Кућа Добрих Вести

Login

Мајкрософт помаже наставницима да унапреде наставу

Оцените овај чланак
(6 гласова)

nastavnikfiksnaБЕОГРАД – Двадесет најуспешнијих наставника у Србији, који су победили на Мајкрософтовом (Microsoft) конкурсу за најбоље наставничке радове, обучавани су током школске 2013/2014. године да планирају и вреднују наставне активности у школама уз подршку мобилних ИКТ уређаја.

Овај пројекат стручног усавршавања за најбоље наставнике у Србији организовала је компанија Мајкрософт у оквиру свог глобалног програма - "Партнери у учењу" (Partners in Learning), а под називом "Угледни наставник".

 

Обука је изведена на Asus T100 таблету са Windows 8 оперативним системом и уз коришћење услуге Office 365, а затим су, само стално или у сарадњи са неким од колега из програма "Угледни наставник" осмислили и спровели пројекат примене ИКТ-а у настави.

 

Подршка примени информационих технологија у настави

 

Програм Мајкрософта за подрушку примене информационих технологија "Партнер у учењу" спроводи се у образовном систему 119 земаља широм света, међу којима је и Србија.


У нашој земљи у оквиру овог програма Мајкрософт већ читаву деценију пружа подршку развоју заједнице знања, стварању напредног радног окружења у школама, промовише дигиталну писменост као део образовног програма, развој кадрова оспособљених за рад са информационим технологијама, па и помоћ при премошћавању дигиталног јаза ради развоја дигиталне писмености у школама.

 

Компанија Мајкрософт је до сада уложила више од 250 милиона америчких долара у развој и примену овог програма у свету. У Србији се пројекат спроводи у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и обухвата основне и средње школе које похађа више од 870.000 ђака.

Изокренуте учионице

Начин учења, као и сам начин живота ученика, значајно су промењени у ери компјутерске технике и интернета, који и просветним радницима омогућује далеко шире могућности за прикупљање података, саопштио је Мајкрософт.nastavniktri

 

Као последица тога и настају иновације у настави, у којима су уживали и наставници и ученици, као на пример, таблетом снимљени огледи из физике или позоришна представа, пројектна настава изведена уз помоћ рачунара, часови које наставник осмишљава или изводи у форми „изокренуте учионице“ где ученици за домаћи задатак имају да погледају на рачунару предавање које је наставник снимио таблетом, а онда на часу расправљају о градиву и баве се увежбавањем и стваралачким радом везаним за тему предавања...

Узбудљив свет електронског учења

Таблет је згодан јер стаје у торбу, па у превозу до посла може да се направи или да се прегледа неки контролни, а ако има и wifi у превозу може и да се провери електронска пошта, да се прегледа домаћи задатак ...”- каже наставница Маријана Илић.
Пројекат "Угледни наставник", као и онлајн семинари, наставницама у Србији омогућили су не само да унапреде своју наставу и испоље креативност, већ и да се повежу ради размене искустава.

                        nastavnik

Честитамо угледним наставницама

Титулу “Угледни наставник” сада носе и прошли су Мајкрософтову обуку: Нада Стојичевић из ЕТШ „Никола Тесла“ из Панчева; Катарина Алексић, ОШ „Бранислав Нушић“ Београд; Маја Анђелковић-Шегуљев, ОШ „Јелена Ћетковић“ Београд; Маријана Илић - XIII Београдска гимназија; Славица Гомилановић, ОШ “Ђура Јакшић” из Орешковица код Петровца на Млави; Дарина Пољак, ОШ „Млада поколења“ у Ковачици; Наташа Миљановић-Ковачевић, ОШ „Сремски фронт” Шид; Марица Трајковић-Антић, ОШ „Десанка Максимовић“ из Ниша; Биљана Веселиновић, Основна школа за образовање и васпитање деце и омладине са сметњама у развоју „Смех и суза“ Алексинац; Катарина Вељковић, Политехничка школа из Крагујевца; Југослава Лулић, Техничка школа „9.мај“ Бачка Паланка; Светлана Радловачки, Школски центар „Никола Тесла“ у Вршцу; Александра Секулић, Економско-трговинска школа у Кули; Снежана Клепић, Средња техничка школа Сомбор; Вера Исаиловић, ОШ „Стеван Цоловић“ у Ариљу; Слађана Трајковић, Техничка школа ,,15.мај“ у Прокупљу и Гордана Јаневска из ОШ “Димитрије Тодоровић Каплар” у Књажевцу.

Просечна старост мајкрософтовог развојног тима у Србији - 28 година

Компанија Мајкрософт основана је 1975. године и једна је од лидера у пружању рачунарских технологија укључујући софтвер, услуге и решења, који корисницима и привреди широм света олакшавају откривању пуног потенцијала.

 

Мајкрософт у Србији почaео је са радом 2002. године, када су представници Владе Републике Србије потписали споразум о стратешкој сарадњи у области ИТ-ја са Bilom Gejtsom. Од оснивања до данас Мicrosoft у Србији остварио је завидне резултате, дефинишући тако значајне помаке у развоју локалног ИТ тржишта. Свесни да је смањење стопе пиратерије један од предуслова уласка Србије у Европску Унију, локална канцеларија се посветила континуираном раду на легализацији софтвера у Србији и борби против пиратерије. У септембру 2005. Године, Мајкрософт је отворио свој развојни центар у Београду, који запошљава више од 150 ИТ стручњака из читаве Србије, од којих су сви образовани у Србији.

 

Просечна старост тима је 28 година. Захваљујући компанији Мicrosoft сви они су остали у Србији. Сви Мicrosoft пројекти развијени у Србији су признати од стране компаније Мicrosoft и милиона корисника на глобалном нивоу, што додатно промовише Србију и уцртава је као стратешку тачну на технолошкој мапи света.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 јун 2014 19:41
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

1 Коментар

  • webmaster

    Uvek se naježim kada pročitam da Microsoft nešto deli, poklanja, čini kao dobro. To je najskuplji i najnerentabilniji softver, a za nas, Srbiju, samo jaca omca oko vrata. U moru alternitvnih softvera, poput OpenSource rešenja, neverovatna je sebičnost ljudi da protežiraju, čak i bez podmićivanja, i bez naknade, nešto što nam samo stvara troškove i čini nas sve siromašnijim. Mislio sam da se na dobrim stvarima promovišu dobre stvari.

    webmaster петак, 18 јул 2014 13:42 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија