Кућа Добрих Вести

Login

Belgrade Venture Forum: Енергија младих ИТ иноватора на једном месту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ministarkorboviccccccБЕОГРАД – Да ли знате који догађај у Београду је била тачка сусрета енергије и ентузијазма младих људи препуних пословних идеја и решења која могу да вам учине лепшим, бољим и смисленијим?

 

Ово није питање за милион долара те би уколико сте у току требало да знате да је то био Belgrade Venture Forum – конференција која окупља младе стартаповце, инвеститоре и ширу пословну јавност заинтересовану за развој ИТ-а у Југоисточној Европи.


Belgrade Venture Forum „прети“ да прерасте у највећи регионални догађај године када је реч о развоју стартапова на Балкану али и места где потенцијални улагачи препознају шансу за развој иновација које су осмислили млади са тржишта које броји 20 милиона корисника.


И управо о томе смо разговарали са Ненадом Пауновићем који је суоснивач је Serbian Venture Network (SeVeN), организатора највећег инвестицоног форума на Балкану “Belgrade Venture Forum” (BgVF). Он заједно са својим пословним партнером и тимом ради на промоцији предузетништва и иновација у Србији и у региону.

 

nenaddddd

 

Какав вам је утисак о овогодишњем Belgrade Wenture Forumu?


Belgrade Venture Forum raste из године у годину, ово је пети пореду и види се велики напредак од првог до овог сада. Чак и у односу на прошлу годину имамо доста више људи с тим што смо прошле године заједно са нама имали догађај представљања пројекта Светске банке, па они су довели велии број својих људи, али свеједно ове године опет има више људи на Venture Forumu него ранијих година. Дефинитивно овај догађај расте, интересовање расте, све је већи број људи који желе да учествују тако са те стране ми морамо да будемо задовољни. Са друге стране кренули смо са основног нивоа када смо размишљали шта су то иновације и инвестиције у иновативне делатности и слично. Намеравамо да пређемо полако тај дуг пут док не дођемо до онога што је наша визија а то је да Београд стварно постане центар региона где долазе сви из региона где има хиљаде а не стотине људи и где је све на много вишем нивоу.


Када шаљете позив страним говорницима и инвеститорима да дођу, шта наведете као предност догађаја, због чега би га требало посетити?


Belgrade Venture Forum је највећи догађај региона, југоисточне Европе односно Балкана. Уколико желе да дођу једном у овај регион и да виде шта се дешава, после се дешава да сами желе да дођу јер им се допало. Тако да имамо странце инвеститоре који долазе већ другу, трећу или четврту годину за редом. Намеће се закључак да њима овај догађај одговора. Они сами себи плаћају пут и смештај, тако да овде немамо туристе, већ људе који су инвестирали нешто да дођу, да би направили неки бизнис и цела идеја је да ово буде централни годишњи догађај. Да практично неко дође и и у три дана види шта се догађа у региону од 20 милиона људи Балкана и Југоисточне Европе.

                                     bvf22222   
Ко је од учесника на вас оставио утисак?


Дефинитивно највећи утисак на Belgrade Venture Forumu оставио је Steve Jillings јер је на врло концизан и конкретан начин објаснио предузетницима о чему да воде рачуна ако желе да њихова компанија порасте. Друга важна ствар је да смо имали панел о сарадњи великих корпорација и стартапа, односно ми то зовемо „стартапизација корпорација“. Како велика компанија да буде бржа, флексибилнија, храбрија и да боље препознаје нове трендове и нове технологије. И то је панел који је важан за веће компаније и корпорације у региону. Ту је био један од говорника Steven Koltai који је радио интеграцију Time Warnerа и AOL Time Warnerа. Он је био саветник државне серкетарке Америке. Трећа ствар је било предавање Alex Conconiја из Фрог дизајна. Фрог је једна од топ три највеће дизајн фирме на свету. Компанија која је дизајнирала први Мек компјутер заједно са Стив Џобсом и веома интересантна њихова комбинација дизајна познвања корисника корисцења нових технологија и креирања нових пословних решења и пословних идеја на бази тих искустава које они имају.

 

Какви су стартапови који су се појавили на BVF, шта их издваја и шта је вама интересантно?


Оно што је интерсантно је та енергија младих људи. Сви су они још увек у неким раним фазама развоја. Ми овде на такмичењу Venture Foruma имамо неке развијеније пројекте који имају своје клијенте, имају већ неких прихода али имају и даље ту енергију да се још више развијају и освајају свет. За њих је дефинитивно кључан фидбек који добијају од жирија током сесија јер тај жири њима каже како да се презентују, на шта да обрате пажњу, шта да исправе у свом бизнис моделу, свом начину рада и да им да један концентровани скуп савета за даљи напредак. И сви они кажу да је то њима у ствари највећа вредност, као и контакти које добију на Venture Forumu.

                                     bvf45454
Које су пословне идеје примарне у њиховом инвентивном размишљању?


Технологија данас прожима све индустрије и све је теже правити дистинкцију између технологије и одређене бранше. Пре две године је победило решење у пољопривреди, пре три године решење у одржвим енергијама, прошле године смо имали озбиљан стартап везан за грађевинарство.Ту су различите берзе, решења за куповину дечије опреме, заказивања састанак, јефтинијег осветљења, организације времена....Али оно што јесте важно за све нас је да схватимо да је технологија свуда око нас и да нема поделе на ИТ и не ИТ. Сад је ИТ део свега и свих бранши. Од превоза, таксија, транспорта, до пољопривреде, хране, грејања, финансија, организације, планирања, медија, чега год хоћете. Тешко је пронаћи индустрију у којој нема иновација, великих уштеда и великих иновативних решења која нам доносе нове технологије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 10 децембар 2016 14:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија