Кућа Добрих Вести

Login

Услуге на клик

Оцените овај чланак
(1 Глас)

DigitalizacijaaaaaaБЕОГРАД – Привредна комора Србије покренула је нови портал usluge.pks.rs са циљем да додатно унапреди пословање привреде.


Сет електронских услуга обухвата четири групе услуга – издавање седам потврда, уверења и мишљења за пословање у Србији, издавање седам извозно увозних уверења и оверу увозно-извозних докумената, издавање сертификата, као што су Еxцеллент СМЕ, сертификат о контролисању услуга приватног обезбеђења и комплетна царинска тарифа у електронској форми.

 

Нови информациони систем ПКС омогућује пословној заједници директан електронски приступ подацима царинске тарифе која садржи тарифну изнаку, стопу царине, стопу пореза и друге.


По успостављању јединственог коморског система, од 1. јануара 2017. године, документа, уверења и потврде, по основу јавних овлашћења, издаваће и регионалне привредне коморе, што ће допринети брзини поступка и смањењу трошкова за привреднике.
Привредници од Лесковца до Суботице више неће морати да долазе у Београд по потврде, него ће моћи да их добију електронским путем, из својих канцеларија, за компјутером, са само неколико кликова мишем. Пошто велики број привредника путује у Београд по уверења, није тешко израчунати о којим уштедама је реч, указао је Чадеж наводећи да ПКС годишње изда 200 хиљада разних докумената, од којих, око 12 хиљада чине уверења, потврде и мишљења.


Убрзање процеса дигитализације ПКС и подршка компанијама да савременије и брже послују јесте стратешко опредељење Привредне коморе Србије, а сет нових 18 електронских услуга, поједноставиће и појефтинити пословање привредницима, истакао је Марко Чадеж, председник ПКС.


Чадеж је рекао да ПКС ради на великом пројекту дигитализације коморског система и да након завршетка прве фазе дигитализације услуга крећемо у другу фазу подизања сетова услуга на електронски ниво. Дугорочно, план је да потпуно дигитализована ПКС пружи подршку компанијама да и саме дигитализују пословање, јер је то начин да иду у корак са модерним технологијама и унапреде конкурентност на тржишту.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 12 септембар 2016 13:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија