло ни пензионисање; и даље фабрикује квалитетне новинаре, водитеље и друге медијске кадрове. Кући добрих вести придружио се због могућности да тако и настави и коначно сам напише нешто лепо.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија