Кућа Добрих Вести

Login

БИТЕФ: Свет без људи – представе без глумаца

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bitef1111111БЕОГРАД - Педесет друго издање Битефа ће се одржати у Београду од 13. до 22. септембра под слоганом Свет без људи.

 

Овим слоганом уметнички тим Битефа, превасходно је желео да обухвати неколико међусобно чврсто повезаних тематско-проблемских асоцијација: свет без „правих“ људи, свет уочи апокалипсе и феномен смрти.



Вишеслојни кураторски концепт овогодишњи Битеф води у више праваца. Један од сегмената фестивала чије се две од три продукције директно баве феноменом смрти, открива, међутим, још једно значење слогана. Ради се о позоришним инсталацијама, представама без живих глумаца на сцени.



Вечна Русија, ауторке Марине Давидове, у продукцији берлинског позоришта HAU, у себи садржи двоструку политичку провокацију, намењену како левичарима, тако и десничарима. Са једне стране она критикује Путинов режим оптужујући га да се надовезује на традицију ауторитарности руског друштва, док са друге заступа тезу да неке од највећих друштвених слобода у Русији нису освојене бољшевичком Октобарском револуцијом, већ грађанско-социјалистичком Фербурарском револуцијом.

Млади мултимедијални уметник из Израела Надав Барнеа, представиће се публици инсталацијом PA'AM, у складу са већ добро профилисаном стратегијом Битефа да открива и у ширем међународном контексту афирмише нова имена. Ради се о јединственој инсталацији која, по речима уметничког директора Ивана Меденице, комбинује најсавременији сценски израз са древним осећањем смрти.

Заоставштина, комади без људи


Целину од три инсталације на 52. Битефу заокружује рад Заоставштина, комади без људи познатог редитеља Штефана Кегија, једног од три члана светски прослављеног колектива Римини Протокол, а који је продукција једног од водећих швајцарских позоришта, Видија из Лозане. Трејлер представе погледајте ОВДЕ.

 


Оно што је веома важно истаћи, у контексту традиционалних предрасуда у доживљају позоришних форми и жанрова, односно тога шта је позориште а шта не, је чињеница да су све три инсталације прављење за играње у позоришном простору, а не галеријама или другим просторима. Другим речимца, ако су сами продуценти ове пројекте третирали као позоришне представе, ствара се утисак да је свака дебата о томе да ли је овим пројектима место на позоришном фестивалу сувишна.

Искористите промо акцију Битефа (Bitef early bird) у оквиру које можете набавити улазнице за велики музички спектакл Реквијем за Л. који ће 22. септембра у 20 часова у Сава центру затворити 52. Битеф. Улазнице су пуштене у продају и могу се до 12. августа купити по промотивним ценама од 1.200 и 1.800 динара на благајни Сава центра и свим овлашћеним продајним местима Евентима у Србији.

Резервација улазница за све Битефове представе почиње од 13. августа и трајаће до 25. августа. Улазнице се могу резервисати путем мејл адресе: благајна@битеф.рс и путем телефона: + 381 69 899 24 00.

Продаја улазница за све представе на 52. Битефу почиње 27. августа на Благајни Битеф фестивала која је смештена у Позоришту на Теразијама (Теразије 29).

Редовне цене улазница за све представе овогодишњег главног програма су 1.700 и 2.500 динара. Битеф је и ове године омогућио погодности за верну публику, те се за комплет улазница добија попуст од 30%, док је за резервисане улазнице и организоване групе планиран попуст од 20%.

Битеф су традиционално подржали покровитељи Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије. Подршку су пружили и Амбасада СР Немачке у Београду и Гоетхе-Институт Београд, Амбасада Израела у Београду, Амбасада Швајцарске у Београду и Француски институт у Србији.

Као поклон Београду, Битефу и љубитељима позоришта, I&F McCann Група и њен оснивач Срђан Шапер и ове године одлучили су да подрже фестивал као важан спонзор и партнер Битефа. Ова сарадња представља само почетак дугорочне стратешке сарадње и партнерства Битеф фестивала и I&FMcCann рупе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 јул 2018 23:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија