Logo
Одштампајте ову страницу

Понудите предлог за смањење административних препрека

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ekopsessssБЕОГРАД - За све оне које муче административне процедуре – добра вест, могу да утичу на њихово смањење или укидање.

 

Наиме, покренут је AdminHack.rs - дигитални алат који омогућава корисницима да пошаљу своје предлоге за смањивање административних препрека за домаћу технолошку индустрију, а креиран од стране државе, тачније Секретаријата за јавне политике.

 

Сведоци смо многих изазова који муче предузетнике — од нејасноћа приликом опорезивања паушалаца, преко тражења разних додатних папира до неусклађености многих Закона и подзаконских аката. Ово је вероватно и разлог зашто је, оквиру плана смањења административних прописа за предузетнике, покренут пројекат АдминХацк, који је у првој фази окренут искључиво ИТ предузетницима.

 

AdminHack.rs је портал путем ког ће домаћи ИТ предузетници лакше предлагати и учествовати у изменама административних процедура у пословању.

 

Замишљен је као пилот пројекат који ће помоћи Републичком секретаријату за јавне политике да разуме препреке са којима се сусреће технолошка заједница у Србији, преноси портал Startit.rs.

 

Како функционише

 

AdminHack је дигитални алат који омогућава корисницима да пошаљу своје предлоге за смањивање административних препрека за домаћу технолошку индустрију. Предлози се могу даље дискутовати и подржати, а биће прослеђени надлежним органима државне управе.

 

У пилот фази предлози се морају односити само на смањење административних препрека и унапређење пословног окружење за развој технолошке привреде.

 

Неки од примера досадашњих предлога су:

 

- Обавештење о девизном приливу — које служи само у сврхе статистике Народне банке и представља непотребан терет предузетницима

 

- Доказ о уплати у облику електронског извода — уколико је уплата извршена путем е-банкинга и извод одштампан, државни орган не прихвата такав извод уколико нисте отишли до банке да добијете печат.

 

Шта се дешава са предлозима

 

Сви предлози су праћени од стране Републичког секретаријата за јавне политике, као надлежног органа јавне управе задуженог за регулаторну реформу и унапређење процеса управљања јавним политикама. Секретаријат ће одлучивати о томе који предлози треба да буду прослеђени надлежним институцијама, у складу са оквирима пилот пројекта.

 

Разматраће се само предлози који већ нису били предмет разматрања. А сви размотрени и прихваћени предлози ће бити увршћени у акциони план Савет Владе формиран за унапређење сектора информационих технологија.

 

Пројекат је подржан од стране Републичког секратријата за јавне политике у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој и Democratic Society и Zinzan Digital из Велике Британије, а направљен на мрежи Your Priorities.

 

Сви унети подаци које унесете чувани од стране Your Priorities и неће бити доступни државним органима и организацијама. Влада ће са вама комуницирати само кроз ову платформу, али без приступа осталим подацима.

 

Извор: Кућа добрих вести/Startit.rs


Последњи пут измењено петак, 17 фебруар 2017 13:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015