Кућа Добрих Вести

Login

Расте потреба за ИТ јуниорима у 2017. години

Оцените овај чланак
(3 гласова)

itsekeotrre3444545БЕОГРАД - Према истраживању о потребама ИТ сектора у Србији, које је спровела компанија Инфостуд током фебруара месеца, види се велика потреба за запошљавањем ИТ јуниора у 2017. години.

 

Готово све ИТ компаније имају потешкоћа у проналажењу квалитетних запослених, те су спремне да помогну образовним установама око програма обуке и пракси за преквалификацију у ИТ, саопштава Инфостуд.


Влада Републике Србије је крајем децембра усвојила Предлог за унапређење ИТ сектора у Србији који предвиђа низ мера за подршку преквалификацији у ИТ сектор (http://www.itobuke.rs), развоју формалног образовања из ове области, као и стварању доброг амбијента за ИТ компаније, стартапе и мала и средња предузећа.

 

Тим поводом Инфостуд је у сарадњи са Владом Републике Србије спровео истраживање о потреби компанија за запошљавањем ИТ јуниора. Анкета је урађена на узорку од 118 компанија које су у значајној мери запошљавали ИТ кадрове на територији Републике Србије.


Компаније и даље тешко долазе до квалитетно запослених


Једна од првих тачака предлога унапређења јесте спровођење програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере, а више информација о програму можете прочитати ОВДЕ. По резултатима истраживања у протекле 3 године забележен је значајан пораст у запошљавању јуниор програмера, а у 2017.години на узорку од 118 анкетираних компанија планирано је запошљавање још скоро хиљаду нових кадрова. Скоро све анкетиране компаније (95%) су се изјасниле да имају потешкоћа са проналажењем квалитетних запослених, док је за 4% компанија проналазак скоро немогућ.


"ИТ је један од најпрофитабилнијих сектора у свету у који је потребно уложити знање, без додатних субвенција. Представља основу за економски развој земаља и њихову стабилност. Због свега тога, едукација и запошљавање у области ИТ-ја треба да буду приоритети.” изјавила је Милица Ивић из ЛимундоГрада.

 

      juniori                                         

 

Она је додала да им је драго што је Министарство државне управе и локалне самоуправе препознало значај овог сектора и позвао све заинтересоване ИТ учеснике на тржишту Србије да се укључе у обучавање и преквалификацију талентованих кандидата.


Преко праксе до посла


Око 60 одсто анкетираних компанија је у 2016. години имало програм стручне праксе, након кога су готово све компаније запослиле известан број практиканата. Скоро половина анкетираних компанија плаћала је практикантима месечну надокнаду која је у просеку износила око 25.000 динара.

 

Најтраженији програмери за веб и апликације


Највећа потреба према резултатима анкете влада за wеб програмерима и програмерима апликација, где се највише тражи познавање програмских језика Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL и програмских алата као што су Photoshop i Unity.


Због присутног великог дефицита програмера, који се, између осталог, огледа и овој анкети, Влада Србије, преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, планира да започне програм преквалификације појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере. Саме преквалификације би требало да почну у априлу ове године. Иначе, о тражњи компанија за програмерима говори и податак да је преко 60% анкетираних компанија исказало жељу да прими на праксу учеснике програма преквалификације.

 

Извор: Инфостуд


Последњи пут измењено среда, 22 фебруар 2017 19:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија