Кућа Добрих Вести

Login

ИТ сектору 6,9 милиона евра за апликације у служби пољопривреде

Оцените овај чланак
(4 гласова)

itttttttБЕОГРАД - Мала и средња предузећа из области информационих технологија из Србије и читаве Европе, од 30. новембра 2014. до 28. фебруара 2015, моћи ће да конкуришу за средства Европске уније за развој иновативних решења која ће се користити у пољопривреди.

Средства у укупном износу од 6,9 милиона евра обезбеђене су у оквиру пројекта "Фракталс" (Fractals), који заједнички реализују Развојни фонд Војводине и Универзитет у Новом Саду.


Преко Развојног фонда Војводине биће пласирано 5,5 милиона евра бесповратних средстава, а мала и средња предузећа могу да конкуришу за износе у висини од 50 до 150.000 евра.


Пројекат "Фракталс" финансиран је средствима Европске комисије преко Седмог оквирног програма (FP 7) са главним циљем да дистрибуира финансијска средства малим и средњим предузећима и предузетницима из читаве Европе, из ИТ сектора, у сврху развијања апликација за сектор пољопривреде, базираних на тзв. „Future Internet“ („будући интернет“) принципима и технологијама.


Реч је о највећем пројекту који је Европска комисија до сада финансирала у Србији, где је институцији из наше земље дата могућност да пласира средства корисницима широм Европе.

 

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић истакао је да је значајно то што је Србија по први пут добила поверење Европске уније, да преко својих административних капацитета, у овом случају преко Развојног фонда Војводине, пласира средства за фирме које за њих конкуришу из целе Европе.


„Подједнако је важно и то што пројекат "Фракталс" спаја информационе технологије и пољопривреду, две стратешки важне гране и за Србију и Војводину“, казао је председник Пајтић и позвао мала и средња предузећа из информатичког сектора да конкуришу за средства и да својим иновативним решењима допринесу развоју пољопривреде како у Србији, тако и широм Европе.


Шанса за мале пољопривредне произвођаче


Председник Пајтић је подсетио и на податак да је 40 одсто бруто друштвеног производа у Војводини базирано на пољопривредној производњи, те да је ИТ сектор доживљава експанзиван раст и развој захваљујући стручњацима са Универзитета у Новом Саду и Факултета техничких наука.


Вршилац дужности покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски казао је да је важно што пројекат "Фракталс" спаја информационе технологије и пољопривреду.

 

„Покушаћемо на тај начин да подигнемо продуктивност и дамо шансу, пре свега, малим пољопривредним произвођачима да буду конкурентни на тржишту“, рекао је Бранислав Бугарски нагласивши да мала газдинства имају перспективу, те да је уз помоћ струке могуће развити инструменте који ће омогућити развој села.


Директор Развојног фонда Горан Ходоба је нагласио да ће за средства овог пројекта, која ће бити пласирана преко Фонда ,моћи да конкурише око 80 малих и средњих предузећа из целе Европе. Према његовим речима, крајњи корисници јесу пољопривредници који желе да унапреде своју производњу.

 

Према речима Весне Црнојевић-Бенгин, руководиоца БиоСенс центра, који је у оквиру Универзитета у Новом Саду укључен у реализацију пројекат "Фракталс", Европа је у последњих десет година уложила преко пола милијарде евра у развој тзв. „Future Internet“ („будући интернет“) концепта.

 

Тај концепт подразумева повезивање постојећих мањих градивних елемената који постоје у оквиру „Future Internet“ концепта у смислену апликацију која ће се користити у сврху развоја пољопривреде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 27 септембар 2014 11:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија