Кућа Добрих Вести

Login

Осамсто наставника из информатике прошло обуку из програмирања

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fotioobukamsciroБЕОГРАД - Предмет Информатика и рачунарство је од ове школске године добио статус обавезног предмета у петом разреду, док се у шестом разреду основне школе изучава по новом наставном програму.

 

Најкомплекснију целину у оквиру овог предмета чине рачунарство и програмирање, због чега је било потребно усмерити посебну пажњу на ту област и савладавање алгоритамског начина размишљања као основног корака, када је реч о учењу програмирања.

 

Microsoft Philanthropies иницијатива, спроведена од стране Фондације Петља у сарадњи са Фондацијом Докукино, помогла је да се ова пажња адекватно усмери и спроведе у виду двомесечне обуке скоро 800 наставника информатике и рачунарства основних школа, на 30 локација у Србији.

 

„Образовање и усавршавање уз помоћ савремених технологија неопходне су вештине за успех у 21. веку. microsoft је посвећен овој иницијативи која ће наставницима, а самим тим и заједницама у којима они раде, пружити могућност да се усавршавају и остваре свој пун потенцијал“, изјавила је Јелена Ружичић, менаџер програма за образовање у компанији "Microsoft" за Србију и Црну Гору.

 

Дводневне обуке, које су акредитоване од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и имају статус обука од јавног значаја, одржане су у 30 мање развијених општина широм земље. Програм обуке осмислили су и реализовали представници Математичког факултета Универзитета у Београду, а цео пројекат су значајном логистичком подршком омогућиле и ИТ компаније окупљене око Иницијативе Дигитална Србија.

 

Циљ Фондације Петља је да обуку прође што већи број наставника информатике због чега се у наредном периоду планирају додатне обуке, посебно у градовима са већим бројем основних школа попут Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Чачка и Суботице.

 

„Од наредног полугодишта у целом петом разреду и тамо где је предмет Информатика и рачунарство изабран у шестом разреду креће да се учи програмирање на један нов и модеран начин, занимљив и примерен узрасту. Фондација Петља свим својим снагама пружа подршку да то буде успешно, у чему нам помажу бројне ИКТ компаније којима се овом приликом захваљујемо“, изјавио је Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља.

 

Међу наставницима влада изузетно интересовање за додатним усавршавањем у области у којој држе наставу, што показује и охрабрујућа чињеница да је иницијално било планирано да обуку прође 450 наставника, а да се скоро 800 наставника пријавило – и прошло обуку у овом циклусу.

 

Значајна практична подршка и наставницима и ученицима, може се наћи на порталу Петља.орг, где су августу објављени онлајн едукативни материјали за учење програмских језика Scrathch и Puthon, у складу са новим наставним програмима (https://petlja.org/OsnovnaSkola).

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 07 децембар 2017 23:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија