Кућа Добрих Вести

Login

,,Школа будућности" у Алексиначком руднику

Оцените овај чланак
(7 гласова)

majkdirektorkaboljafiksnaАЛЕКСИНАЦ - Ученици два одељења седмог разреда Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Алексиначком руднику и издвојеном одељењу у селу Рутевац, током ове школске године имаће прилике да наставу прате на интерактивној школској табли, а да раде на таблет рачунарима.

Захваљујући пилот пројекту ,,Школа будућности- 1 ученик : 1 рачунар", који је у овој школи представљен данас, наставници ће у настави користити интерактивну таблу и пројектор и мораће и сами непрекидно да унапређују своја знања, како би могли да одговоре на сва питања својих ђака, који су сада и сами у прилици да трагају за знањем и на нету.

 

                                       majkplakatbolji

 

Министарство просвете и Microsoft

 

Школа будућности је заједнички пилот пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије и Компаније Microsoft, која је ради његове реализације донирала 30.000 евра.

 

Школа, којој након истека пилот пројекта остаје целокупна опрема, ће током текуће школске године активно радити и сарађивати са Министарством и компанијом Microsoft. На тај начин ће током испитивања модела наставе "1 ученик : 1 рачунар" бити прикупљени подаци о искуствима и проблемима овог модела наставе, а све то ће помоћи дефинисању начина рада који може бити примењен и у другим школама.

 

Већ на првом, огледном часу у модерно опремљеној учионици, седећи у новим школским клупама на којима су стајали њихови нови рачунари, малишани из Алексиначког рудника могли су да увиде предности овог вида наставе, а временом ће бити у прилици да и сами оцене и те предности, али и евентуалне мане. Први огледни час био је из предмета хемија, а одржала га је наставница Сунчица Стевановић са ученицима седмог разреда.

 

                                        majkdjaci

 

У овом огледном пилот пројекту, који траје током школске 2014/2015. године, учествује 40 ученика и 15 наставника.

,,Свуда у свету образовање је пред огромним изазовима. Један од наших јесте увођење интернета у све школе у Србији, као и стварање могућности за учење и размену информација путем мреже. Очекујем да ће 40 привилегованих ученика који учествују у овом пројекту имати изузетно занимљиву школску годину и да ћемо на њиховом примеру стећи увид у све изазове и све користи које нас чекају приликом осавремењавања школа“, рекао је др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, пошто је и сам присуствовао на часу хемије, изведеном у новој учионици.

 

                                       majkverbic

 

,,Ви можете од компјутера да тражите све одговоре и једино вам неће одговорити на питање "зашто" па вам на њега морају одговорити наставници. Слободно питајте и слободно критикујте, а ми ћемо се трудити да направимо још бољи програм за оне који ће кренути вашим стопама."

 

Унапређење образовања у Србији

 

Жељко Вујиновић, генерални директор Мајкрософта (Microsoft) за Србију и Црну Гору, објашњавајући малишанима да имају одличну прилику за коришћење нових технологија у учењу, истакао је и њихову обавезу да укажу не само на предности, већ и на мане овог система.

 

Microsoft, иначе, већ десет година улаже у унапређење образовања у Србији, од основних школа до факултета. Више од 11.000 наставника је додатно усавршавано на семинарима, а улагаће и у даље унапређење образовног система.

 

Према његовим речима, и пилот пројекат "Школа будућности" у овој школи је резултат пажљивог одабира - реч је о школи у малом месту, која не представља једну целину, већ има истурена одељења, а ученици не морају своју енергију и време да троше на путу од куће до школе, већ да је усмере ка обогаћивању знања.

 

                                       majkdirektormajkrosofta

 

,,Модел учења где сваки ученик учи уз помоћ свог рачунара је све раширенији у свету, а у Србији још немамо установљен најбољи модел праксе, нагласио је Вујиновић.

 

,,Зато, кроз овај пилот пројекат, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, желимо да утврдимо који су то предуслови за успешну примену и код нас. Резултати овог пилот пројекта усмериће нас како да планирамо информатизацију образовања, а уверени смо да ће рад на најновијем Microsoft софтверу помоћи да резултати пилот пројекта буду добри", рекао је Вујиновић.


После завршетка пројекта сва опрема, у вредности од око 38.000 долара, остаје као донација школи што је за сиромашну општину попут алексиначке велика помоћ, истакла је директорка Основне школе ,,Јован Јовановић Змај“ Зорица Милојковић.

 

Она је предочила да ће уз помоћ 30 таблет рачунара за ученике, десет рачунара за наставнике, пројектор, интерактивну таблу, софтвере и специјално опремљену учионицу, ученици имати прилику да радећи и учећи уз помоћ најсавременијих наставних средстава побољшају квалитет наставе, и унапреде своја знања на рачунару.


Србија може постати ,,Калифорнија Европске уније”

 

Економски аташе амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији Дејвид Кшивда је указујући на значај образовања у савременом свету, као и неформалних облика образовања, нагласио да Србија, са толико дивних младих људи пуних стваралачке енергије и са толико талената има шансу да постане ,,Калифорнија Европске уније”.

 

                                       majkgrupna

 

Свечаном почетку реализације овог пројекта присуствовали су и директор Завода за уџбенике и наставна средства Драгољуб Којчић, председник општине Алексинац Ненад Станковић, начелник Школске управе, као и директори свих основних и средњих школа са територије општине Алексинац, као и представници локалне самоуправе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 септембар 2014 10:04
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

1 Коментар

  • Biljana Kostic- prof. razredne nastave

    Volela bih da i skola u selu Gornji Komren bude jedno od ovakvih pilot odeljenja. Obzirom da od decembra prelazimo u novi skolski objekat, a da smo (putem naprednih seminara ) osposobljeni za ovakav vid nastave, interesuje me kome treba da se obratimo za realizaciju projekta?
    Unapred, hvala.

    Biljana Kostic- prof. razredne nastave петак, 26 септембар 2014 21:15 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија