Кућа Добрих Вести

Login

Преквалификације за посао у ИТ сектору

Оцените овај чланак
(1 Глас)

56565preogeВлада Републике Србије је крајем децембра усвојила Предлог за унапређење ИТ сектора у Србији у присуству представника ИТ заједнице, а једна од првих тачака била је спровођење програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере.


У првом кварталу 2017. треба да започне пилот пројекат у оквиру кога би требало да буде обучено 100 полазника. Циљ програма је запошљавање полазника у ИТ-ју. Сваки полазник који прође селекциони тест и уђе у 100 најбоље рангираних добија ваучер који издаје Министарство државне управе и локалне самоуправе, са којим уписује жељени курс.


Основне идеје програма преквалификације, како је објавило Министарство државне управе и локалне самоуправе су:


- Потенцијални полазници се рангирају на основу теста талентованости и предиспозиција које имају за ИТ.


- Најбоље пласирани кандидати добијају ваучере на основу којих бирају курс са листе организатора обука.


Обуку појединца у највећој мери плаћа држава уз подршку УНДП-а, тако што појединац плаћа партиципацију од 100 евра, а држава финансира ваучер до 1.500 евра по полазнику (сви износи наведени у еврима ће бити изражени у динарској противвредности).

 

Како би организатори ИТ обука били што боље мотивисани да се полазници курсева запосле у ИТ сектору, 30% вредности ваучера ће добити само у случају да се полазник запосли у ИТ сектору у року од 6 месеци од завршетка обуке, чиме ће утицати на смањење дефицита у ИТ кадровима у Србији.


У пилот фази пројекта цео концепт ће бити тестиран на 4 организатора обука у периоду од шест месеци. У случају успеха пилота, пројекат ће бити настављен уз учешће већег броја организатора и 900 полазника.
Како би организатори могли што боље да припреме своје обуке са циљем да максимизују шансе полазника да нађу посао, Инфостуд је одлучио да помогне овом пројекту и да путем анкете утврди тренутне потребе ИТ компанија за јуниорима. Зато Министарство државне управе и локалне самоуправе моли ИТ компаније да што пре, а најкасније до 31. јануара попуне анкету која се налази на OВОМ линку.


“ИТ сектор један је од највећих потенцијала наше земље и Министарски савет за ИТ је Предлог пројекта преквалификација у неформалном образовању припремио у сарадњи са ИТ заједницом, чији је допринос у изради овог документа заиста велики. Планирано је да кроз програм преквалификација прође 1.000 људи у 2017. години. Мишљење индустрије нам је веома важно, и стога кроз ову анкету желимо да сазнамо ваша искуства и чујемо које су ваше потребе. У циљу креирања адекватног програма који ће полазницима повећати шансе за запослење, искрени одговори учесника у анкети биће од кључног значаја да квалитетно припремимо програм преквалификација. Захвални смо свима на помоћи, а посебно бих желела да се захвалим Инфостуду на стручној подршци и времену које је посвећено да се овај пројекат започне за мање од месец дана од усвајања Предлога за унапређење ИТ сектора у Србији.“, изјавила је поводом овог програма Ана Брнабић.


„Драго ми је што су држава и Влада препознале значај ИТ сектора за развој Србије, посебно што ће се почети са спровођењем програма преквалификација талентованих појединаца у јуниор програмере. Инфостуд такође препознаје значај овог пројекта за ИТ заједницу и са задовољством ћемо помоћи Министарству државне управе и локалне самоуправе у спровођењу овог пројекта, како у давању информација које имамо о тржишту, тако и у прикупљању информација од ИТ компанија потребних за успешно спровођење програма.“, рекао је Стефан Салом из Инфостуда.


Резултати анкете ће бити доступни јавности, без навођења имена испитаника и назива компанија, а зарад обавештавања јавности о тренутном стању на ИТ тржишту и потребама ИТ компанија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 фебруар 2017 20:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија