Кућа Добрих Вести

Login

Мали органски прозвођач у центру интернет бизниса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

novisajtttttБЕОГРАД – Ако сте мали органски произвођач који има проблема са пласманом своје робе, ова вест створиће вам нову перспективу и нови поглед на пословну ситуацију у којој се налазите.


Наиме, млади човек по имену Никица Маринковић који је завршио Пољопривредни факултет у Новом Саду анализирао је тржиште, увидео све његове недостатке и осмислио бизнис идеју која омогућава пласман робе малих и ситних произвођача органске хране са села, а којима није исплативо да пале своје аутомобиле и долазе на органске пијаце у престоницу или у неки други већи град у Србији.


Никица је осмислио да ви као мали произвођач на сајту Zelenoo.com отворите свој лични профил и нудите своју робу купцима.

 

Његова жеља је била да искористи предности мобилне технологије и направи синергију аутентичне здраве хране, модерне технологије, омогући директан пласман производјачима и избегне посреднике, препродавце и накупце у том ланцу.


Колико је реч о озбиљној причи говори то што на сајту не може да се појави било који произвођач. Он мора да прође ригорозну контролу од стране агроекономиста који су део Никичиног тима. Наиме, након што се ви као производјач пријавите, са вама се ступа у контакт и договара обилазак тима стручњака који су покренули овај пројекат. Долази се у посету пољопривредном газдинству и проверава се да ли је реч о произвођачу или не. Тек када се утврде чињенице, ви као произвођач постајете видљиви за купце и можете стартовати са онлајн продајом.


Стандарди и критеријуми који се бескомпромисно морају испунити односе се на поседовање сертификата, квалитет производа, укус, али и однос према животној средини и заједници. Произвођачи који отворе профил затим користе сајт бесплатно, односно не плаћају никакву чланарину, или претплату за коришћење овог сервиса, а цене производа су исте, или чак ниже, од оних у супермаркетима који имају органску храну у понуди.


Тренутно, на сајту је регистровано 20 кредибилних мањих произвођача, географска покривеност је Војводина и Београд а у плану је ширење и на преостали део Србије. Никица каже да су мали произвођачи доста активни у Источној Србији, али да мора да буде пажљив у отварању тржишта, како због логистике тако и због потражње.


“Са развојем мобилних технологије, ја сам на целу ту причу гледао из угла примарног пољопривредног производјача: да сам производјач, како бих ја лакше пласирао своју робу на једно тржиште Београда које има преко милион и по људи али да решим и тај велики проблем код производјача који каже: знам ја то да произведем али хајде ти мени надји купца произвешћу ја шта све треба. Из тога се и родила идеја. Зашто не би директно ставили понуду произвођача на веб сајт и понудили купцима који немају времена да иду по пијацама или су изгубили додир са селом. Нисам ја измислио ништа ново, топлу воду, такви сајтови постоје по Европи, али ми смо медју првима кренули у развијање логистике“, објашњава Никица.

nikica

 

Обезбеђене инвестиције


Овај млади перспективан човек је био свестан да веб платформа сама по себи не може решити проблем малих производјача око пласмана робе, те је у свој бизнис план уткао идеју око развоја логистике – превоза и складиштења робе. То је све представио једном инвеститору у Аустрији, коме се идеја свидела и решио је да уложи у Никичин бизнис 20.000 евра.

 

„Ми смо закључили да наш производ није веб сајт, већ да нам је главни производ задовољни производјач који је продао своју робу, преко веб сајта и са друге стртане да имамо задовољног купца који добија квалитетну, укусну и свежу храну. Тако да смо се некако базирали да ставимо произвођача у центар бизниса, односно да олакшамо њему пласман робе и да он не плаћа ништа. Јер за разлику од других сервиса у свету или Европи ми не наплаћујемо произвођачима ништа. На њима је само да произведу оно што најбоље знају“, каже Никица.


Ускоро је стигла потврда да он исправно размишља јер је поред 20.000 евра које је у његов посао одлучио да уложи аустријски инвеститор, он је на недавном такмичењу стартапова у предузетништву, одржаном у Аустрији успео да од Аустријске развојне агенција (АДА) добије награду од 50.000 евра за проширење посла.


„Питали су нас за шта ви тражите новац, ми смо рекли да нам треба новац за развијање логистике, набавку нових возила за испоруку робе, са којом ћемо покрити још производјача да можемо да понудимо ширу лепезу производа и за мали логистички центар који је већ сад у функцији али желимо да га проширимо, када се крене са већом количином робе. Сада нам је у фокусу мали индивидуални купац, значи физичка лица а ускоро ћемо проширити посао на неке ресторане и кантине који су изразили жељу за куповином робе ових малих производјача у које могу да буду сигурни јер желе да осмисле да у својој понуди имају органски мени“, објашњава Никица.


Тржница 21 века


Никица је сигуран да већ сада интернет постаје савремена тржница 21 века и уверава мале произвођаче да се не устручавају и развијају свој посао на овај начин. „Оно што ми радимо са доставом и веб сајтом то је тек део једне целине где ми градимо кредибилитет домаћег производјача који је можда изгубљен претходних година“, обашњава Никица и додаје да је уверен да су осмислили добре критеријуме одабира произвођача.


„Начин пријаве пољопривредника на нашем сајту је једноставан. Он се пријави, остави свој профил, податке, ми га назовемо да проверимо ко је и шта је. Код нас у фирми од троје запослених двојица су агроекономисти тако да немамо проблема ни са квалитетом ни са провером. Одемо до људи, посетимо их попричамо. Они нас упознају, пошто има свакојакх продаваца и купаца на тржишту. Ви одмах успоставите однос и видите да ли је неко накупац или није, да ли је савестан производјач. Он има свој профил и одржава га, сам мења цене и слично. Сада имамо 20 произвођача на веб сајту, могу да се похвалим после два месеца функционисања сајта, да нисмо имали ниједан проблем са производјачима јер су углавном веома савеесни и свако их може пожелети за своје клијенте“, објашњава.


Каже да његов сајт није од оних сајтова чија израда кошта од 200 до 300 евра. Када га је направио за те паре могао је да купио солидан ауто. Сајт се свакодневно развија и надограђује. Тренутно се ради на електронском повезивању са фискалном касом тако да ће и у том делу бити све поједностављено, јер је циљ да се произвођач у што већој мери растерити администрације и бави се само својом примарном делатношћу а то је производња органске хране.

 

Нешто о Никици


Никица је родом из Вршца. Завршио је Пољопривредни факултет у Новом Саду и у пољопривреди је од завршетка факултета. Радио је у фирми специјализованој за прозводњу јагода. Сада је један од већих произвођача у Србији. Стицајем околности пре шест година је дошао у Београд и увидео неке „законитости“ које владају на тржишту. „Увидео сам да мали произвођачи немају услова за пласман робе јер су велики супермаркети почели да пласирају своју робу али су са собом доводили своје добављаче, велике из реигона и Европе тако да су наши мали и средњи производјачи ту изгубили позиције. Фалила је та јабука са укусом на тржишту а ни супермаркети нису успели да направе разлику“, каже он и додаје да су произвођачи који пласирају своју органску храну преко маркета у неповољном положају јер се често уговором обавезују да приме натраг непродату робу, те ту имају додатно финансијску несигурност.


„Мислим да је тај тас на ваги тренутно на страни произвођача јер нема више толико квалитетне и укусне хране као некада, ни тих аутентичних сорти. Они ће бити ти који ће својим квалитетом и стандардом постављати основе фер плеја и исправити ту неправду на тржишту. Мало се мења слика тог малог произвођача и полако се враћа то поштовање које се изгубило. Ми смо само то препознали и ставили рефлекторе тржишта да обасјавају саме мале произвођаче“, објашњава Никица.


Ако сте неко ко производи сертификовану органску храну или квалитетну домаћу храну – јавите се Никици. Битно је само да су вам производи аутентични, водите рачуна о свом имању и животној средини, а храну узгајате на одржив начин. Све што производите можете понудити – сезонско воће и поврће, житарице, брашно, хлебове, мед, џем, домаћа вина, сиреве, млечне производе, пршуте…
План је такав да се обично средом увече пакују свежи производи, возилима се четвртком преузима храна посебно опремљеним комбијем и довозе се у центар за паковање, где се храна пакује у папирнате кесе и корпе. У петак се већ храна нађе на вратима купаца.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 22 јун 2016 12:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија