Кућа Добрих Вести

Login

Ново издање ЦПН: Бура информација – зашто „лајкујемо“?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

burainformacijaаааааБЕОГРАД - Центар за промоцију науке објавио је ново издање „Бура информација – зашто ‘лајкујемо’?“ које пружа објашњење за наше индивидуално, али и колективно понашање на друштвеним мрежама.

 

Ново издање Центра за промоцију науке „Бура информација – зашто ‘лајкујемо’?“ доступно је публици на Сајму књига у Београду, а званична промоција овог издања заказана је за суботу, 28. октобар, у 17 часова, на штанду ЦПН-а, у Хали 2а.

 

У овом тренутку, Фејсбук је већи од највеће државе на планети. На друштвеним мрежама владају другачија правила од оних којих се придржавамо у реалном животу. Социјалне мреже у драстичној мери доприносе ширењу информација, али и дезинформација, које каткад имају разарајуће последице.

 

Аутори новог ЦПН издања „Бура информација – зашто ‘лајкујемо’?“ Винсент Хендрикс и Пеле Хансен упозоравају управо на буру информација која је захватила савремено друштво, а посебно на некритичко усвајање и коришћење информација приликом формирања мишљења и доношења одлука.

 

„Бура информација – зашто ‘лајкујемо’?“ је оригинално дело које на једном месту пружа детаљан увид у савремена истраживања токова информација који обликују различите аспекте наших живота, у друштвеном, економском и политичком погледу. Ова узбудљива књига лако се чита и неизбежно је штиво за све оне који желе да разумеју 21. век и подржавају развој демократских вредности у савременом друштву.

 

У настојању да осветле механизме који одређују токове информација у савременом друштву и обликују и управљају многим аспектима нашег живота, аутори су изложили резултате најрелевантнијих истраживања из различитих научних области, попут економије, психологије, теорије игара, филозофије и логике. Кроз формалну анализу стања у овим областима, али и кроз низ узбудљивих прича, они нам доносе увид у различите феномене као што су ефекат пасивног посматрача, сакупљање у стадо, ефекат леминга и групно мишљење, али и у то како су савремене информационе технологије појачале њихово дејство.

 

Како је у рецензији књиге навео Улрик Хагеруп, извршни директор Вести на Данском јавном сервису, савременом човеку не треба више вести – потребне су му боље вести. Сви се давимо у загађеним информацијама које нас окружују. Како и сами аутори наводе, бура информација подрива нашу способност да одвојимо истинито од баналног и тенденциозног и, уколико остане непроверена, подриће нашу колективну интелигенцију.

 

Књигу је превела Марија Новаковић, асистенткиња на Факултету организационих наука у Београду. Осим ове књиге, Марија је превела још два издања Центра за промоцију науке, „Одравњивање“ и „Научну комуникацију“.

 

Стручни редактор превода је др Машан Богдановски, професор Филозофског факултета у Београду.

 

Ауторка ликовног решења насловне стране је позната графичка дизајнерка Моника Ланг, предавач на Факултету за медије и дизајн.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 октобар 2017 22:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија