Кућа Добрих Вести

Login

Да ли сте за или против биткоина?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bitkoini454545БЕОГРАД - Друштво за информатику србије и Машински факултет у Београду организују у уторак 21. фебруара у 19 часова округли сто „За и против биткоина“.


Округли сто одржаће се на Машинском факулктету, Краљице Марије 16.
Како функционису алгоритми за генерисање биткоина?


Да ли новчана маса генерисана кроз биткоин може да угрози монетарни систем, а самим тим у економију земаља?.


Да ли је трговина биткоинима нелегална?


Која је разлика измежђу криптовалута и електронских валута?


Који зу механизми за трговину биткоинима?


Како се у пракси тргује биткоинима? Како у свету и да ли има трговине код нас?


Како у САД и ЕУ гледају на куповину и промет биткоина?


Уводничари у расправу биће: проф. др. Војкан Васковиц, Александар Матановиц, ЕЦ Дистрицт, Жарко Птичек, Птичек д.о.о.Милош Марковић, Торонто, Канада, ex-Mitsubishi bank director, Степан Воробиев, Торонто, Blockchain Education Network (BEN).


Виртулна вилута коју сами контролишете


Ако сте одувек сањали о валути чију вредност не одређује неки други чинилац као што је инфлација, девизни курс или банка са својом рачуницом, можда је решење у употреби виртуелног новца „биткоина“ - који сами као корисник контролишете.


У Србији, преносе београдски медији, „биткоином“ већ тргује неколико стотина људи, а у нашој земљи однедавно може и школарина да се плати овом валутом, као у случају новосадске Е-гимназије.


Биткоин је виртуелни новац који нема свој физички облик и нови је начин међународног електронског плаћања. Користи се за плаћања на интернету, али се може и заменити другим, класичним валутама.


Биткоини имају вредност само зато што су људи добровољно прихватили да као начин плаћања за “права” добра и услуге. Међутим, они могу бити размењени и за праву, конвенционалну валуту.

 

Биткоин је осмислио извесни Сатоши Накамото, 2009. године, а назив "биткоин" односи се и на open source softver који омогућава коришћење валуте и на читаву P2P мрежу корисника. За праћење трансакција користи се дистрибуирана база података преко чворова peer-to-peer мреже. 

 

Биткоини могу бити коришћени за куповину различитих он-лајн (online) услуга (рецимо – веб дизајн). Пошиљалац шаље “новчиће” на адресу примаоца комбинујући их у поруци са приватним кључем познатим само пошиљаоцу. Сваки учесник мреже има такозвани фајл - новчаник, који садржи произвољну количину пари кључева.


Немогуће је располагати новцем других људи и потрошити два пута исти новац: за безбедност се користе криптографске методе. Адреса не садржи никакве информације o свом власнику и у текстуалном облику представља линију дужине од 33 - 34 карактера, која се састоји од слова латинског алфабета и бројева.


Корисник биткоина може имати више адреса, правећи их по сопственом нахођењу. Стварање нове адресе представља стварање новог пара кључева и за то није потребно повезивање са мрежом, а могућност да се адреса отвори за само једну трансакцију помаже у очувању анонимности.
Вредност "биткоин економије" расте, јер константно расте вредност “новчића” .

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 18 фебруар 2017 17:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија