Кућа Добрих Вести

Login

Да ли је мит о човеку његов усуд или је усуд - мит?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

promocijaknjigeeeeeeБЕОГРАД - У Удружењу књижевника Србије, у петак, 13. јула, одржана је промоција две књиге, двоје песника.


Збирке песама УСУД, наше суграђанке Гордане Влајић и “Мит о човеку”, књижевника Војислава Вукотића.


У пуној Свечаној сали Удружења о збирци књижевнице Гордане Влајић говорили су Миодраг Јакшић, књижевник и председник Матице исељеника и Срба у региону, књижевник Радомир Мићуновић и Стефан Тићми, млади писац који се ових дана вртоглаво пење на лествицу најчитанијих са својим романом – првенцем „Ја сам Акико“.


О збирци „Мит о човеку“ Војислава Вукотића своје похвално мишљење изнели су књижевник Миљурко Вукадиновић и књижевна критичарка Љиљана Симић.


Песме Гордане Влајић и Војислава Вукотића говорили су сами аутори, уз помоћ надареног Виктора Влајића који је поред самосталног наступа побрао аплаузе и за песму „Аперитив од младе јесени“ коју су рецитовали заједно мајка и син, Гордана и Виктор Влајић.
О новој збирци Гордане Влајић су се кроз кратке приказе изразито похвално изразили, поред осталих, и Љубивоје Ршумовић, новинар Михаило Меденица и књижевница Јасмина Малешевић.


Љубивоје Ршумовић: "... Изненадила си ме поново, Гордана. Овога пута циклусом песама и сналажењем у ритмовању стварности и личне лиричности. Ти умеш да поштујеш Реч, то блиста из твојих стихова. Успут, она тачка у наслову књиге је искорак, свиђа ми се. Настави да предњачиш, понашај се као да је Рембо теби написао "Писмо видовитог", а не Демијеу."


Михаило Меденица, новинар: " (...) У овим Усуд. песмама сам умирао и васкрсавао изнова, схватајући... кроз живот се може стиховима, живот јесу стихови, човек је поезија, човек је проза, све остало је опсена пука."


Јасмина Малешевић, књижевница: „У најновијој књизи песама, Гордане Влајић, неколико наслова се завршава тачком. Тачком се завршава и наслов књиге... После тачке, почиње најистинскији свет песникиње која се усудила, да наговести да ће укрстити мачеве са самом собом и раскрстити са страхом од записивања виспрених мисли и слика које слећу као несаломиви лептири судбине.
У жељи да не будем пловак који остаје на површини, претворићу сва слова у оловну куглицу. Покушаћу да потонем до Горданиног песничког бића... Потонућу до песме „Како је умрла Ленка Дунђерски“, која ме је својим искораком посебно дотакла. Песма, која је много више од љубавног дијалога, јер у њој видим и све оно што Гордана Влајић јесте.


Сви смо ми Ленке и Лазе, у појединим епохама свог живота. Удес, коб, судба, усуд, свеједно, пропињу се и бургијају по зидовима среће.


Гордана се усудила, да о односу између Ленке и Лазе напише песму, која другачије тече и која огромна љубавна крила дарује Ленки а не Лази.


Одважити се да усуд осудиш, удесиш, разнежиш, није космичка шала. Само тако, песник остаје у дослуху са собом, приближавајући се својој суштини. Гордана јасно види мале и велике људе, реке и мора. Частољубљива је и свестрана и у животу и у песничком изразу. Лагано спознаје шта све може да се догоди кад се усуди да опрости и када усуде себичне и клете, натера да одлете.”


Гордани је ово десета, а Војиславу дванаеста књига. Након Лисабона (Португал), Бургаса (Бугарска) и Решица (Румунија), београдска промоција УСУД.а је својеврстан наставак представљања ове књиге по Србији, након што је глумица Јелена Ступљанин говорила једну од песама на априлском „Књижевном маратону Београдски читач“ у Чубурском парку.

 

Извор: Mojkraj.rs/Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија