Кућа Добрих Вести

Login

Почео ИТ конект

Оцените овај чланак
(2 гласова)

otvorenouyuyuБЕОГРАД - Највећи дводневни информатички догађај у Србији и региону ИТконект 2016 почео је у хотелу "Југославија", уз учешће бројних ИТ компанија које нуде различит врсте посла информатичким стручњацима.

 

Скуп су подржали Град Београд и Национална служба запошљавања, као и амбасада Израела.


Члан Градског већа Драгомир Петронијевић је рекао да град подржава овакве манифестације, како би што више младих нашло посао у земљи . Он је додао да је 400 младих стручњака добило посао у технолошком парку, али је итерес да их до краја године буде 400.


Младима треба дати шансу да се развију и да праве додату вреност, казао је он и захвалио свима који су се вратили и остали у земљи.


Представник НСЗ је казао да та служба организује и обуке из ИТ технологија, наводећи да је у Београду тренутно незапослено 616 ИТ теничара са средњом школом, 230 са вишом и нешто изнад 600 инжењера.


Амбасадор Израела Јозеф Леви је казао да је његова земља мала и без великих природних ресурса, јер 60 одсто територије чини пустиња, али да је успела да направи економско чудо, захваљујући томе што је влада подржавала креативност и памет кроз стварање бизнис иникубатора.

 

itfdfdfdfdf

За технолошки инкубоатор одобрава од 50 до 80 одсто потребних средстава.

Кад су прве компаније изашле из владиног програма, 1993. Године, 61 одсто је обезбедило наставак финансирања, а 40 одсто је остало активно.


Влада је успоставила и Националну управу за технолошке иновације како би земља насатвила са иновативном економијом у будућности. „Инвестиција у људе је најбоља ивестиција. Имамо успешну економску причу, а верујем и у Србију и њен успех у иновацијама“, казао је Леви.

igracigemsje

 

По отварању је одржан панел о женском предузетништву у Србији и Израелу, са каквим проблемима се сусрећу њихови стартапови и какве су специфичности. У дискусији су учествовале Драгана Петковић из Старт ИТ, Ана Трбовић са факултета ФЕФА, Катарина Обрадовић Јовановић из Министарства економије, Мишал Мишели из фирме Ева венчерс и Милена Гајовић из Медигрупе.


Наведено је да у Израаелу жене дуго времена имају важну улогу у риавоју високе технологије, а жене су биле међу првим студентима техничког факултета, када је основан 1924. Године. Оне и сада завршавају престижне факултете у области математике и техничких наука, а техничко обраовање за девојке у Израелу је веома цењено.


С друге стране у Србији се девојке и даље опрељују за нека традиционално женска занимања, а на то их често упућују и родитељи, уместо да их охрабрују да се уписују на технику. Иза тога стоји страх да жена неће моћи да брине о деци и породици ако се буде бавила инжењерским пословима.
Наглашено је да се те предрасуде морају превазићи и наведен је пример Израела, где су техничке компаније омогућиле посебне програме за младе маме, где оне истовремено могу да брину о деци и да се баве технологијом.


Израелска амбасада је у сарадњи са ИТ конект организовла ове године такмичење Старт Тел Авив за жеснке ИТ стартапове у Србији. Победница има могућност да учествује на највећем међународном фестивалу иновација у Израелу, од 25. До 29. Септембра, са представницама још 23 земље. Тамо ће моћи да се у познају са чувеним Тел Авивовим „стартап екосистемом.“
Током данашњег дана одржан је и низ уско стручних предавања, која ће бити настављена и сутра. Многе од ИТ компанија имају своје штандове у изложбеном делу, где су представиле своје актуелне пројекте и где траже стручњаке да се прикључе њиховом тиму.

lepoktstedtr
Природни сладоледи за информатичаре


На сајму информатике ИТ конект у хотелу Југославија, један од највећих редова био је пред штандом фирме Мориц ајс која је посетиоцима понудила да дегустирају своје атрактивне сладоледе од потпуно природних састој,ка, домаћег порекла.


Представница фирме је изјавила да су сладоледи производени без млека, односно у питању су воћни сладоледи са 150 различитих укуса. Међу њима су и најновије комбинације лимун-нана, лимун-босиљак, ананас-рукола, помораннџа-ђумбир, поморанџа-матичњак, па комбинације са лешником, орасима, кикирикијем...


Реч је о аустријској инвестицији у Србији, а производња се одвија у Ју бизнис центру, са домаћом технологијом. Београђани могу сладолед да пробају бесплатно у продавници у улици Вука Караџића.


Сладолед се у Србији продаје још у Новом Саду, али се може наћи и у иностранству, у Чилеу, Румунији и Црној Гори.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 21 мај 2016 13:00
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија