Кућа Добрих Вести

Login

Мере за развој ИТ у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SMARTCLOUD343434БЕОГРАД - Развој индустрије информационих технологија, ИТ кадрова ради попуњавања постојећих потреба тржишта, али и креирање повољног пословног амбијента ради спречавања одлива кадрова у том сектору кључне су мере које припрема држава.


На конференцији Coming IT у хотелу Crowne Plaza, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да су припремљене стратешке мере за развој ИТ индустрије како бисмо у потпуности искористили производне и извозне капацитете.


„Путем програма преквалификација који припремамо, доћи ћемо до брзог решења тренутне потребе за кадровима, док ће увођење информатике и програмирања као обавезног наставног предмета дугорочно отворити могућност за формирање већег броја ИТ професионалаца у Србији. Са друге стране, морамо и да створимо такве технолошке екосистеме који ће бити привлачни и стручњацима које већ имамо, јер нам прети и одлив наставног кадра у овој области“, упозорила је Татјана Матић, а објавило Министарство трговине, туризма и телекомуникација.


Стручне конференције као што су Coming IT, мотивишу стручњаке да унапреде своје познавање трендова и да примене најновија технолошка решења. Избор теме овогодишње конференције био је Smart Cloud.
„Smart Cloud је садашњост и будућност глобалног ИТ сектора. Са њим се лакше и брже управља комплетном ИТ инфраструктуром у било ком пословном и привредном окружењу, значајно се штеде ресурси и новац и максимално чува животна средина. Паметни облак је све што вам треба за паметно пословање“, оцењено је на конференцији.

 

SALE0643343434

 

Cloud представља интернет, односно смештање корисничких података, информација и свега осталог на удаљене сервере, а не локално на рачунар. Ова конференција ће бити посвећена детаљнијем разматрању ове технологије и могућности које нуди.


Cloud је несумњиво један од најзначајнијих трендова у развоју мрежа, јер омогућава бројне брзе и ефикасне услуге не само пословним субјектима већ и грађанству. Унапређењу правног оквира за коришћење Clouda, али и за подстицај укупној дигиталној економији и е-управи допринеће усвајање Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, Закона о електронским комуникацијама, као и имплементација Закона о информационој безбедности, истакнуто је на конференцији.


Европска недеља програмирања од 15. до 23. октобра


Европска иницијатива за промовисање програмирања под називом Европска недеља програмирања (Europe Code Week) ове године се спроводи од 15. до 23. октобра.


Иницијатива обележавања недеље програмирања покренута је 2013. године од стране Младих саветника Европске Дигиталне Агенде са циљем да програмирање учини видљивијим и доступнијим свим грађанима.


Европка комисија подржава „Европску недељу програмирања“ као део стратегије за Јединствено дигитално тржиште, као и друге независне иницијативе које подржавају развој дигиталних вештина, укључујући и програмирање за различите циљне групе.


У 2015. години 56 држава је учествовало у овој иницијативи – све чланице Европске уније, као и Ирска, Норвешка, Швајцарска, Албанија, Македонија, Србија и Турска, а догађаји су се одвијали и у Аустралији, Белорусији, Босни и Херцеговини, Кини, Јужној Кореји, Молдавији, Мароку, Тајвану, Тунису, Украјини и Америци. Србија је у „Европској недељи програмирања“ до сада учествовала са преко 300 догађаја.


Све планиране догађаје треба поставити на мапу „Европске недеље програмирања“ на сајту codeweek.eu.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 октобар 2016 22:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија