Кућа Добрих Вести

Login

Беч: прва вожња аутобусом без возача

Оцените овај чланак
(2 гласова)

FotoooooooУ оквиру програма „Мобилност будућности“ и пројекта „ауто.Бус“ који је подржало аустријско Министарство саобраћаја одржана је прва пробна вожња два градска самовозећа аутобуса.

 

После три месеца интензивних припрема у аутобуском погону Леополдбау у Бечу прва пробна вожња успешно је изведена. Нова бечка линија без возача имаће прве путнике на пролеће 2019. године.


Два аутобуса без возача су први пут у реалним условима успешно возили улицама Беча. Аутобуси су у присуству оператера превезли одушевљене путнике рутом од око 2 километра – од станице метроа У2 до Технолошког центра Асперн и назад.


До краја 2018. године аутобуси ће бити детаљно испитивани. Почетком следеће године ова линија почиње да вози свакодневно и до тада ће њена тачна рута бити позната. На линији ће постојати фиксне станице, а све вожње ће надгледати обучени оператер.

 

Предвиђено је да минибус поред оператера може да превезе још 11 путника. Уколико превоз због временских непогода или техничких проблема изостане, на линији неће бити заменских возила. Вожња аутобусом биће бесплатна, а тренутно из законских разлога није дозвољен улаз у аутобусе са дечјим или инвалидским колицима.


За сараднике пројекта „ауто.Бус“ ова пробна вожња је била одлучујућа за њихов даљи рад – у Аустрији је први пут остварена „комуникација“ између возила и семафора на којима је радила фирма „Сиеменс“. Сиеменс је радио и на развоју комуникације аутобуса са саобраћајним знаковима.


„Аутономна вожња је велики тренд, који има потенцијал да промени градове и учини их одрживим. Као Градско саобраћајно предузеће бићемо међу првима у томе“, изразио је своје задовољство директор Бечког саобраћајног предузећа „Wiener Linien", Гинтер Штајнбауер. Планираним технолошким иновацијама овај пројекат треба да омогући помак када су у питању самовозеће аутобуске линије. „Желимо да се повећа ефикасност и безбедност аутономних возила“, нагласио је Штајнбауер.


Насеље Асперн је идеално окружење у Бечу за овакав експеримент, јер је ново насеље у коме се возила лакше крећу него у центру града. Асперн је на добром гласу као иновативна, урбана и испитивачка „лабораторија“ за развој Беча као паметног града.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 30 јул 2018 10:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија