Кућа Добрих Вести

Login

Концерт ансамбла „HolddalaNap”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

HONDALAAAAAAБЕОГРД - Концерт ансамбла HolddalaNap држаће се сутра са почетком у 19 часова у великој сали Collegium Hungaricum.

 

„Увек је велика радост, када ансамбл може изабрати тачно име и то се у случају ансамбла „HolddalaNap” савршено поклопило.

 

Ансамбл "HolddalaNap" је мађарски ансамбл који је оформљен 2008. године. Највише компонују на балканским, персијским, латиноамеричким и фламенко инструментима, притом стварајући у музичком свету горе наведених.

 

Њихови концерти су фантастична симбиоза игре и обреда.

 

Поред сопствених композиционих текстова (који су ауторски радови Анне Гулyáс) део њиховог репертоара чине обраде фолклора, као и укомпоновани стихови. Мелодије заједнички стварају. Стихови, мелодија, или основни музички елементи су својствени. Њихов циљ је да пруже „укус” песама других народа у оквирима својих тематских концерата.

 

Инструменти су народног, рано-музичког карактера: искључиво акустични.


У њиховим композицијама свет древног звука долази до изражаја. Сви чланови ансамбла певају, тиме дајући још већи простор полифоности.

 

Први албум наслова Дандала је објављен 2014. године под окриљем Grullus издавача, и у врло кратком периоду је добио безброј стручних признања – албум је уживао изузетно добар пријем.

 

Најновији албум ансамбла HolddalaNap наслова „Плес са свемиром” је имао премијеру у будимпештанској Музичкој кући Фонó 27. априла 2018., украшен изузетним графикама Boldizsára Kőa. Завршна песма новог албума је вишејезична молитва за мир: вокали различитих нација, вера и језика певају заједно на ромском, мађарском, енглеском, арапском и шпанском језику за мир, за заједништво међу народима.

 

Чланови Ансамбла "HolddalaNap" су:

 

Lídia Draskóczy (вииолина)
Barna Gábos (бамбус и дрвене блок флауте)
Anna Gulyás (вокал)
László Szlama (вокал, кобоз, цитра)
Gábor Ölvedi (бубњеви-перкусије, вокал)
Alex Torres (Peru) (гитара, баглама, вокал)
Árpád Vajdovich (бас гитара, контрабас, вокал)

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија