Кућа Добрих Вести

Login

Стогодишњица „Дана молитве за Србију“ у Вашингтону

Оцените овај чланак
(1 Глас)

velikiratБЕОГРАД - Дана 28. јула 1918. године, влада Вудро Вилсона, тадашњег председника Сједињених Америчких Држава, издала је проглас којим се тај дан одређује за „Дан молитве за Србију“, а српска заства се завијорила изнад Беле Куће у Вашингтону и многих главних америчких институција, што је представљало историјски преседан.

 

Одређено је да се тога дана српска застава вијори изнад Беле Куће и свих главних америчких институција и да се звона цркава широм Америке огласе у част српских жртава у Првом светском рату. Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Новом свету желећи да помогне својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини, те се придружио српској војсци. Многи од њих се никада нису вратили.

 

Дан када се изнад Беле куће вијорила српска застава - писмо Вудро Вилсона

 

Да подсетимо на историјске чињенице тог - 28. јула 1918, председник САД Вудро Вилсон (Woodrow Wilson) издао је следеће саопштење америчком народу. Прочитано је у црквама широм земље и објављено у скоро свим утицајним дневним новинама. Српска застава је подигнута изнад Беле Куће као и у свим зградама јавних институција у главном граду САД. Порука је гласила:

 

Народу Сједињених Држава:

 

,,У недељу 28. јула навршава се четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, пре него да се изложи лукавом и недостојном прогону припремљеног непријатеља, објавом рата Аустроугарске био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља решеног да га уништи. Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље десет пута веће по броју становништва и војној моћи, и тек када су три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Иако је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада надјачани надмоћнијим силама, њихова љубав према слободи остала је неумањена. Брутална сила није утицала на њихову снажну одлуку да жртвују све за слободу и независност.

 

Примерено је да народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и да бирају своје владе, присећајући се да су начела за које се Србија витешки борила и пропатила иста она начела за која се залажу Сједињене Државе, поводом ове годишњице изрази на адекватан начин саосећење са овим потлаченим народом који се тако херојски одупирао тежњама германске нације да доминира светом. У исто време, не бисмо смели заборавити ни истородне народе велике словенске расе – Пољаке, Чехе и Југословене, који сада под владавином туђинаца, чезну за независношћу и националним јединством.

 

Ово се не може обележити на више прикладан начин до у нашим црквама.

 

И, зато, позивам народ Сједињених Америчких Држава, свих вера и вероисповести, да се окупе на својим месним богослужењима, у недељу 28. јула, у циљу исказивања саосећања са овим подјармљеним народом и њиховим истородницима у другим земљама, И да призовемо благослов свемогућег Бога за њих саме као и за циљ којем су се посветили".

 

Вудро Вилсон, председник
Бела кућа, јул 1918.

 

И амбасада САД у Србији огласила се овим поводом и спотом - Ви сте свет


На свом званичном твитер налогу Амбасада САД у Србији је објавила: Захваљујући једном од вас пре сто година застава Србије вијорила се изнад @WhiteHouse као и на свим зградама и јавним институцијама у главном граду САД. Уз то је објавила и спот у коме се говори о значају нашег прослављеног научника Михајла Пупина, како за светску, тако и за америчку науку и њене образовне и научне иституције, од којих је многима био оснивач. 

 

Текст који је објављен на сајту амбасаде САД пре четири године поново је постао актуелан захваљујући посту амбасаде на Фејсбуку који скреће пажњу на то да су се поред америчке, изнад Беле куће кроз историју вијориле заставе још само две нације, а једна од њих је и застава Србије која је 1918. године подигнута изнад Беле Куће, као и у свим зградама  јавним институцијама у главом граду САД.  Спот Амбасаде САД можете погледати на следећем ЛИНКУ

 

Обележавању 100-годишњице подизања српске заставе у Вашингтону присуствоваће и премијерка Србије

 

Влада републике Србије је најавила да ће и премијерка Ана Брнабић у Вашингтону присуствовати обележавању стогодишњице подизања српске заставе испред Беле куће.

 

Тај јубилеј, како је предочено, биће обележен низом манифестација, које ће се у главном граду САД

одржати од 25. до 28. јула, а председница владе Србије биће домаћин свечаности која ће се
поводом јубилеја одржати у згради америчког Конгреса.



И  Српска Православна Црква у САД организује прославу овог значајног јубилеја

 

Препознајући њихове жртве и љубав према српском народу, али сећајући се и великих пријатеља нашег народа у Америци, Српска Православна Црква (СПЦ) је саопштила да организује прославу стоте годишњице прокламације председника Вилсона, пробој Солунског фронта, те завршетка Првог светског рата.

 

Под духовним покровитељством Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г. Иринеја, СПЦ – Епархије у Сједињеним Америчким Државама организује у престоном граду Вашингтону вишедневну прославу ових значајних догађаја.

 

Прослава ће почети у среду, 25. јула отварањем сесије Конгреса САД молитвом, коју ће произнети Његово Преосвештенство Владика Иринеј. У поподневним часовима тога дана биће уприличен пријем у просторијама Конгреса у организацији Српског кокуса у Конгресу САД, Амбасаде Р. Србије у Вашингтону и Одбора Српске Православне Цркве за обележавање стогодишњице Првог светског рата.

 

Научни скуп о улози Српске Православне Цркве

 

За наредни дан, 26. јул, у Националном Прес Клубу, предвиђен је научни скуп о улози Српске Православне Цркве и српског народа у Првом светском рату. Очекује се да ће на скупу и Стејт Департмент бити заступљен на високом нивоу. Покровитељ скупа је Српска Народна Одбрана, чији је први председник и оснивач, Михаило Пупин, одиграо главну улогу у организацији помоћи нашем народу током Првог светског рата. По завршетку рада скупа планиран је пријем за све учеснике.

 

Током скупа биће премијерно постављена визуелно-литерарна изложба под насловом „Тамо далеко: 1918-2018“ у организацији Art Exchange из Вашингтона и њихових партнера.

 

У петак, 27. јула, планиран је свечани пријем у Карнеги Институцији у Вашингтону у организацији представништва Републике Српске, а у част Њене Екселенције Г-ђе Жељке Цвијановић, премијерке Републике Српске.

 

У наставку ће бити одржан културни програм под покровитељством Српског Народног Савеза. Учесници су гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје и Српско певачко друштво „Лира“ из Вашингтона.

 

Литургија на стогодишњицу прокламације

 

На саму стогодишњицу прокламације, у суботу 28. јула, архијерејска Све-православна Света Литургија биће служена у Саборном храму Светог Николаја, Америчке Православне Цркве, а у присуству више архијереја и већег броја свештенства. Поред архијереја Српске Православне Цркве, очекује се присуство архијереја и свештенства из других православних јурисдикција у Америци. По завршетку Свете Литургије, Коло Српских Сестара при Српској Православној Цркви Св. Луке у Вашингтону припремиће послужење за присутне.

 

У вечерњим часовима тога дана, планиран је свечани банкет у Националном Прес Центру. Уважене званице из пословног света и света политике, заједно са српским родољубима, имаће прилику да прикладно обележе завршетак Великог рата, одају пошту српским жртвама, као и да се са захвалношћу сете пријатеља нашег народа из Америке у том, за Србију, тешком периоду.

 

Последњег дана прославе, у недељу 29. јула, биће служена Света Архијерејска Литургија у Српској Православној Цркви Св. Луке у Вашингтону. У наставку Литургије следи породични пикник на црквеном имању.

 

Позивамо сву браћу и сестре, родољубиве Србе, да нам се придруже у прослави овог за наш народзначајног јубилеја. Обележимо заједно успомену на наше велике претке и одајмо им дужну почаст.

 

По речима Владике Иринеја: „Сви путеви воде у Вашингтон на прославу дана када се српска застава вијорила код Беле Куће!“.

 

Извор: Кућа добрих вести/еasterndiocese.org



Последњи пут измењено недеља, 22 јул 2018 23:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија