Кућа Добрих Вести

Login

Источна Африка на фотографијама у Музеју афричке уметности

Оцените овај чланак
(0 гласова)

cfncioМузеј афричке уметности сваке неделје у 11 часова током августа организује стручна вођења кроз актуелну тематску изложбу и нове креативне радионице за децу.

 

Музеј афричке уметности организоваће за посетиоце у августу, сваке неделје у 11 часова, кустоска вођења кроз изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937–1939. Фотографије Коломана Трчке“. Ауторка изложбе Марија Милош, виши кустос, представиће посетиоцима током стручног вођења необичну биографију Коломана Трчке (Зрењанин, 1909 – Београд, 2000) који је, вођен послом у трговини коже, са непуних 30 година кренуо на далека путовања, у сусрет лјудима и културама источне Африке. „Пре Другог светског рата, ретки су били појединци са наших простора који су непосредно упознали Африку јужно од Сахаре и тада забележили своје утиске фото-апаратом. Захвалјујући ранијим истраживањима и изложбама, јавности су познате фотографије које су у различитим афричким землјама снимили лекар Коста Динић, новинар и путник Милорад Рајчевић, као и Растко Петровић, писац, дипломата и уметник, а сада је представлјена и богата збирка фотографија Коломана Трчке.

 

Као аматер на пољу фотографије, Коломан Трчка је био посвећени хроничар свог времена и плодан стваралац. Нјегов уметнички сензибилитет огледа се нарочито у изражајној снази афричких портрета, духовитом кадрирању пословних Европлјана, пејсажима испуњеним игром светлости и сенки, ликовности и композицијама – приказаним на првој изложби посвећеној његовом фотографском умећу која је у току у Музеју афричке уметности“, наводи Марија Милош. На основу тумачења документарног карактера фотографија Коломана Трчке као што су штрајк лучких радника на улицама Момбасе и плантаже памука, кафе, кокоса и других извозних сировина, у оквиру стручних вођења која ће се у августу одржавати сваке неделје у 11 часова биће представлјени различити видови европске колонијалне политике и привреде, утицај на културне системе градског и сеоског становништва источке Африке, као и њихова међусобна прожимања. Посебан сегмент изложбе чине фотографије које чувају успомене на тренутке проведене са пријателјима и породицом, на дружења, излете, доживалјаје, указујући на јединствену улогу коју фотографија има као лични, интимни запис у приватном животу.

                                                        istocnaafrika

 

Као пратећи програм уз изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937–1939. Фотографије Коломана Трчке“ осмишлјене су и дечје креативне радионице „Штитови и накит у традицији народа Кикују: облици, боје и значења“ које ће бити организоване такође сваке неделје у августу, са почетком у 11 часова. Деца ће на креативним радионицама упознати различите видове украшавања младих и обичаје који су пратили одрастање у култури Кикујуа, најбројнијег народа Кеније. Тако је у првој половини прошлог века једна од карактеристика кикујског костима који су носили тек иницирани младићи био ндоме штит са осликаним или резбареним геометријским мотивима. Богат накит, нарочито оглавлја са нискама алки које подсећају на наушнице, сачињен од разнобојних перлица, семења и других материјала, носиле су девојке пре ступања у брак. На дечјим радионицама у Музеју, учесници ће направити своје штитове, украсна оглавлја и појасеве по узору на облике, боје и мотиве заступљене у традицијама народа Кикују. Дечје креативне радионице водиће Драгана Ћурчин, студенткиња антропологије и Ана Кнежевић, кустос.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 05 август 2018 15:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија