Logo
Одштампајте ову страницу

ИТконект2017 – Испрограмирај своју будућност

Оцените овај чланак
(4 гласова)

falabogu343434БЕОГРАД – Ко јуче или данас није посетио ИТконект2017 у хотелу Crowne Plaza а бави се програмирањем и ИТ технологијама – направио је грешку!

 

То можемо одмах да признамо на основу нашег утиска. Не само да је богатије присуство ИТ компанија на овогодишњем, трећем ИТ конекту, већ је и конференција са предавачима, водећим стручњацима из ИТ индустрије, допринела да се за скуп пријави више од 3.500 посетилаца.

 

             

Организатори су изузетно задовољни, али и програмери из различитих области. Ове године велики је број сениора који су посетили догађај, што је изненадило саме представнике ИТ компанија које су очекивали да ће се на њиховим штандовима више појављивати јуниори и млади програмери без искуства.

                              efront43434

 

ИТ конект је ове године окупио целу ИТ сцену, по трећи пут за редом и ове године смо премашили очекивања учесника. Преко 3.500 људи се пријавило и регистровало и преко 40 компанија је ту. Окупили смо и заједницу и иностране прдаваче из целог света. ИТ сцена се окупила од јуниора до сениор прорамера. То што је број сениора који су нас посетили дуплиран у односу на прошлу годину за нас није изненадјење и ми то тумачимо тиме да су дошли да виде како стоје на ИТ сцени и где им је место. Њима је вероватно занимљиво да додју да виде како се котирају код осталих компанија. Ове године смо организовали „јака“ предавања, довели смо струцњаке из целе Америке и они су допринели посети сениор програмера“, каже Милица, једна од главних организаторки овог догађаја.

                         ljudid454545

 

„Широм света познати су наши предавачи. Ми смо још прошле године у августу кренули у потрагу за предавачима. Урадили смо истраживање тржишта да видимо ко су добри људи у појединим областима и изашло нам је неких петнаестак имена, од којих смо изабарали пет. Направили смо и упитник у коме смо питали домаће ИТ експерте кога би волели да виде на догађају. Од тога је направљени неки микс од тога шта ми мислимо да је у реду и шта би они желели да виде. Сви предавачи су добри, а ја бих од тих пет издвојила Амира Ебрахимија који нам је причао о новом Unit EditorVR алату на којем ради. То је један фрејмов алат за креирање виртуелне стварности. Он креира виртуалну стварност унутар виртуелне стварности. То је за разумети јако тешко. Реч је о потпуно новом алату, који код нас још није стигао, нити се о томе пирча. Ми смо га довели из САД-а. Он је пре десет дана у Америци представио тај свој нови алат који се ево код нас екслузивно по први пут представља у Европи“, каже Милица.

 

На ИТ конекту су причали и Махмуд Залт, један од 10 највећих стручњака на свету за Ларавел, нови ПХП , један од 10 највећих стручњака на свету за Ларавел, нови ПХП фрејмворк, причаће о томе зашто у 2017-ој години уместо традиционалних веб апликација базираних на ХТМЛ, треба правити АПИ оријентисане апликације?

                           konekt343434

Зенд консултант Адам Кулп приао је о тестирању у PHP, а биће речи и неким новим трендовима у ИТ-ју као што је IoT, Machine Learning, Big Data и друго. Свима који имају или планирају свој стартуп помогла је занимљива тема - приручник како преживети ако сте ИТ стартап у Србији.

 

Можда нисте знали, али осим што је сјајан предавач, ПХП стручњак, Зенд консултант, Адам Кулп има и црни појас у џудоу, трчи дуге маратоне и сваке године препешачи стотине километара.

 

На догађају је било више од тридесетак ИТ команија.

 

                         holikode343434    

                                  

Попричали смо представницима неколико њих да нам пренесу своје утиске о ИТконекту, али да видимо и каква је потражња за ИТ кадровима, односно које програмерске позиције нуде на тржишту рада.

 

Компанија „Holycode.rs“ послује на тржишту две и по године. У мешовитом власништву је момка из Србије, док су двојица власника из Швајцарске. Идеја оснивања фирме је да буде специјализована за nearshore software devolopment. Фирма има тренутно десет клијената из Немачке, Швајцарке и Словеније (Movu Schweiz, Sendvalu, Knip, Campanda, RoomEstate, Salviol, VIU, Ava)...

 

„Ми смо као као Hub, деволомпмент тимови су овде и раде за те клијенте. Ми им обезбеђујемо радне услове, простор, опрему. Раде на софтверским производима који су дугорочнији, дакле, стално је запослење. Сада нас има око 50. Углавном нама се овде јављају за јуниорске позиције и за праксу, иако ми углавно имамо сениоре у фирми, али неки клијенти траже практиканте. Помаже нам присуство на ИТ конекту, јер постајемо видљивији. Ту смо већ трећу годину, од самог почетка.  И ако нису у том тренутку спремни за нек у позицију, они који су посетили наш штанд,настављају да нас прате, преко сајта и ФБ. Када буду спремни, јаве се.  Битно је да млади човек који се пријављује за посао да жели да учи, да има неку основу са факултета и да га то занима. Стврно може доста тога да се научи  код куће, ако те  занима. Најбитнија је жеља а све остало је како се уклопи у позицију и шта клијенти траже, каже Јасна из одељења за људске ресурсе ове компаније.

 

                           devetehdfrdf090090      

 

Компанија „Devtech“ долази из Новог Сада и релативно је млада ИТ компанија. Недавно је отворила канцеларију у Београду. Тренутно имају sale департман, а у плану је да отворе и ПХП департман.  Баве се cloud веб технологијама.

 

„Доста смо млада компанија, постојимо пет година на овом тржишту. Потпуно смо окренути иностраном тржишту. Углавном су то клијенти из Северне Америке, Велике Британије, Централне Европе, са Далеког Истока. Наше услуге се деле на неколико делова имамо profesional services део који се односи на аутсорсинг, где изнајмљујемо наше тимове клијентима. Такође, са друге стране имамо project base део, где се раде краткорочни пројекти и наш сопствени производни део.  Оно што ми радимо јесте интеграција података, миграција података са платформе једне на другу. У компанији нас има 150,потрудили смо се да нарастемо. Имамо доста квалитетан кадар. Тренутно за канцеларију у  Београду тражимо ПХП деволопер, у наредних неколико месеци то ће нарасти на више десетина. Тражимо људе са исксуством, али рецимо пре две три недеље смо запослили људе који немају пуно искуства.  Осмислили смо увођење новог запосленог у компанију тако што се та особа не „баца одмах у ватру“  него улази у фирму и упознаје се са људима, шта радимо на пројектима, уче о пројекту и тек након тога почињу да раде на њему. То се показала како супер стратегија и оправдан рецепт. Канцеларија у Београду је већ отворена пре неколико месеци, за њу су нам више потребни ПХП деволопери  и за сејл департмент, а за Нови Сад поред ПХП деволопера и Дот нет деволопер, пројект менаџери“, каже Карло Бем из одељења за људске ресурсе компаније „Devtech“  и наглашава да није забринут за будућност ИТ сектора у Србији јер му је утисак да све више људи уписује ИТ програме на факултету и тај сектор добија место које му по правилу припада у Србији.

 

Ко воли да програмира игрице за гејминг индустрију, могао је да се заустави и на штанду америчке компаније “Ubisoft“ која ради на изради Tripl видео игрица.

 konfeneirjao45945

 

„Ubisoft Beograd“ je последњи „Ubisoftov“ продукцијски студио у Источној Европи. Са јаком PC експертизом планира да публикује најбоље PC игрице у индустрији и позиционира Београд на чело game developmenta.

Током последњих месеци, „Ubisoft Beograd“ je радио на развоју PC верзије једне од највећих „Ubisoftovih“  AAA брендова - Tom Clancy’s Ghost Recon® Wildlands.

 

Тим од тренутно 23 људи је блиско сарађивао са „Ubisoft“ тимом  из Букурешта и очекује још пројекта и сарадњи са другим „Ubisoft“ студијима. Студио планира да у до краја године запосли 40 људи.

              

                            CVANTOKSCCCCCC

 

Имамо отворене позиције четири програмерске и за артисте и за 2Д три моделара, али у суштини с обзиром да triple гејминг није постојао овде,  не очекујемо да неко ко се пријављује за рад код нас ради тај посао. То се научи. Ми смо имали први тим од десет људи који је шест месеци провео на обуци у Букуршту, вратио се у Србију и сад развија остататак тима, нове људе који долазе. Ми смо специфични јер нама требају C plus програмери који знају да раде у C++  прораму. На факултету се то учи, али зависи од радног искуства особе. C++ није програмски језик у широј употреби па није лако ни наћи неког ко зна. Нама је битно да особе које долазе да раде воле гејминг“, каже Маја Николић из HR сектора ове компаније.

„Quantox Technology“ је брзо растућа и једна од ретких у целости српских компанија у ИТ сектору. Са преко десет година искуства у развоју и јачању светских веб платформи, поред фокуса на развој платформи у ПХП и са стотину и педесет запслених, ова фирма ради и у тимовима на Front end технологијама, као и развоју мобилних и смарт ТВ апликација.

 

„Имамо велики низ пројеката,  сарађујемо са пуно клијената из иностранства, првенствено из САД, имамо и Европе. Имамо три канцеларије у Београду , Чачку и Крагујевцу и већ око 160 људи. Од 2006 смо у Србији.  Нама је ово друга година да смо овде, већ знамо шта можемо да очекујемо од ИТ конекта. Пре свега неки препознатљив брендинг, да нас људи знају“ , каже Зорана Врањеш из HR сектора ове компаније.

 

 

На питање, које позиције су им тренутно отворене, Зорана каже да су њима тренутно интересантни Front end и Back end програмери.

 

„Имамо тренутно отворено десет позиција, а у зависности до пројеката тај број се мења. Зависи од клијената и њихових потреба. Или је то рад на њиховим сајтовима или нам је достављена само идеја коју они желе да ми даље развијамо. Апсолутно смо и за то отворени јер ми радимо и ИТ консалтинг“, каже Зорана.

                         SIZMEK

„Sizmek“ je компанија која ради у области дигиталног оглашавања и продаје огласног простора на великим сајтовима. Та компанија, иако држи један одсто тржишта у односу на 90 одсто тржишта који држи Гугл или неколико процената које држе остале компаније, има велики број клијената.

                           itkonektnaslovna454545

 

„Ми служимо као медијатор измедју маркетиншких агенција и сајтова који продају простор. Неко купи одређени број приказа на неком сајту, ми смо систем који слђи да сервисира те огласе и да обезвеђује аналитику. Да неко ко је платио оглас, може да види каква је посета, колико је било цитарано и слично. Ми радимо са власницима сајтова, али првенствено са маркетиншким агенцијама. Оне заступају клијенте  попут Самсунга.

„Sizmek“ je америчка компанија, овде су отворили своје представништво. Изненадило ме  је колико људи долази са искуством, очекивао сам много мање. У овој индустрији 60 одсто послова у једној фирми добија се преко препорука“, каже један од момака који смо затекли на штанду.

                               smfojnijafirma5656

 

 

Компанија „Symphony“  се бави развојем софтверских решења за стартап компаније из Сан Франциска. Постоје већ једанаест година. У Србији су годину и по дана и имају тренутно 32 запослена.

 

"Планирамо у наредном периоду да запослимо још људи. Запошљавамо врхунске инжењере који не раде класично кодирање, што је посао програмера, већ учествују и у развоју самог производа. Наши клијенти су врло специфични, на пројектима радио до петоро људи, што је олакшавајућа околност, за софтвер дивелопере. На тржишту представљамо један посебан систем пословања.  Поред запошљавања софтвер дивелопера имамо и ту интерну културу која заступа људске вредности и међуљудске одное који одражавају ту позитивну радну атмосферу на самом послу. Поред тога што имамо лепе услове за рад, услове за рекреацију, тениски терен, базен, фитнес и остало, имамо тим људи који је у самом старту био важан када смо постављали посао у Србији, јер први људи чине ону културу која ће се развијати и преносити на људе који ће долазити. Имали смо среће, запослили смо одличне инжењере, процес селекције је прилично сложен, али то нам је омогућило да запослимо  лојалне људе јер за годину и по дана ниједан човек није отишао из фирме. Важно нам је да имамо лојалне људе који ће препознати вредности које заступа и пласира „Simphony“. За сада смо имали пуно среће и испоставио се да систем који применујемо функцинише добро“, каже Ана Стојовић, ПР ове компаније.

 

 

Ова ИТ фирма има канцеларије на Сењаку. Простор је величине 3,5 хиљаде квадратних метара. Има услове да запосли много више људи, али жели да задржи систем заједнице и да људи који раде познају једни друге да не одемо у масовност као што се то обично ради са ИТ компанијама.

 

                                 01sdfdfdf

 

 

„Долазе нам разноврсни кандидати, 90 одсто је ИТ стручњака. Има пуно људи који су заинтерсовани за праксу за јунироске позиције. Ми такве тренутно позиције немамо отворене, што не значи да их нећемо имати у будућности. Сви кандидати су добродошли, имамо формулар који се попуњава, кандидати остављају своје податке. Посетио нас је велики број сениора. Нас највише занимају Paton деволопери, међутим није искључено да се јаве и програмери који знају Java програм, јер могу да се и они прилагоде на нову технологију. Најбитније да неко има потенцијал и радно искуство а у нашем тиму није проблем да се преузме то знањe“, додаје Стојовић.

 

Више о осталим ИТ фирмама које су биле присутне на ИТконект прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 22 мај 2017 11:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015